Baudą Norvegijos komandai skyrė Europos rankinio federacija (EHF), skandinavių pasirinktus šortus įvardijusi kaip „netinkamą“ aprangą.

Pažymėtina, kad norvegės šortus dėvėjo tik per vienas čempionato rungtynes, kai dėl bronzos varžėsi su ispanėmis.

Pačios Norvegijos rankinio federacija (NHF) iš karto informavo, kad yra pasiruošusi sumokėti pinigus, jei rankininkės bus nubaustos.

Oficialiame EHF pranešime tvirtinama, kad kiekvienai žaidėjai skirta „150 eurų dydžio bauda, kur susumavus siekia 1500 eurų“.

EHF tvirtina, kad norvegių žaidimas dėvint šortus „neatitinka oficialiai apibrėžtų paplūdimio rankinio aprangos taisyklių, kurias yra numačiusi Tarptautinė rankinio federacija (IHF)“.

Tvirtinama, kad tiek IHF, tiek EHF „rūpinasi šios patrauklios sporto šakos populiarinimu, o dalyvių apranga yra vienas iš aspektų, pritraukiančių dar didesnį žiūrovų ir dalyvių susidomėjimą.“

Savo ruožtu Norvegijos federacijos vadovas Kare Geiras Lio patvirtino, kad bauda bus sumokėta, kartu pridurdamas: „Aprangos pasirinkimas tam tikroje standartizuotoje sistemoje turėtų būti laisvas. Svarbiausia, kad atletai ir atletės su savo aprangomis galėtų jaustis komfortabiliai. Mes labai didžiuojamės savo merginomis, kurios Europos čempionato metu pakėlė savo balsus ir pranešė, kur yra ribos ir kad gana yra gana.“

„Mes palaikysime savo rankininkes ir kartu kovosime dėl aprangos taisyklių pakeitimo, jog sportininkės galėtų jaustis laisvai“, – žadėjo K. G. Lio.

Pažymėtina, kad Norvegijos federacija dar prieš čempionatą kreipėsi į EHF ir turnyro organizatorius su prašymu moterų komandai leisti dėvėti šortus, tačiau sulaukė atsakymo, jog taisyklių nesilaikymas užtrauks finansine atsakomybę.

Galų gale EHF atstovas spaudai Andrew Barringeris pripažino: „Jeigu mūsų federacijoms-narėms šis klausimas bus svarbus, mes turime jį apsvarstyti, tačiau faktas, kad tarpautiniai taisyklių pakeitimai gali būti įvykdyti tik Tarptautinės federacijos lygmenyje.“

Moterų paplūdimio rankinis

Klausimas dėl bikinių dėvėjimo per paplūdimio sporto varžybas (tinklinis, rankinis ir kt.) vidiniuose ratuose aptarinėjamas jau ne vienus metus, nes kai kurioms žaidėjoms toks aprangos tipas yra nepraktiškas, o kai kurios jį laiko žeminančiu.

„Visiškai juokinga, kad šiais laikais vis dar reikia keisti požiūrį mačistiniame ir konservatyviame tarptautiniame sporto pasaulyje, – neseniai teigė Norvegijos kultūros ir sporto ministras Abidas Raja.

Kritiškai kalbėjo ir šios šalies Tinklinio federacijos prezidentas Eirikas Sordahlis, užsiminęs, kad „2021-aisiais tai apskritai neturėtų būti problema ir sportininkams turėtų būti suteikta laisvė.“

Tarpautinėse paplūdimio rankinio taisyklėse numatyta, kad moterų varžybose dalyvaujančių komandų žaidėjų aprangos viršutinė dalis – liemenėlė – privalo būti su giliomis iškirptėmis rankoms, o kelnaitės šonuose negali būti platesnės nei 10 centimetrų.

Vyrų varžybų dalyvių šortai taip pat neturi būti „per platūs“ ir baigtis 10 centimetrų aukščiau kelių. Vyrai žaisdami dėvi marškinėlius be rankovių.

Paplūdimio rankinis, skirtingai nei paplūdimio tinklinis, nėra olimpinė sporto šaka.

Minėtas Europos čempionato rungtynes dėl bronzos norvegės pralaimėjo ispanėms, o turnyro nugalėtojomis tapo Vokietijos rankininkės, finale pranokusios danes. Vyrų turnyrą laimėjo danai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)