Švedijos lengvaatletei Lovisai Lindh per Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos reitingus pavyko kvalifikuotis į Tokijo olimpines žaidynes, bet 800 m distancijos Japonijos sostinėje ji bėgti neturėtų.

29-erių vidutinių nuotolių bėgikę išbrokavo jos pačios tautiečiai, įvertinę, jog Tokijuje ji neturės šansų patekti tarp aštuonių greičiausių.

Dideliais pasiekimais pasigirti negalinti švedė tarp 48 žaidynėse bėgsiančių konkurenčių pagal reitingą užima 22-ą poziciją.

„Aš absoliučiai nesuprantu šio sprendimo. Man tiesiog gėda dėl tokio jų elgesio. Dar niekad gyvenime nebuvau tokia nusivylusi. Tokijo žaidynės pastaruosius penkerius metus buvo didžiausia mano motyvacija. Visos per karjerą patirtos traumos nebuvo tokios skaudžios kaip ši neteisybė“, – reagavo L. Lindh.

Sprendimą susiaurinti olimpiečių sąrašus SOK argumentavo noru pasiųsti į Tokiją konkurencingą rinktinę. Todėl į ją įtraukiami tik atletai ar komandos, kurių pademonstruoti rezultatai leidžia tikėtis vietos priziniame geriausių aštuonete. Išimtis – žaidynėse debiutuojantis jaunimas, kuris atrenkamas vertinant galimybes geriausių rezultatų pasiekti kitoje olimpiadoje.

Tačiau lieka neaišku, kokiais kriterijais vadovavosi SOK, prognozuodamas atskirų sportininkų rezultatus.

Už borto atsidūrė ir 27-erių šuolininkas su kartimi Melkeris Svardas Jacobssonas. Geriausias jo šio sezono rezultatas – 5,65 m. Praėjusiose Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse toks aukštis būtų atnešęs šeštą vietą.

Tačiau SOK nustatė aukštesnį normatyvą – 5,80 m.

Melkeris Svardas Jacobssonas

„Neišgirdau jokių argumentų, kodėl reikalaujamas būtent toks rezultatas. Esu įsitikinęs, kad Tokijuje nereikės šokti taip aukštai, norint patekti tarp aštuonių geriausių. Nėra jokių įrodymų, kad galėtų būti kitaip. Atrodo, kad kažkas tyčiojasi iš manęs, juokiasi į veidą.

Manau, kad tokia maža šalis kaip Švedija turėtų didžiuotis galinti nusiųsti gausią rinktinę į olimpines žaidynes. Pasižiūrėkite į Europos futbolo čempionatą. Švedai ten nebuvo reitinguojami tarp aštuonių geriausių, galiausiai ir nepateko į aštuntuką. Bet juk kiekvienos mūsų rungtynės buvo tikra šventė visai tautai“, – lygino M. Svardas Jacobssonas.

„Tai – apgailėtina. Kvaila, kad vieno žmogaus subjektyviu sprendimu sužlugdoma svajonė, į kurią buvo įdėta visa siela. SOK tiesiog griauna žmonių gyvenimus“, – piktinosi žymus Švedijos lengvosios atletikos treneris Yannickas Tregaro.

Tuo metu kritikos taikinyje atsidūręs SOK valdybos narys ir operacijų vadovas Peteris Reinebo tvirtina, kad iš rinktinės išbrauktų sportininkų rezultatai – tiesiog per prasti.

„Deja, to nepakanka aukščiausio lygio pasiekimams. Nenoriu komentuoti komentarų – komentuoju tik faktus, ir to turėtų pakakti“, – į diskusijas apie kilusią audrą viešojoje ir socialinėje erdvėje nesileido SOK atstovas.

Švedijos olimpinę rinktinę Tokijuje turėtų sudaryti mažiausiai 129 atletai, SOK jiems kelia tikslą iškovoti bent 8 medalius.

2016-aisiais Rio de Žaneire grūmėsi 152 švedai, kurie susižėrė 11 apdovanojimų: 2 aukso, 6 sidabro ir 3 bronzos. Medalių įskaitoje Švedija užėmė 29-ą vietą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)