22-ejų kaunietis Edgaras Matakas iškovojo olimpinį bronzos medalį visiškai nematančių plaukikų S11 klasėje – 50 metrų plaukimo laisvu stiliumi varžybose.

Aukso medalis atiteko Brazilijos atstovui Wendelliui Belarmino Pereirai, o sidabras – Kinijos sportininkui Dongdongui Hua.

Finale lietuvis distanciją įveikė per 26,38 sek.

Anksti ryte Lietuvos laiku vykusiose atrankos varžybose E. Matakas buvo greičiausias tarp visų plaukikų. Tuomet jis atstumą nuplaukė per 26,16 sek. Šis rezultatas finale lietuviui būtų atnešęs sidabrą.

Čempionas W. B. Pereira finale distanciją įveikė per 26,03 sek., o vicečempionas D. Hua – per 26,18 sek.

Tokijo paralimpinėse žaidynėse Ramūno Leono auklėtinio dar laukia pasirodymas 100 metrų plaukimo krūtine rungtyje.

„Sunkiausia yra būti favoritu, kai turi pateisinti lūkesčius. Aš labai tikėjausi plaukti greičiau, o kai pasakė rezultatą, buvo gaila.

Vis dėlto mes kalbame apie 50 metrų sprintą, kuriame kiekviena klaidelė, kiekvienas ne taip atliktas grybšnis lemia labai daug. Treneris pasakė, kad niekas neprarasta ir dar laukia 2024 metų Paryžiaus žaidynės.

Bet manau, kad reikia džiaugtis, nes ne kiekvieną dieną iškovojamas paralimpinis medalis. Plaukime išvis seniai tai buvo pavykę, todėl smagu, jog iškovojau aš“, – sakė E. Matakas.

Jis tapo antruoju plaukiku iš Lietuvos, kuriam pavyko tapti paralimpiniu prizininku. Vienintelį medalį šioje sporto šakoje iki šiol buvo iškovojęs Kęstutis Skučas, kuris 2004 metais Atėnuose pelnė sidabrą.

Primename, kad E. Matakas šių metų gegužę Portugalijoje vykusiame Europos žmonių su negalia plaukimo čempionate 50 metrų laisvu stiliumi įveikė per 25,86 sek., pasiekė asmeninį rekordą ir iškovojo auksą. Dar du auksinius medalius kaunietis tuomet nuskynė plaukdamas 100 metrų laisvu stiliumi ir 100 metrų krūtine.

Savo ruožtu, penktadienį vyrų rutulio stūmimo varžybų finale Tokijuje savo jėgas išmėgins lietuvis Donatas Dundzys.

2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse Lietuvos parolimpiečiai iškovojo tris medalius – du aukso ir vieną sidabro.

Pažymėtina, kad penktadienį pirmąjį medalį savo šaliai Tokijo parolimpinėse žaidynėse iškovojo Latvijos delegacijos atstovė. Diana Dadzytė laimėjo sidabrą moterų disko metimo finale.

Grupėje F55 startavusi D. Dadzytė liko antra, nusviedusi diską 25,02 metro; tai yra ir jos asmeninis rekordas.

Auksas atiteko kinei Dong Feixia, kurios paleistas diskas nuskriejo 26,64 metro..

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)