Tokį sprendimą priėmė JAV olimpinis ir parolimpinis komitetai, išplatinę naujas instrukcijas savo olimpiečiams. Jose nurodoma, kad sportininkų „sveikata ir gerovė“ yra abiejų organizacijų prioritetas, todėl į žaidynes galės vykti ir jose dalyvauti tik vakcinuoti atletai.

Žiemos olimpinės žaidynės Pekine vyks vasario 4-20, o paralimpinės – kovo 4-13 dienomis.

„Šis žingsnis padės mus sukurti sveiką ir produktyvią atmosferą JAV olimpinėse rinktinėse, leis atstatyti įprastinę darbų planavimo, pasirengimo ir sportininkų aptarnavimo struktūrą“, – priduriama oficialiame amerikiečių olimpinio ir paralimpinio komitetų pranešime.

Naujosios taisyklės įsigalios nuo lapkričio 1-osios, jų privalės laikytis ne tik olimpiečiai ir rinktinių kandidatai, bet ir visi jų treneriai, konsultantai, sporto centrų darbuotojai ir kiti JAV olimpinės rinktinės darbuotojai.

Tiesa, pažymima, kad bus įmanomos ir tam tikros išimtys. Kiekvienas atsisakymo vakcinuotis atvejis bus nagrinėjamas atskirai ir išimtis taikoma tik radus mokslinį-medicininį paaiškinimą.

Nevakcinuoti asmenys privalės COVID-19 testus atlikti kiekvieną dieną, juos apmokės olimpinis komitetas.

Praėjusią vasarą vykusiose Tokijo olimpinėse žaidynėse JAV delegacija savo sportininkams tokių taisyklių netaikė. Maždaug 100 iš 613 jose dalyvavusių amerikiečių atletų nebuvo vakcinuoti.

Daug viešos kritikos sulaukė JAV plaukikas Michelas Andrew, kuris nebuvo vakcinuotas, tačiau interviu metu spaudos zonoje atsisakė dėvėti kaukę ir su žurnalistais bendravo be jos.

„Nenoriu dėvėti kaukės, nes po plaukimo baseine man ir taip sunku kvėpuoti. Nematau jokios prasmės, kodėl turėčiau dėvėti kaukę, nes mes visi ir taip buvome testuoti, karantinavomės. Galbūt žurnalistai manęs net ir negirdėtų“, – tuomet aiškino amerikietis.

Jis tikino esantis nevakcinuotas ir pabrėžė artimiausiu metu neketinantis to daryti, nes „nenori leisti švirkšti į save vakcinos, kurios galimi šalutiniai poveikiai profesionaliam sportininkui iki galo nėra aiškūs“.

Michaelas Andrew Tokijo olimpinėse žaidynėse

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) oficialių reikalavimų Pekino žiemos olimpinių žaidynių dalyviams dar nėra paskelbęs.

Primename, kad JAV yra labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusi šalis pasaulyje, o iš Kinijos, kur 2020-ųjų žiemą ir pasklido virusas, apie šią ligą pasaulį pasiekia nepatikimi duomenys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)