Prieš penkerius metus Rio de Žaneire vykusiose olimpinėse žaidynėse D. Rapšys startavo 100 ir 200 metrų plaukimo nugara rungtyse, bet nei vienoje iš jų nepateko į pusfinalį.

Šį kartą į antrąsias savo olimpines žaidynes Danas iškeliavo būdamas pripažintu plaukimo laisvuoju stiliumi meistru. 26 metų panevėžietis atrado save 200 ir 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyse ir per paskutinius kelis metus įrodė, kad yra vienas greičiausių pasaulyje.

2017 metais D. Rapšys tapo Europos trumpojo baseino čempionu 200 metrų distancijoje laisvuoju stiliumi, o 2018 metais iškovojo Pasaulio trumpojo baseino čempionato aukso medalį 400 metrų distancijoje laisvuoju stiliumi. 2019 metais Pietų Korėjoje vykusiame pasaulio vandens sporto šakų čempionate lietuvis buvo greičiausias 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje, bet vėliau buvo diskvalifikuotas dėl minimalaus taisyklių pažeidimo, o 400 m rungtyje užėmė 4 vietą.

Šių metų gegužę Budapešte vykusiame Budapešte Europos plaukimo čempionate D. Rapšys iškovojo bronzą 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyse, o perpus trumpesnėje distancijoje buvo 4-as.

Oro uoste su žurnalistais prieš kelionę bendravęs D. Rapšys teigė, kad jo tikslas – Tokijuje pasirodyti geriau nei praėjusioje olimpiadoje. „Manau, kad bus geriau, nes ir pasiruošimas žaidynėms ėjosi pakankamai gerai, nebuvo kažkokių įspūdingų kliūčių. Sunkiau pasakyti, ar būtų geriau, jei Tokijo olimpiada būtų įvykusi pernai. Vis dėlto, 2019-2020 metais turėjau labai daug varžybų, buvau išsekęs fiziškai ir psichologiškai. Tad kai olimpinės žaidynės buvo nukeltos, turėjau galimybę daugiau pailsėti. Kita vertus, šiais metais tų varžybų nuovargio netgi šiek tiek trūko. Bet to jo nepakeisi, reikia tikėtis, kad viskas bus gerai“, – kalbėjo 26 metų plaukikas.

Pasak D. Rapšio, nuvykę į Japoniją plaukikai ten surengs nedidelę treniruočių stovyklą ir stengsis prisitaikyti prie pasikeitusios laiko juostos bei gyvenimo ritmo. „Iki pirmų startų Tokijuje svarbiausia užduotis bus aklimatizuotis, priprasti prie ritmo, miego ir pan. Jei tai pavyks įgyvendinti, bus gerai. Mano patirtis Japonijoje yra labai įvairi, kartais miegodavau labai gerai, kartais – labai blogai. Dabar turime tam tikras instrukcijas, užduotis, žinome kaip reikia elgtis, tad manau, kad viską padarysime ir viskas bus gerai“, – vylėsi olimpinė Lietuvos komandos viltis.

Tokijo olimpinėse žaidynėse D. Rapšys startuos bent keturiose rungtyse, tačiau plaukikas neslepia, kad didžiausius lūkesčius sieja su 200 ir 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtimis. „Tai mano pagrindinės rungtys ir jas turėsiu plaukti nuo dūšios. O kitos rungtys pasižiūrėti, išmėginti jėgas“, – teigė D. Rapšys.

Nors būtent su D. Rapšiu siejamos didžiausios olimpinio medalio viltys, tačiau pats plaukikas olimpinių startų nesureikšmino. „Man olimpiada tikrai nėra viso gyvenimo kelio apogėjus. Tiesiog vykstu į labai rimtas varžybas ir noriu parodyti tai ką galiu. O kaip ten seksis – matysim. Stengsiuosi, kad būtų kuo geriau“, – patikino D. Rapšys.

Be D. Rapšio Tokijo olimpinėse žaidynėse dalyvaus dar penki Lietuvos plaukikai: Andrius Šidlauskas, Giedrius Titenis, Simonas Bilis, Deividas Margevičius ir Kotryna Teterevkova.

Iš 2020-ųjų dėl koronaviruso krizės perkelta Tokijo olimpiada prasidės liepos 23-ąją ir truks iki rugpjūčio 8-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)