Mūsų šalies atstovai jaunimo, suaugusiųjų, meistrų ir neįgaliųjų varžybose iš viso pelnė 54 apdovanojimus: lietuviams atiteko 14 aukso, 21 sidabro ir 19 bronzos medalių. Čempionatą komandinėje įskaitoje laimėjo Ukrainos atstovai, kurie iš Vilniaus išsivežė 50 aukso, 54 sidabro ir 23 bronzos apdovanojimus.

Rinktinės lyderė pateisino lūkesčius

Šeštadienį ir sekmadienį Lenkų kultūros namuose vykusiose varžybose jėgas išmėgino stipriausi atletai. Pagrindinė Lietuvos komandos viltis – daugkartinė pasaulio ir Europos čempionė Eglė Vaitkutė.

90 kg svorio kategorijoje sportininkė abi dienas neturėjo lygių: ji pelnė čempionės vardą ir kovodama kairiąja, ir dešiniąja ranka. Prieš du dešimtmečius rimčiau susidomėjusi šia sporto šaka šilutiškė ir Vilniuje vykusiose varžybose įrodė, kad yra viena pajėgiausių pasaulyje. Europos čempionate finale jos pranašumas prieš švedę Aną Mariją Gronlund nekėlė abejonių, o mūsų šalies rinktinės lyderė tapo vienintele šeimininkų atstove, suaugusiųjų varžybose pelniusia aukso medalius.

Galima sakyti, kad E. Vaitkutės pergalė buvo tikėta ir logiška, o jau lapkričio pabaigoje Eglė turės galimybę kolekciją papildyti planetos čempionato apdovanojimais – Rumunijoje į planetos pirmenybes atvyks visų žemynų atstovai, nors daugelis pripažįsta, kad Europos šalių atletai yra vieni stipriausių.

Ant garbės pakylos – daugiau moterų

Suaugusiųjų varžybose Lietuvos rinktinė užėmė 3-iąją vietą. Vilniuje dvi paskutines dienas sėkmingiausiai kovojo Slovakijos atletai: šios šalies sportininkai dalyvavo 7 finaluose ir juos visus laimėjo, be to, slovakai pelnė 1 bronzos medalį.

Daugiausiai medalių suaugusiųjų varžybose iškovojo ukrainiečiai, tačiau Ukrainos rinktinės kraityje – 5 čempionų titulai bei po 6 sidabro ir bronzos medalius.

Lietuvos rinktinę į trečią vietą būtent suaugusiųjų varžybose kilstelėjo ne tik E. Vaitkutės aukso medaliai. Paskutinę varžybų dieną tik finale suklupo Lina Slimienė: ji svarbiausioje 80 kg svorio kategorijos dvikovoje turėjo pripažinti varžovės iš Brigittos Ivanfi pranašumą ir džiaugėsi sidabro apdovanojimu. Gintarė Tarasaitienė (60 kg), lenkdama dešinę ranką, užėmė 3-iąją vietą.

Vyrų varžybose paskutinę čempionato dieną lietuviai iškovojo du bronzos apdovanojimus: 70 kg svorio kategorijoje 3-iąją vietą užėmė Tomas Kropa, o Rokas Petkus tokį pat medalį pelnė 90 kg vyrų grupėje.

Europos rankų lenkimo čempionatas (nuotr. aut. Darius Kibirkštis)

Dalyviai patenkinti čempionato organizacija

Nors epidemiologinė situacija gerokai pakoregavo čempionatą organizavusios Lietuvos rankų lenkimo federacijos planus, svečiai iš daugiau nei 20 valstybių ir Europos rankų lenkimo federacijos vadovai gyrė Vilniuje įvykusį čempionatą. Galima net neabejoti, kad šeimininkai lygiai taip pat sėkmingai ir svetingai būtų priėmę ir beveik 1000 atletų: tiek buvo laukta iš anksto, tačiau visiems suprantamos priežastys dalyvių būrį praretino.

„Tikrai buvo smagu girdėti iš įvairių delegacijų atstovų, kad čempionatas Vilniuje – vienas geriausių pastaraisiais metais. O juk visi suprantame, kad situacija rengti tokio lygio varžybas yra labai sudėtinga. Tačiau paruošti namų darbai, visos organizatorių komandos kruopštumas, profesionalumas ir atsidavimas darbui leido surengti gražią šventę. Esame dėkingi Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei Vilniaus miesto savivaldybei – jų parama tikrai padėjo išspręsti atsiradusias problemas ir parodyti, jog Lietuva – ne tik krepšinio šalis.

Jaučiu, kad susidomėjimas buvo tikrai didelis, o tai teikia vilčių, kad rankų lenkimo sporto šaka sulauks naujų vaidų ir naujų talentų. Net jeigu nebuvo galimybės savo akimis pamatyti geriausių atletų kovų, tiesioginės transliacijos tikrai nepaliko abejingų, stebint kad ir Eglės Vaitkutės ar visų kitų mūsų šalies atstovų ir pajėgiausių svečių pasirodymus“, – sakė pagrindinis varžybų organizatorius, Lietuvos rankų lenkimo federacijos vadovas Vydas Mikelionis.

Prieš čempionatą jis minėjo, kad šeimininkai būtų patenkinti, patekę į komandinės įskaitos prizininkų trejetą. Čempionų bei prizininkų buvo ir jaunimo, ir veteranų varžybose. Tad susumavus visų amžiaus grupių atletų pasirodymą galima teigti, kad šeimininkai savo planą įvykdė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją