Rugpjūčio 8 dieną pasibaigusiose Tokijo olimpinėse žaidynėse Didžiosios Britanijos 4x100 m estafetės atletai Zharnelas Hughesas, Richardas Kilty, Nethaneelas Mitchell-Blake'as ir CJ Ujahas iškovojo sidabro apdovanojimus. Pirmavusius britus tik finišo tiesiojoje aplenkė Italijos sprinteriai, pagerinę nacionalinį rekordą, o bronza atiteko Kanados komandai.

Džiaugtis iškovotais medaliais britams teko neilgai – ketvirtadienį vakare Athletics Integrity Unit (AIU – Tarptautinės lenvosios atletikos federacijos įkurta organizacija kovai su dopingu) paskelbė, kad CJ Ujaho organizme testuojant per žaidynes rasta anabolininio steroido ostarino ir S-23. Šios medžiagos skirtos raumenų masei auginti.

Jei dopingo vartojimo atvejis bus patvirtintas oficialiai, „Team GB“ kvartetas turės grąžinti olimpinius sidabro medalius, iškovotus vos prieš savaitę. Visą 4 po 100 m distanciją pirmavę britai nusileido paskutinėje atkarpoje, kai Mitchell-Blake'ą aplenkė italas Filippo Tortu. Britams iki taip geidžiamo titulo trūko vos 0,01 sek.

 CJ Ujah (kairėje), Zharnelis Hughesas, Richardas Kilty, Nethaneelas Mitchell-Blake'as

Jei Didžiosios Britanijos sprinterių estafetės komanda būtų diskvalifikuota, olimpinį sidabrą perimtų kanadiečiai, o bronza atitektų Kinijos atletams.

Kol vyksta tyrimas, Didžiosios Britanijos lengvosios atletikos federacija šokiruojančios naujienos nekomentuoja.

CJ Ujaho karjerai dopingo vartojimo atveju būtų suduotas skaudus smūgis – 2017 metais jis triumfavo Deimantinės lygos varžybose ir laimėjo 4x100 estafetės pasaulio čempiono titulą.

Dėl traumų jis negalėjo atstovauti savo šalies rinktinei 2019 metų pasaulio lengvosios atletikos čempionate, tačiau prieš olimpiadą pareiškė, kad yra pačios geriausios sportinės formos gyvenime. Prieš atvykstant į Japoniją jis pasakojo, kad už savo sugrįžimą į bėgimo takelį turi būti dėkingas budizmui ir rytinėms meditacijų sesijoms.

 CJ Ujah

CJ Ujahui nepavyko prasibrauti į 100 m bėgimo finalą, pusfinalio bėgime jis liko penktas su 10,11 sek. rezultatu.

„Kiekviename čempionate nuo Rio de Žaneiro žaidynių mes laimėjome medalius ir veikiausiai esame viena stabiliausių komandų per pastaruosius penkerius metus, jei kalbame apie estafetę. Tai – auganti ir jauna komanda, didžiuojuosi savo komandos draugais“, – po laimėto sidabro Tokijuje kalbėjo šiaurės Londone gimęs sprinteris.

Didžiosios Britanijos lengvosios altetikos žvaigždė yra tapęs penktuoju britu, įveikusiu 100 m per mažiau nei 10 sek. Tai jis padarė 2014 metais Nyderlanduose (9,96 sek.).

Dar prieš CJ Ujahą dėl įtarimų dopingo vartojimu po startų Tokijo olimpinėse žaidynėse buvo suspenduoti 1500 m bėgikas iš Bahreino Sadikas Mikhou, gruzinų rutulio stūmikas Benikas Abramyanas, Kenijos sprinteris Markas Otieno Odhiambo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)