M. Asadi Afganistaną paliko būdama 12-os ir išvyko į Pakistaną, kur pradėjo lankyti karatė treniruotes, o vėliau atstovavo Afganistanui 2010-ųjų Azijos žaidynėse.

Po metų ji grįžo į Kabulą ir čia atidarė kovos klubą, tačiau dėl smurto šalyje buvo priversta antrą kartą bėgti iš šalies. Ji kartu su vyru ir vienerių metų dukra atsidūrė Indonezijoje.

„Jaučiuosi apgailėtinai, praradau viltį, kaip ir ją prarado mano šalies žmonės“, – „Reuters“ kalbėjo M. Asadi iš Cisarua miesto, esančio netoli Džakartos.

Čia ji veda karatė treniruotes pabėgėliams, kurie kaip ir ji, tikisi palikti Indoneziją ir įsikurti kitoje šalyje.

Talibams 1996-2001 m. valdant Afganistaną, jų griežtas, kartais žiaurus Islamo teisės aiškinimas lėmė, jog moterys dingo iš profesinio gyvenimo, mergaitės negalėjo lankyti mokyklos, moterys, norėdamos išeiti į gatvę, buvo priverstos visiškai uždengti savo veidus ir būti lydimos savo vyrų.

Kuomet Talibanas vėl grįžo į valdžią, M. Asadi bijo, jog vėl kartosis panaši situacija.

„Visi pasiekimai, visuomenės pažanga ir vertybės bus sunaikintos, tai bus tamsi akimirka visuomenei, ypač moterims ir mergaitėms“, – įspėjo 28-erių sportininkė.

Talibano lyderiai bandė įtikinti visuomenę ir tarptautinę bendruomenę, kad merginos ir moterys turės teisę į išsilavinimą ir darbą, tačiau Meena ir kiti yra skeptiški.

„Tai ekstremistų judėjimas, kuris nepaiso žmogaus teisių, ypač kalbant apie moterų situaciją šalyje“, – teigė M. Asadi.

Ji jau girdėjo apie kelias moteris, kurios neteko darbo po to, kai valdžią perėmė Talibanas.

Meena Asadi

Dauguma pabėgėlių iš Afganistano yra hazarai, kurie dešimtmečiais patyrė sunitų kovotojų, įskaitant talibų ir „Islamo valstybės“ atstovų, smurtą dėl etninės kilmės ir šiitų religinių įsitikinimų.

Trečiadienį Tarptautinio paralimpinio komiteto (IPC) prezidentas Andrew Parsonsas neslėpė liūdesio, kuomet Kabule įstrigo Afganistano atletai, ketinę dalyvauti Tokijo paralimpinėse žaidynėse. Ypač liūdino afganistanietės vaizdo įrašas, kuriame ji prašė tarptautinės pagalbos paliekant šalį.

„Nėra komercinių skrydžių, visi matėme vaizdus iš Kabulo oro uosto. Mums tapo aišku, jog nebus jokio saugaus būdo bandant padėti šiems sportininkams pasiekti Tokiją“, – teigė IPC vadovas.

Dėl šalyje vykstančių neramumų Afganistano paralimpinis komitetas pranešė, kad rugpjūčio 24 d. prasidėsiančiose žaidynėse negalės dalyvauti du Afganistavo sportininkai. Tai taekvondo kovotoja Zakia Khudadadi ir treko dviratininkas Hossainas Rasouli. Jie šalį turėjo palikti rugpjūčio 17 dieną.

Vaizdo žinutėje Khudadadi antradienį prašė pagalbos siekiant ištrūkti iš Kabulo ir įgyvendinti seną svajonę – tapti pirmąja Afganistano atlete, dalyvausiančia paralimpinėse žaidynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)