Triatlono klubui vadovaujanti ir šios sporto šakos trenere dirbanti A. Ranceva nelaikė savęs profesionalia atlete ir paprastai per metus pasiruošdavo vieninteliam ultratriatlono startui.

Toks buvo ir 2019 metais rugpjūčio pabaigoje tradiciškai Panevėžyje vykęs pasaulio dvigubo ultratriatlono čempionatas, kuriame atletai turėjo nuplaukti 7,6 km, dviračiu miesto gatvėmis numinti 360 km (120 ratų po 3 km) bei nubėgti 84,4 km.

„Geležine ledi“ vadinama atletė šį nuotolį per 25 val. 44:30 min. bei pirmą kartą iškovojo planetos čempionės vardą.

Bet po skambios pergalės šoką atletei ir šalies triatlono bendruomenei sukėlė Tarptautinės ultratriatlono asociacijos (IUTA) pranešimas apie A. Rancevos organizme aptiktą dopingą. Atletė sulaukė griežtos nuobaudos – atimtas čempionės titulas ir diskvalifikacija visam gyvenimui.

Paaiškėjo, jog atletės organizme rasta snapučio žolė. Anot sportininkės, ją įklampino vienas svorio mažinimo preparatas, kurio sudėtyje nebuvo nurodyta antidopingo agentūros draudžiama medžiaga sibutraminas.

Pavykęs tyrimas ir sumažinta diskvalifikacija

37-erių sportininkė nenuleido rankų ir siekė įrodyti savo tiesą.

„Laukė didelis darbas, nes sibutraminas nėra populiari medžiaga, kitas dalykas, tyrimų operatyvumui įtakos turėjo prasidėjusi pandemija. Laboratorijos neturėjo laiko mano atvejui, pirmenybę teikė COVID-19 tyrimams ir sulaukdavau neigiamų atsakymų.

Bet pasisekė rasti Rygoje mokslo laboratoriją, kurioje ištyrė tą preparatą. Paaiškėjo, jog jame didžiulė sibutramino koncentracija. Apskritai 8-is mėnesius užtrukau, kol sulaukiau atsakymų“, – kalbėjo A. Ranceva.

Ji laboratorijos tyrimo rezultatus žinojo metų pirmoje pusėje, tačiau neskubėjo dalintis naujienomis: kreipėsi į Lietuvos antidopingo agentūrą, pastaroji tarpininkavo su Tarptautine ultratriatlono asociacija.

Pastaroji atletės diskvalifikaciją sumažino iki 3 metų, t.y. iki 2022 m. rugpjūčio mėnesio.

A. Ranceva galvojo apie galimybę į teismą paduoti Didžiosios Britanijos farmacijos kompaniją, gaminančią ją įklampinusį preparatą, tačiau atbaidė galimai labai ilga bylos eiga.

„Nelaimėje pažinsi draugus. Po naujienos apie dopingą ir diskvalifikaciją sulaukiau nemažai mane palaikančių žinučių, net ir iš nepažįstamų žmonių.

Ar kas smerkė ir teisė? Nebuvo tokių, kurie tiesiai į akis būtų ką nors pasakę. Maniau, kad bus baisesnė reakcija, bet atvirkščiai, stebino palaikymas, kurį jaučiau“, – pasakojo A. Ranceva.

„Norėjosi įrodyti savo tiesą, esu ne tik sportininkė, bet ir trenerė, turiu auklėtinių, kurie mane labai palaikė, jie manimi tikėjo. Juos informavau, papasakojau viską, kad jie iš mano lūpų tai sužinotų, o ne iš kažkur kitur.

Jiems pažadėjau, jog įrodysiu savo klaidą ir vėl sugrįšiu į ultratriatlono trasą bei tapsiu pasaulio čempione. Tai mano pažadas jiems, kurį ketinu kitąmet įgyvendinti.

Visada buvau už „švarų“ sportą, kai gavau žinią apie organizme rastą dopingą, norėjosi skradžiai žemę prasmegti.

Niekada negalvojau, jog galiu gauti bausmę dėl dopingo vartojimo. Mano klaida, jog per mažai domėjausi ką perku, iš ko perku, kokia papildų sudėtis. Tai labai gera pamoka“, – teigė A. Ranceva.

Anot jos, ultratriatlonas ne ta sporto šaka, kur dopingas galėtų kažką keisti. „Gali būti labai stiprus atletas, tačiau jei psichologiškai esi silpnas, nepadės joks dopingas įveikti distancijos.

Tai psichologinės varžybos, kuriose turi rasti kalbą su savimi“, – pridūrė atletė.

„Galėčiau užsitverti tylos siena ir tos istorijos nebeeskaluoti. Tačiau noriu kalbėti, įspėti jaunus sportininkus, ypač jaunas merginas, jog būtų atidžios, stebėtų, ką vartoja, ką perka, konsultuotusi su treneriu, gydytoju ar Lietuvos antidopingo agentūra, kuri padeda sportininkams“, – kalbėjo A. Ranceva.

Pirmas toks atvejis Lietuvoje

„Pasaulyje yra buvę atvejų, kada sportininkai yra įrodę, kad draudžiamas preparatas į jų organizmą pateko per užterštus papildus. Bet kiek žinau, tai pirmas toks atvejis Lietuvoje“, – A. Rancevos pasiektą pergalę laboratorijoje komentavo Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Rūta Banytė.

„Šį atvejį tyrė IUTA. Ji taip pat priėmė sprendimą dėl diskvalifikacijos. Sportininkė nuo pat pradžių aktyviai bendradarbiavo su Lietuvos antidopingo agentūra, tačiau šią bylą nagrinėjo IUTA, todėl Lietuvos antidopingo agentūra, atsižvelgdama į visas bylos aplinkybes, pati kreipėsi į IUTA, kad sportininkei būtų skirta mažesnė diskvalifikacija“, – šią situaciją komentavo R. Banytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)