Mūsiškiai A grupėje iškovojo dvi pergales ir užėmė penktąją vietą. Lietuviai liko per mažą žingsnelį nuo kito etapo, į kurį pateko po tris stipriausias grupių ekipas.

Turnyrą lietuviai pradėjo gražia pergale 10:4 prieš Slovakijos ekipą. Po penkių kėlinukų mūsiškiai pirmavo tik 5:4, bet vėliau per du kėlinukus pelnė net 5 taškus ir nepaliko varžovams jokių vilčių.
Šiomis rungtynėmis slovakams buvo atsirevanšuota už nesėkmę prieš dvejus metus vykusioje pasaulio čempionato atrankoje.

Vėliau laukė akistatos su grupės favoritėmis. Po nesėkmingos mačo pradžios Lietuvos komanda 4:9 turėjo pripažinti baltarusių pranašumą. Po to lietuviai pasipriešino be pralaimėjimų turnyre žygiuojančiai Latvijos ekipai, bet nusileido jai 4:7.

„Viskas pradėjo nesisekti nuo antrųjų rungtynių. Naktį stipriai atšalo ir pasnigo. Arena neturi šildymo, todėl ryte buvo labai šalta, o ledas – labai lėtas. Per pirmąsias 15 min. ledas stipriai pasikeitė, bet jis buvo toks prastas, kad iki mačo pabaigos nepavyko suprasti nei greičių, nei linijų. Tik paskutiniuose metimuose supratau, kad viena puse išvis nebuvo galima žaisti“, - kalbėjo A. Rykovė.

Lietuviai neslėpė emocijų dėl tokios situacijos, nes aukšto lygio renginiuose turi būti užtikrinama, kad visi takeliai būtų vienodi. Šiuo atveju, kai kurios komandos įgyja pranašumą tiesiog po monetos metimo.

A. Rykovė džiaugėsi pasirodymu su favoritais latviais, nes trūko tik 2 cm, kad rezultatas būtų išlygintas ir tektų žaisti pratęsimą. Tai geras rezultatas prieš tokio lygio komandą.

Vis tik skaudžiausią smūgį Lietuvos duetas patyrė ketvirtosiose rungtynėse su Kirgizija. Nors ši šalis negarsėja kerlingo tradicijomis, jai atstovauja Rusijos talentai. Dramatiškai vykusiose rungtynėse lietuviai septintąjį kėlinuką laimėjo 4:0 ir išsiveržė į priekį 8:6. Deja, paskutiniame kėlinyje Kirgizijos komanda atsakė 3 taškais ir išplėšė pergalę 9:8.

„Nors jautėsi, kad esame stipresni, bet kelios netikslios atakos neleido to pamatyti rezultate. Prieš paskutinį kėlinį turėjome 2 taškų pranašumą, bet viskas smarkiai pasunkėjo kai sužinojome, kad abiem komandoms liko žaisti tik 2,5 min. Nei mes, nei kirgizai nesupratome, kaip tai nutiko. Pradėjome skubėti ir dėl streso pridarėme klaidų. Dėl to ir pralaimėjome“, - apgailestavo A. Rykovė.

Dar labiau apmaudu dėl to, kad po rungtynių teisėjai prisipažino, jog buvo problemų su laiko skaičiavimu ir komandos nebuvo kaltos, kad jo liko taip mažai.

Paskutiniame ture lietuviai 10:6 įveikė pajėgų Portugaliją duetą, bet šios pergalės neužteko.

„Beveik neturėdami šansų patekti į kitą etapą, puikiai sužaidėme paskutines rungtynes. Portugalai po pralaimėjimo galvojo, kad nebeturi šansų patekti toliau, bet mes paskaičiavome, jog jie žais atkrintamosiose. Kai tas buvo patvirtinta, portugalai verkė apie 10 min. Gražu matyti tokias emocijas“, - sakė A. Rykovė.

Grupės nugalėtoja tapo visas penkerias rungtynes laimėjusi Latvija. Ji iškart pateko į šio atrankos turnyro finalą. Antrąją vietą su 3 pergalėmis užėmė Baltarusija.

Portugalija, Kirgizija ir Lietuva iškovojo po 2 pergales, todėl jų išsidėstymas sprendėsi pagal papildomą rodiklį – prieš rungtynes paleistų akmenų atstumo iki centro vidurkį (DSC). Deja, bet pagal šį rodiklį geriausiai pasirodė, trečiąją vietą užėmė ir paskutinį kelialapį į kitą etapą pelnė Portugalija. Kirgizija liko ketvirtoje pozicijoje, Lietuva – penktoje.

„Labai norėjome ir tikėjome, kad galime ir esame verti patekti į kitą etapą, bet pritrūko šiek tiek sėkmės ir likome už brūkšnio. Su vyru pasijuokiame, kad reikėtų mums nusipirkti kokias sėkmę nešančias kojines ar medalioną, nes jau ne pirmą kartą mums nepasiseka su grupėmis, takeliais, monetos metimu ar dar kažkuo, kas nepriklauso nuo mūsų“, - mintimis dalinosi A. Rykovė.

Verta pažymėti, kad grupės buvo sudaromos pagal reitingą. A grupėje autsaiderėmis turėjo būti Kirgizija ir Portugalija, nes jos niekada nėra dalyvavusios tokiame turnyre, tačiau Portugalijai atstovavo patyrę kanadiečiai, o Kirgizijai, kaip jau minėta, pajėgūs rusai.

Pasak A. Rykovės, latviai pateisino favoritų statusą, o visos kitos komandos buvo vienodai vertos patekti į kitą etapą.

Beje, latviai, portugalai ir baltarusiai vėliau žengė ir į šio turnyro finalą. Latviai vėliau lemiamoje kovoje 9:6 įveikė Kazachstaną ir žengė į finalinį olimpinės atrankos etapą.

Verta pažymėti, kad Lietuvoje vis dar nėra specializuotos kerlingo arenos, todėl lietuviai pilnavertiškai treniruotis gali tik Rygoje.
„Turime mažai patirties, o tas ypač pasijautė per karantiną, nes niekur negalėjome išvykti treniruotis“, - pridūrė A. Rykovė.

Lietuvos mišrių dvejetų kerlingo čempionai Konstantinas ir Akvilė Rykovai olimpinėje atrankoje dalyvavo pirmą kartą. Sausio mėnesį jie varžysis pasaulio čempionato atrankoje.