Oficialiai patvirtinta, kad birželį ne varžybų metu paimtuose Nikitos Morgačiovo ir Pavelo Sorino dopingo mėginiuose aptikta draudžiamo preparato mildronato.

Abu irkluotojai suspenduoti iki galutinio sprendimo, o tai reiškia, kad Tokijo olimpinėse žaidynėse jų nebus.

Tačiau Rusijos keturvietė į Japonijos sostinę šį mėnesį vis dėlto keliaus: įtariamus sportininkus leista pakeisti kitais irkluotojais. „World Rowing“ tokį sprendimą argumentuoja tuo, jog rusų dopingo mėginiai paimti jau pasibaigus olimpinei atrankai, todėl įgulos iškovotas olimpinis kelialapis nebus atimamas.

Kitokios atomazgos tikėjosi Lietuvos irklavimo federacija (LIF), viena pirmųjų ėmusi kelti klausimą dėl dopingo kontrolieriams įkliuvusių rusų tarptautiniu lygmeniu.

Lietuvos keturvietė gegužės viduryje vykusioje paskutinėje atrankos į Tokijo žaidynes regatoje liko per plauką nuo kelialapio. Pastaruosius iškovojo dvi greičiausios įgulos – Estija ir Rusija, lietuviai liko treti.

„Jie yra mūsų tiesioginiai konkurentai, atėmę iš mūsų olimpinį kelialapį. Darysime viską, kad mūsų keturvietė vietoje jų patektų į olimpiadą, – apie dopingo vartojimu įtariamus rusus šią savaitę Delfi sakė LIF prezidentas Dainius Pavilionis. – Prieš Rio de Žaneiro olimpiadą Tarpautinė irklavimo federacija sureagavo žaibiškai, neleido visoms Rusijos įguloms dalyvauti. Dabar pozicija truputį keista, negirdime jokios reakcijos. Visais galimais ir negalimais būdais bando užglostyti, kad rusai nuvyktų į olimpiadą.

Kalbame su kitomis federacijomis. Turime žinių, kad ne vienas rusas įkliuvo. Jei suspenduotų visą Rusijos irklavimo rinktinę, galimybę gautų lenkų vienvietininkas, Austrijos ir Ukrainos komandos. Mėginsime jungti bendruomenę, kad kovotų.“

Lietuvos keturvietę pastaruoju metu irklavę Dominykas Jančionis, Dovydas Nemeravičius, Giedrius Bieliauskas, Armandas Kelmelis net buvo perspėti ruoštis žaidynėms, vis dėlto jie liks namuose.

Savo ruožtu, Rusijos irkluotojų treneris Nikolajus Kovaliovas tvirtino nesuvokiantis, kodėl jo auklėtinių testų rezultatai buvo teigiami.

„Pasakyti, kad buvome šokiruoti, reikštų nepasakyti nieko. Nesuprantame, kaip tai galėjo atsitikti, nėra jokio logiško paaiškinimo. Aš absoliučiai pasitikiu savo sportininkais, atrodo, kad įvyko kažkokia klaida“, – dėstė irklavimo specialistas.

Tokijo žaidynėse dalyvaus penki Lietuvos irkluotojai: vienvietininkas Mindaugas Griškonis bei dvi porinių dviviečių įgulos: Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė, Saulius Ritter ir Aurimas Adomavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)