Praėjusį sekmadienį Trakuose rekordinės dalyvių gretos – daugiau nei 400 atletų – kūrė triatlono šventę: masiškiausias šalies triatlono renginys sutraukė visą šios sporto šakos Lietuvos elitą.

„BTT Cloud“ Trakų triatlono organizatorius ir VšĮ „Tarptautinis Maratonas“ vadovas Algirdas Purkėnas džiaugėsi rekordiniu dalyvių skaičiumi bei augančiu rėmėjų susidomėjimu. „Nuostabu ankstyvą sekmadienio rytą matyti daug naujų veidų, išbandančių šį ištvermės sportą. Dalyviai atvyko su šeimomis bei draugais, artimieji buvo pasiruošę palaikymo plakatus, aktyviai balsais sirgo už dalyvius trasoje – auga sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių gretos, o juos palaikančių sirgalių pagalba kuriama tikra sporto šventė dalyviams ir visam miestui”, – teigė A. Purkėnas.

Lietuvos čempionato statusą turėjusioje olimpinėje distancijoje (1500 m plaukimas, 40 km dviračiu, 10 km bėgimas) dramatišką pergalę pasiekė 24-erių Jaunius Strazdas („BTT Cloud“ klubas), kuris finišą pasiekė per 1 val. 59:30 min. Tai – naujas Trakų trasos rekordas.

Mano kolekcijoje iki šiol trūko labiausiai Lietuvos čempiono titulo.
Jaunius Starzdas

Po plaukimo J. Strazdas iš Galvės ežero lipo tik 7-as, dviračių rungtyje aplenkė 3 varžovus ir prieš bėgimą buvo dar ketvirtas. Jis daugiau nei minutę atsiliko lyderių trejeto – pirmavusio Tito Pumpučio, už jo nugaros į bėgimo trasą skriejusių Luko Prokopavičiaus ir Povilo Strazdo.

Bėgimo rungtyje atletai turėjo įveikti 4-is ratus po 2,5 km. Po pirmojo rato į priekį išsiveržė L. Prokopavičius, o Jaunius tirpdė savo sekundžių deficitą nuo T. Pumpučio ir P. Strazdo.

Įpusėjus distancijai Jaunius jau 45 sek. atsiliko tik nuo pirmavusio Luko. To poros šimtų metrų skirtumo tarp J. Strazdo ir lyderio neliko po trečio bėgimo rato ir prieš pasileidžiant į paskutinius kilometrus L. Prokopavičiaus pranašumas siekė vos kelias sekundes.

Paskutiniame rate Jaunius diktavo tempą, užtikrintai lenkė praėjusių metų čempioną, o kirtęs finišo liniją netvardė pergalingų emocijų. Verta paminėti, jog paskutinę bėgimo rungtį (10 km) J. Strazdas įveikė per 34:08 min.

„Taip, tai iš tiesų yra mano pirmasis olimpinės distancijos Lietuvos čempiono titulas. Mano kolekcijoje jo iki šiol trūko labiausiai. Manau, tai neabejotinai didžiausias mano sportinės karjeros pasiekimas“, – teigė J. Strazdas.

Atletas teigė, jog plaukimo rungtyje atsiliko nuo pirmo būrio varžovų ir didžiąją laiko dalį plaukė vienas. Kurį laiką vienam teko ir minti, tačiau netrukus jį pavijo Marijus Butrimavičius ir likusią dviračių rungties dalį duetas mynė kartu.

„Tiksliau būtų sakyti, jog aš bandžiau nuo jo neatsilikti“, – prisipažino J. Strazdas. „10 km bėgimo nuotolyje 1-os minutės skirtumas manęs tikrai negąsdina. Žinoma, vos išbėgus dar nebuvau tikras ar pavyks pagauti visus iki vieno, tačiau bėgosi stebėtinai lengvai. Luką pavijau tik paskutiniame rate, bet tuomet jau žinojau, kad šios pergalės nebepaleisiu“, – apie dramatišką varžybų eigą kalbėjo šalies čempionas.

„Ne paslaptis, jog šiais metais buvau užsibrėžęs įvairių didelių tikslų bėgime. Deja, toli gražu ne visus juos pavyko įgyvendinti, tačiau šįkart dividendus iš bėgimo pavyko gauti kitoje vietoje – triatlone.

Prieš startą per daug apie savo tikslus ir norus nemėgstu kalbėti, tačiau viduje tikėjausi patekti į pirmą trejetą. Toks buvo minimalus planas. O maksimalus tikslas visada yra laimėti“, – atskleidė J. Strazdas.

Atletas labiausiai norėtų didesnio progreso plaukime, anot jo, tik šios rungties rezultatai neleidžia Jauniui galvoti apie rimtesnius pasiekimus tarptautinėse varžybose.

Jis atstovauja „BTT Cloud“ triatlono komandai, kuriai priklauso ir L. Prokopavičius bei kiti pajėgūs šalies triatlonininkai.

„Kartais tenka treniruotis tiek su Luku, tiek su Povilu Strazdu, tiek ir kitais komandos nariais. Nesame profesionalūs sportininkai, dėl to negalime daryti absoliučiai kiekvienos treniruotės kartu. Tačiau būtent komandinės treniruotės dažniausiai yra pačios efektyviausios, dėl to, progai esant, visada siekiame treniruotis drauge“, – kalbėjo J. Strazdas.

Antrą vietą užėmęs praėjusių metų čempionas, panevėžietis L. Prokopavičius („BTT Cloud“) finišavo per 2 val. 00:10 min., bronzos medalį ir trečią vietą užėmė T. Pumputis (Panevėžio triatlono klubas) – 2 val. 1:37 min.

Trečia I. Paplauskės pergalė paeiliui ir sprinte tempą diktavęs jaunimas

Moterų įskaitoje Lietuvos čempionės titulą apgynė Inga Paplauskė („Tritonas“) – 2 val. 18:26 min.
Ji pirma lipo iš vandens, pirma baigė dviračių rungtį ir bėgime varžovėms nepaliko vilčių.

„Sakiau, kad daugkartine Lietuvos triatlono čempione galėsiu vadintis tada, kai bent tris kartus ja tapsiu. Man pavyko!“, – džiaugėsi Trakuose ir 2019 bei 2020 triumfavusi atletė.

„Myniau viena, tas truputį nervina, nes norėtųsi kada nors su moterų grupele praminti kartu. Likau labai patenkinta plaukimu. Pagerinau savo rezultatą tiek šioje rungtyje, tiek ir 10 km bėgime. Šiam startui, kaip ir kitiems suplanuotiems iš anksto, ruošiuosi nuoširdžiai ir rimtai.

Visada gerbiu ir vertinu konkurenciją, tad pergale patikejau tik po 2-3 bėgimo rato, nes kol nekirtai finišo linijos, negali būti laimėtojas.

Kita vertus, man labai patinka tai, kad daugėja moterų, kad jos tokios stiprios. Noriu įkvėpti savo pavyzdžiu kitas ir dalintis sukaupta patirtimi“, – apie varžybų eigą kalbėjo I. Paplauskė.

Antrą vietą užėmė nugalėtojos bendraklubė Inga Aukselytė („Tritonas“) – 2 val. 21:59 min., trečią vietą iškovojo Unė Narkūnaitė („BTT Cloud“) – 2 val. 22:56 min.

Prieš vidurdienį startavo triatlono sprinto (750 m plaukimas, 20 km dviračiu, 5 km bėgimas) distancijos dalyviai.

Čia tempą diktavo jaunimas: pirmą vietą iškovojo 17-metis Džiugas Karklelis, nuotolį įveikęs per 1 val. 2:27 min. Vos 16 sekundžių jam pralaimėjo 18-metis Kasparas Apkievičius (1.02:43 val.), trečias – Robertas Gegužis (1.03:32 val.).

Moterų įskaitoje pergale džiaugėsi 17-metė Ugnė Paurytė – 1 val. 7:58 min. Antrą vietą užėmė Rugilė Girštautaitė (1 val. 11:01 min.), trečia – Jomilė Pribušauskaitė (1.12:39 val.).
Triatlono šventė baigėsi supersprinto rungtimi, kurioje dalyviai turėjo 200 m plaukti, minti 10 km ir bėgti 2,5 km.

Absoliučiai geriausią distancijos laiką ir pirmą vietą jaunučių čempionate iškovojo vilnietis Zigmas Reisas (32:23 min.), jaunučių merginų grupėje konkurentėms vilčių nepaliko Ūla Sijavičiūtė (38:36) min.

Po kelerių metų pertraukos didžiausiame triatlono renginyje sprinto distancijoje varžėsi ir dvi „Delfi“ triatlono komandos.

REZULTATAI

Olimpinė distancija

Vyrai

1. Jaunius Strazdas („BTT Cloud“) – 1.59:30 val.
2. Lukas Prokopavičius – 2.00:10 val.
3. Titas Pumputis (Panevėžio triatlono klubas) – 2.01:37 val.

Moterys

1. Inga Paplauskė („TRItonas“) – 2.18:26 val.
2. Inga Aukselytė („TRItonas“) – 2.21:59 val.
3. Unė Narkūnaitė („BTT Cloud“) – 2.22:56 val.

Sprinto distancija

Vyrai

1. Džiugas Karklelis (Panevėžio TK/RSSG) – 1.02:27 val.
2. Kasparas Apkievičius (R.Sargūno sporto gimnazija) – 1.02:43 val.
2. Robertas Gegužis (R.Sargūno sporto gimnazija) – 1.03:32 val.

Moterys

1. Ugnė Paurytė (R. Sargūno sporto gimnazija) – 1.07:58 val.
2. Rugilė Girštautaitė (Panevėžio SC/ TSK „Darna“) – 1.11:01 val.
3. Jomilė Pribušauskaitė (TK „TRI-fun“) – 1.12:39 val.

Super sprinto distancija

Vyrai

1. Zigmas Reisas (VMSC Ruoniai) – 32:23 min.
2. Ditas Šidlauskas (Ignalinos plaukimo klubas) – 35:19 min.
3. Matas Šurna – 35:55 min.

Moterys

1. Ūla Sijavičiūtė (VMSC Ruoniai) – 38:36 min.
2. Milda Ažusienytė (Panevėžio TK „TRI-fun“) – 41:06 min.
3. Edita Aliochno (Marijampolės triatlono draugija) – 41:44 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)