Šiemet šiose varžybose dalyvauja ir Lietuvos atstovas – 2020 m. Lietuvos šachmatų čempionas, FIDE meistras Karolis Jukšta (FIDE reitingas 2438). 17-metis kaunietis, SM „Gaja“ trenerio Donato Vaznonio auklėtinis, klasifikuojamas 170-as tarp varžybų dalyvių. Pirmąkart išplėstame varžybų formate vietoj įprastų 128 žaidėjų šiemet kaunasi 206, iš kurių aukščiausiai reitinguoti 50 šachmatininkų patenka į antrąjį etapą be žaidimo, o 78 poros kaunasi pirmajame etape.

Varžybų formato išplėtimas suteikė galimybę pirmosioms 100 federacijų pagal reitingą, tarp jų ir 49-oje vietoje esančiai Lietuvai, deleguoti po vieną žaidėją. LŠF sprendimu atstovauti Lietuvai pasirinktas šalies čempionato nugalėtojas.

Pirmajame etape K. Jukštos oponentas – 33 m. Vokietijos didmeistris (GM) Arikas Braunas (2609), 191-asis pasaulio reitingas. Vokietijos atstovas įpPasaulio taurę pateko iš Europos atrankos turnyro, paskutiniajame etape įveikęs GM Aleksandrą Rachmanovą (2651) iš Rusijos. Įdomu, jog A. Braunas taip pat yra save išbandęs ir šachmatų bokse bei yra laikomas aukščiausios kvalifikacijos šachmatininku šioje šakoje.

Jei Karoliui mače iš dviejų partijų arba greitesnės laiko kontrolės pratęsimuose pavyks įrodyti savo pranašumą, antrajame etape jo laukia itin pajėgus oponentas – 62-asis reitingas, stipriausias Izraelio šachmatininkas, 53-ejų GM Borisas Gelfandas (2675), triumfavęs šiose varžybose 2009 m., vėliau triumfavęs ir Kandidatų turnyre bei žaidęs mačą dėl pasaulio čempiono titulo su indu GM Viswanathanu Anandu.

K. Jukštos startas – vos antras kartas Lietuvos šachmatininko startas šiame turnyre po to, kai 2005 m. jis buvo įtrauktas į Pasaulio čempionato ciklą. 2019 m. pirmuoju tapo GM Paulius Pultinevičius, kuriam taip pat tuo metu buvo tik 17 metų.

Jaunasis marijampolietis, sensacingai patekęs į šias varžybas po įspūdingo pasirodymo 2019 m. Europos čempionate (užėmęs 15 vietą, nors buvo reitinguotas vos 186-oje), kovą baigė pirmajame etape, nusileidęs vienam stipriausių pasaulio šachmatininkų, GM Aleksandrui Griščukui iš Rusijos.

Varžovai sužais dvi klasikinių šachmatų partijas. Jei po jų rezultatas bus lygus, papildomai bus žaidžiami greitųjų šachmatų mačai. Nepaaiškėjus nugalėtojui ir tada, bus žaidžiamos dvi „Žaibo“ šachmatų partijos, o sužaidus lygiosiomis ir čia lauktų „armagedono“ partija (baltosiomis figūromis privaloma laimėti, tačiau suteikiama daugiau laiko).

Pirmojo etapo kovos vyks liepos 12-14 dienomis. Standartinių šachmatų partijas K.Jukšta su A. Braunu žais liepos 12 ir 13 dienomis 15 valandą Lietuvos laiku. FIDE Pasaulio taurė vyks iki rugpjūčio 6 d.

Be K. Jukštos ir P. Pultinevičiaus, šiose varžybose Lietuvos atstovai paskutinį kartą dalyvavo dar 2004 m. Tuomet šias varžybas atitiko FIDE Pasaulio čempionatas, kurio nugalėtojas laikytas Pasaulio čempionu pagal vieną iš dviejų tuo metu egzistavusių versijų. Jame yra dalyvavę Lietuvos didmeistriai Šarūnas Šulskis (1998 m., 2002 m. ir 2004 m.), Eduardas Rozentalis (1998 ir 1999 m.), Vidmantas Mališauskas (1996 m.) ir Aloyzas Kveinys (2000 m.)

Aukščiausias iki šiol Lietuvos atstovų pasiekimas – patekimas į antrąjį etapą. Paskutinį kartą tai padarė Š.Šulskis, 2004 m. jame pralaimėjęs prieš žymų Rusijos didmeistrį Konstantiną Sakaevą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)