Iš Vilniaus veikiantis Baltarusijos sporto solidarumo fondas (BSSF) D. Baskovą pernai apkaltino dalyvavus Romano Bondarenkos nužudyme.

31-erių buvęs karys 2020-ųjų lapkričio 11 d. Minske buvo mirtinai sumuštas Permainų aikštėje, kuomet kaukėtų ir neuniformuotų vyrų būrys atvyko pašalinti opozicijos naudojamų istorinių Baltarusijos vėliavų.

BSSF tvirtino, kad incidente dalyvavo ir D. Baskovas, kurį apskundė IIHF. Pastaroji nusamdė privačius tyrėjus, kurie išanalizavo prieinamą medžiagą ir konstatavo, kad Baltarusijos ledo ritulio vadovas iš tiesų galėjo prisidėti prie R. Bondarenkos mirties, tačiau tiesioginių įrodymų nepakanka tokiai išvadai pagrįsti.

Vis dėlto tyrėjai patvirtino, jog aktyviai šalies prezidentą Aleksandrą Lukašenką remiančio D. Baskovo pastangomis darbo ir pajamų šaltinio neteko keletas „nepatikimų“ žaidėjų bei trenerių.

D. Baskovas taip pat viešai kritikavo sportininkus, kurie reiškia nepasitenkinimą A. Lukašenka ir pernai vykusių prezidento rinkimų rezultatų klastojimu.

Atlikto tyrimo duomenimis, D. Baskovas yra artimai susijęs tiek su pačiu A. Lukašenka, tiek su dviem jo sūnumis.

Galiausiai D. Baskovas buvo suspenduotas dėl grasinimų sportininkams ir politinės diskriminacijos.

Dmitrijus Baskovas

Dar prieš tai IIHF priėmė beprecedentį sprendimą ir perkėlė pernai Baltarusijoje turėjusį vykti pasaulio čempionatą į Rygą (Latvija) dėl politinių neramumų šalyje.

Tačiau visa tai netrukdo Baltarusijos ledo ritulio federacijos viceprezidentui S. Gončarovui taikytis į aukščiausią postą.

Jis yra vienas iš penkių kandidatų, siekiančių pakeisti 27-erius metus IIHF vadovavusį šveicarą R. Faselį.

Prezidento rinkimuose dalyvaus tik europiečiai, tarp kurių taip pat yra danas Henrikas Bachas Nielsenas, čekas Petras Briza, vokietis Franzas Reindlis ir prancūzas Lucas Tardifas.

Kartu kongrese Sankt Peterburge vyks ir naujos kadencijos IIHF tarybos rinkimai. Į pagrindinį federacijos valdymo organą pretenduoja patekti ir lietuvis Petras Nausėda.

Petras Nausėda (Foto: "Kaunas Hockey")

Buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas nuo 2016 metų priklausė IIHF varžybų ir koordinavimo komitetui.

„Faktas, kad nesame dominuojanti ledo ritulio šalis. Bet IIHF vienija daugiau nei 80 valstybių, ir tikrai ne visos jos yra elitinės ledo ritulyje. Mažesnės šalys taip pat nori turėti savo atstovų, sakyčiau, tai yra netgi būtina. Kad ir aš savo komitete buvau vienintelis tarp ledo ritulio ryklių.

Dabar IIHF laukia atsinaujinimo metas: daug senbuvių greičiausiai nebeliks, keisis pats prezidentas. Tarptautiniame lygmenyje gana aktyviai veikiu nuo 2010 metų, turiu daug kontaktų, pažinčių, esame gerų darbų nuveikę – reikia bandyti“, – praėjusį pavasarį interviu Delfi sakė 36-erių elektrėniškis.

IIHF tarybą sudaro 14 narių, įskaitant prezidentą, tris viceprezidentus ir generalinį sekretorių. Rinkimuose postų sieks 20 kandidatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)