„Pasiruošimas Pekino žiemos žaidynėms vyksta sklandžiai, jau prasidėjusios arenų patikrinimui skirtos varžybos organizaciniu požiūriu vertinamos puikiai, sporto bazės – nepriekaištingos. Organizatoriai tikisi visų suinteresuotųjų grupių palaikymo ir vienybės“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Ji dalyvavo Kretoje vykusioje Pasaulio nacionalinių olimpinių komitetų asociacijos (ANOC) Generalinės asamblėjos sesijoje, kur Pekino žaidynių organizacinio komiteto atstovai pristatė pasirengimo eigą.

Vasario 4-20 dienomis vyksiančiame didžiausiame žiemos sporto renginyje dalyvaus 90 nacionalinių olimpinių komitetų bei 2900 geriausių sportininkų iš viso pasaulio. Jie varžysis 109 renginiuose trijose zonose: Pekine, Jančinge ir Džangdziakou.

Šiuo metu Lietuva savo kišenėje turi vieną olimpinį kelialapį, iškovotą šokėjų ant ledo Sauliaus Ambrulevičiaus ir Allison Reed. Galutinis Lietuvos rinktinės sąrašas paaiškės sausio viduryje.

Pristatė medalių dizainą

Pekinas bus pirmasis miestas istorijoje, surengęs ir vasaros, ir žiemos olimpines žaidynes. 2008-aisiais vasaros žaidynėse Lietuvai atstovavo 71 sportininkas, o sirgaliai džiaugėsi penkiais medaliais.

Pekino žiemos olimpinių žaidynių medaliai

Minint 100 dienų iki žiemos žaidynių buvo pristatyti olimpiniai ir paralimpiniai medaliai. „Tong Xin“ arba „kartu kaip vienas“ pavadinti apdovanojimai simbolizuoja žmonijos vienybę.

Medalių dizainas įkvėptas senovės Kinijos nefrito disko, o medalio centre išgraviruoti olimpiniai žiedai simbolizuoja olimpinę dvasią, gebančią suburti žmones visame pasaulyje.

Dėl epidemiologinės situacijos ir siekiant išvengti užkrato plitimo organizacinis komitetas sukūrė modernią sistemą, kurios metu milijonai Kinijos gyventojų galės saugiai įsitraukti į olimpinio deglo kelionę šalyje. Olimpinė ugnis į žiemos žaidynių sostinę iš Graikijos atvyko spalio 20 dieną.

Lyčių balansas ir tvarumas

Vienas Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) tikslų – lyčių balansas olimpiniuose renginiuose. Tokijo žaidynėse šią vasarą pirmą kartą istorijoje šis uždavinys buvo pasiektas – moterų sportininkių dalyvavo beveik 49 proc. Žiemos sportas taip pat žengia šiuo keliu. Kinijoje moterys sportininkės sudarys 45 proc. visų žaidynių dalyvių. Tai – didžiausias sportininkių skaičius žiemos žaidynėse.

Didelis dėmesys bus skiriamas ir tvarumui. TOK prezidentas Thomas Bachas užtikrino, kad šiuo metu tai – vienas esminių olimpinio judėjimo prioritetų. Statant infrastruktūrą ir sporto arenas žaidynėms buvo stengiamasi išnaudoti jau esančias erdves, atnaujinti ir pritaikyti 2008 metais Pekino vasaros žaidynėse naudotas arenas.

Pavyzdžiui, ikona tapusiame Pekino olimpiniame stadione „Paukščio lizdas“ vyks atidarymo ir uždarymo ceremonijos. Vandens parkas „Vandens kubas“ iš olimpinio baseino virto kerlingo arena. Sporto centre, kuriame 2008-aisiais varžėsi krepšininkai, išlietas ledas ledo ritulio varžyboms.

Planuojama, kad Pekino žiemos žaidynės bus neutralios anglies dioksido atžvilgiu. Tai tikimąsi pasiekti perkant anglies dioksido kreditus, kompensuosiančius tai, ką sukurs žaidynių dalyviai.

Šios žaidynės bus pirmosios, kurių visose varžybų vietose bus naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai. Visose ledo arenose bus naudojamos natūralios arba mažai anglies dvideginio išskiriančios šaldymo sistemos.

Pristatyti olimpiniai gidai

Šią savaitę žaidynių organizacinis komitetas pristatė pirmuosius Pekino žaidynių gidus. Visiems žaidynių dalyviams skirti leidiniai nubrėžė gaires ir taisykles, kurių bus privalu laikytis prieš atvykstant į Kiniją ir visų žaidynių metu. Tai padės užtikrinti, kad žaidynės būtų saugios.

Olimpiniai gidai sukurti bendradarbiaujant Pekino žaidynių organizaciniam komitetui, TOK, Tarptautiniam paralimpiniam komitetui, Kinijos vyriausybei, mokslininkams bei tarptautinėms organizacijoms visame pasaulyje.

Tokijo olimpinėse žaidynėse buvo atlikta per 700 tūkst. privalomų COVID-19 testų, iš kurių teigiami buvo 0,02 proc. Atrodo, kad Kinijoje saugumo reikalavimai bus panašūs, ar net griežtesni, nei buvo Japonijoje.

Kaip buvo pranešta anksčiau, pilnai pasiskiepiję žaidynių dalyviai išvengs 21 dienos karantino, tačiau kasdien privalės atlikti COVID-19 testą, o keliauti galės tik žaidynių dalyviams skirtu transportu. Kaip ir Tokijo olimpinėse žaidynėse, Pekine kiekviena delegacija privalės turėti už COVID-19 valdymą atsakingą asmenį.

Taip pat žaidynių dalyvių bus prašoma vengti bet kokio fizinio kontakto, laikytis 2 m atstumo nuo sportininkų ir bent 1 m atstumo nuo kitų žaidynių dalyvių. Visi žaidynių dalyviai privalės visą laiką dėvėti kaukę, išskyrus treniruojantis, dalyvaujant varžybose ar valgant. Taip pat prašoma nuolat dezinfekuoti rankas, o sportininkus palaikyti ne balsu, o plojimais.

Didžiausias iššūkis yra virusas

Pekino žaidynės vyks uždarame „burbule“. Maždaug 2,9 tūkst. sportininkų turės būti visiškai paskiepyti nuo COVID-19 arba privalės atvykę laikytis 21 dienos karantino. Jie taip pat kasdien bus testuojami.

Per žiemos žaidynes, vyksiančias vasario 4–20 dienomis, bus naudojami kai kurie 2008-ųjų vasaros olimpiados objektai, įskaitant „Paukščio lizdu“ vadinamą nacionalinį stadioną, kur vyks atidarymo ir uždarymo ceremonijos.

Tačiau pirkti žiūrovų bilietus galės tik Kinijoje gyvenantys žmonės.

„Vakcinavimo politika, „uždaro ciklo“ valdymo sistema ir reguliarus testavimas yra tarp esminių elementų, sudarysiančių sąlygas žaidynėms vykti saugiai“, – trečiadienį paskelbė Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK).

„Didžiausią nerimą kelia pandemija“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pekino gyventojas Li Shuwei.

„Tikiuosi, kad kiekvienas atliks gerą darbą kalbant apie apsaugą ir užtikrinti, kad Pekino žiemos olimpinės žaidynės būtų sėkmingos“, – pridūrė jis.

Be pandemijos, šešėlį ant žaidynių meta ir raginimai jas boikotuoti.

Žmogaus teisių aktyvistai praėjusią savaitę sutrikdė olimpinės ugnies įžiebimo ceremoniją Graikijoje. Kampanijos dalyviai apkaltino Pekiną represijomis šiaurės vakariniame Sindziango regione, taip pat Honkonge ir Tibete.

Kinija nuolat prieštarauja tam, ką ji vadina „sporto politizavimu“.

Plintant protrūkiui, siejamam su grupe kinų turistų, keliavusių po šalį, Kinija pranešė apie 50 naujų vietinio užsikrėtimo atvejų šalyje ir ėmėsi priemonių jam suvaldyti.

Šiaurės vakariniame Ningsios regione, kur nuo šeštadienio užregistruota 14 naujų atvejų, uždaryta beveik 800 mokyklų, o valdžios institucijos pranešė, kad antrą kartą tirs 3,5 mln. žmonių regiono sostinėje Inčuane, nors per pirmą patikrinimą jų COVID-19 testų rezultatai buvo neigiami.

Landžou, esančiame už 1 200 km į pietvakarius nuo Pekino, antradienį įsigaliojo karantinas; 4 mln. jo gyventojų nurodyta be būtinos priežasties neiti iš namų.

Kinijos Vidinės Mongolijos regione uždarius kitą apygardą, kurioje gyvena 35 000 žmonių, valdžios institucijos stengėsi aprūpinti vaistais ten įstrigusius pagyvenusius kinų turistus, sergančius lėtinėmis ligomis, pranešė vietos leidinys „Beijing News“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)