Loterijų ir Loterijų ir lošimų mokesčio įstatymų pataisomis taip pat būtų atsisakoma įpareigojimo loterijų organizatoriams privalomai skirti 8 proc. parduotų loterijos bilietų pajamų paramos gavėjams.

BFK pirmininkas Mykolas Majauskas posėdžio metu pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje veikiantis modelis, kuomet pagrindinis didžiausios Lietuvoje loterijos „Olifėja“ akcininkas – LTOK – persiveda dalį už loterijos bilietų gautų pajamų sau kaip paramą, yra unikalus Europoje.

„Mes turime tikrai tokią absurdišką situaciją, kai didžiausias loterijų organizatorius yra LTOK. Absurdas kvadratu, kad įstatymu numatytus mokesčius jie perveda sau kaip paramą. Užgniaužkite kvapą: didžiausias loterijų organizatorius LTOK, kaip akcininkas, įstatymu numatytus mokesčius perveda sau kaip paramą“, – įstatymų pakeitimų esmę posėdžio dalyviams paaiškino M. Majauskas.

Anot M. Majausko, šiuo metu LTOK gaunama parama išvengia valstybinių institucijų priežiūros ir vietoje to, pinigus skirsto pavieniai verslininkai.

„Šiuo metu viešuosius pinigus skirsto keli verslininkai. (...) Problema, kad (verslininkai – ELTA) veikia kaip mini vyriausybės, mini Seimas, skirstydami viešuosius pinigus“, – kalbėjo BFK pirmininkas.

Įstatymų pakeitimams pritarė Vyriausybė.

Finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė-Markevičienė komiteto nariams sakė, kad šiuo metu esantis privalomas paramos teikimas nėra tinkamas modelis. Parama, anot ministerijos atstovės, turi būti savanoriška, o ne privaloma.

Lošimų priežiūros tarnybos atstovė Živilė Laurinaitienė taip pat pritarė, kad dabartinė parama yra nesavanoriška ir dėl to labiau primena mokestį. Jos teigimu, vietoje numatytos būtinybės skirti paramą, loterijų organizatoriams turėtų būti didinamas valstybei sumokamas mokestis.

Švietimo sporto ir mokslo ministrė Jurgita Šiugždinienė pažymėjo, kad priėmus pataisas aukšto sportinio meistriškumo finansavimas kitais metais didėtų 2 mln. eurų – iki 22,9 mln. eurų.

Posėdyje dalyvavęs LPK prezidentas Mindaugas Bilius visgi abejojo, ar joms įsigaliojus komitetui bus užtikrintas toks pat finansavimas, kurį šiuo metu LPK surenka daugiausia iš loterijų teikiamos paramos. Pasak jo, valstybės skiriamos lėšos sudaro tik 80 tūkst. eurų iš 500 tūkst. eurų LPK biudžeto.

„Mano baimė yra: kai paims loterijos pinigus į biudžetą, ar LPK neliksime su 80 tūkst.?“ – klausė M. Bilius.

Šiuo metu svarstomi įstatymai nurodo loterijų organizatoriams 8 proc. kiekvieną ketvirtį išplatintų loterijos bilietų vertės skirti kaip paramą.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms, dabar loterijų organizatorių į valstybės biudžetą mokamas 5 proc. mokestis didėtų iki 13 proc.

Įstatymų pakeitimai inicijuojami, kadangi pagal dabartinę tvarką LTOK didžiąją dalį pajamų gauna iš UAB „Olifėjos“ skiriamos paramos. LTOK valdo didžiąją dalį „Olifėja“ akcijų. Pats LTOK siūlomoms pataisoms nepritaria.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)