Vieša paslaptis, kad Rusija tikėjosi Tokijuje J. Jefimovos aukso būtent 200 m plaukimo krūtine rungtyje.

Šioje distancijoje ji anksčiau laimėjo olimpinių žaidynių sidabrą ir bronzą, iškovojo tris pasaulio čempionės titulus ir keturis kartus triumfavo Europos čempionate.

Tačiau Tokijaus olimpinėse žaidynėse 29-metės J. Jefimovos neišvysime šioje rungtyje. Tokį sprendimą priėmė Rusijos plaukimo sąjunga.

Balandžio mėnesį Rusijoje vyko šalies plaukimo čempionatas, kiekvienos disciplinos nugalėtojai ir vicečempionai iškovodavo bilietą į Tokiją.

Kiek netikėtai, J. Jefimova nepateko tarp dviejų pirmų finalo dalyvių Rusijos pirmenybėse – ją aplenkė 16-metė žvaigždutė Jevgenija Čikunova ir 25 metų Marija Temnikova.

Remiantis varžybų Kazanėje rezultatais, J. Jefimova iškovojo tik vietą olimpinėje komandoje užimdama antrą poziciją 100 m plaukimo krūtine rungtyje.

Vis dėlto, gegužę vykęs Europos čempionatas Budapešte suteikė pagrindo abejonėms dėl Rusijos plaukimo olimpinės komandos sudėties.

Mat čia J. Jefimova 200 m plaukimo krūtine nuotolyje iškovojo bronzos medalį, o J. Čikunova šioje distancijoje liko 4-a, tuo metu M. Temnikova net nepateko į finalą.

Rusijoje kilo diskucijos, ar teisinga į Tokiją 200 m plaukimo krūtine rungtį deleguoti J. Čikunovą ir M. Temnikovą, jei J. Jefimova jas lenkė Senojo žemyno čempionate.

Budapešte gegužę ji nuotolį įveikė per 2.22:16 min., o tai yra 2 sek. greičiau nei rezultatas Kazanėje Rusijos čempionato metu.

Tuo metu J. Čikunova ir M. Temnikova Budapešte pademonstravo prastesnius rezultatus nei Rusijos čempionate Kazanėje. Taigi, tik J. Jefimofa pagerino savo rezultatą.

Tad Julija galėjo tikėtis Rusijos plaukimo sąjungos malonės, kuri galėjo įteikti jai licenciją. Taip nutiko ir 2019 metais, kai J. Jefimova Rusijos pirmenybių atrankoje buvo trečia, tačiau gavusi valdininkų licenciją Korėjoje vykusiame pasaulio plaukimo čempionate iškovojo auksą.

Visgi, bet kokias spekuliacijas šia tema nutraukė Rusijos plaukimo treneris Sergejus Čepikas.

„Rinktinės sudėtis paaiškėjo po Rusijos čempionato. Ir seniai niekas apie tai nebediskutuoja, pastaruoju metu negirdėjau apie tai nė žodžio. Olimpinėse žaidynėse Jefimova plauks 100 m, Temnikova ir Čikunova varžysis 200 m distancijoje“, – pareiškė rinktinės treneris.

Nors toks Rusijos plaukimo sąjungos verdiktas sulaukė įvairių sporto gerbėjų atgarsių ir vertinimų, daugkartinė plaukimo atvirame vandenyje čempionė, 2008 m. olimpinė čempionė Larisa Ilčenko palaiko tokį šalies plaukimo sąjungos sprendimą.

„Rusijos čempionato metu geriau pasirodė kitos plaukikės, kurios įvykdė kvalifikacinius normatyvus. Manau, tai teisinga. Mes visi palaikome Juliją, jai tai ne pirmosios olimpinės žaidynės ir mes labai tikimės, jog ji iškovos medalį“, – kalbėjo Rusijos plaukimo ekspertė.

Jos nuomone, plaukimo sudėtis neturėtų būti koreguojama, nes atrankos kriterijai buvo paskelbti iš anksto ir nebūtų sąžininga kažką keisti kitų plaukikių sąskaita.

J. Jefimova dalyvaus jau 4-ose olimpinėse žaidynėse, jos sąskaitoje trys medaliai: bronza 200 m krūtine rungtyje Londone ir du sidabro medaliai (100 m ir 200 m krūtine) Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)