Ketvirtadienį pirmenybių ketvirtfinalyje Kanada per pratęsimą 2:1 įveikė Rusijos olimpinio komiteto (ROC) komandą, dėl Tarptautinio sporto arbitražo teismo sankcijų pasaulio čempionate negalinčią naudoti valstybinių simbolių.

Trenerio Gerardo Gallanto auklėtiniai užsitarnavo galimybę šeštadienį susigrumti su kaimynais amerikiečiais dėl vietos finale, o pralaimėjusiems rusams beliko susikrauti daiktus kelionei į Maskvą.

Nors Rusijos ekipa, kaip ir kitos Rygoje susibūrusios komandos, buvo toli gražu ne optimalios sudėties, jos gerbėjams ir ledo ritulio specialistams sunku suvirškinti faktą, jog nusileista principiniams priešininkams, kurie apskritai yra pasitelkę vos tris žaidimo rinktinėje patirties turinčius ledo ritulininkus.

Ledo ritulio tėvynė šįkart net neužpildė visos leidžiamos 28 žaidėjų kvotos, į savo paraišką turnyrui įrašydama 24 pavardes.

Tarp jų – tik dešimt žaidėjų, Šiaurės Amerikos Nacionalinėje ledo ritulio lygoje (NHL) sukaupusių daugiau nei 100 rungtynių patirtį.

Keturi kanadiečiai joje išvis dar nežaidę, du yra studentai, rungtyniaujantys universitetų komandose.

„Jeigu negali nugalėti Kanados, kurioje žymiausias žaidėjas – pilkos Anahaimo „Ducks“ ekipos antro penketo puolėjas Adamas Henrique, tai ką apskritai gali nugalėti?“ – retoriškai klausė sports.ru.


Tokių klausimų nekilo Latvijos, JAV ir Vokietijos rinktinėms, kurios čempionato pradžioje užtikrintai nurungė eksperimentinės sudėties kanadiečius.

Tie patys vokiečiai paskutiniame grupių etapo ture išrūpino jiems vietą ketvirtfinalyje šeimininkų sąskaita.

Jei rungtynių tarp Vokietijos ir Latvijos pagrindinis laikas būtų pasibaigęs lygiosiomis, į atkrintamąsias varžybas būtų žengusios abi komandos. Bet vokiečiai žaidė dėl pergalės ir ją pasiekė, leisdami kanadiečiams išlaikyti už savęs latvius.

Nenuostabu, kad tokiomis aplinkybėmis viena tituluočiausių pasaulio čempionato komandų (trofėjų iškovojusi mažiau tik už SSRS ir jos įpėdinę Rusiją) buvo nebelaikoma rimta grėsme ir nurašoma.

Bet kanadiečiai sugebėjo nustebinti tuos pačius rusus ir dabar turi galimybę susilyginti su jais pagal pelnytų aukso medalių skaičių (27).

„Gėda, kaip ledo ritulio šalis esame pačiame dugne“, – žodžių nesirinko sports.ru.

Nikita Zadorovas

Nieko keisto, kad to nedarė ir aštrialiežuvis televizijos komentatorius Dmitrijus Gubernijevas.

„Pralaimėjome 153-iai sudėčiai. Tam, kad galėtumei būti „Raudonąja mašina“, turi daug laimėti, o ne atvirkščiai“, – populiarią Rusijos rinktinės pravardę iš trenerio Valerijaus Bragino komandos rekvizuoti nori D. Gubernijevas.

Patys komandos atstovai – ne mažiau prislėgti.

„Trūksta žodžių, liūdna. Bet komandos jaunimui tai bus neįkainojama patirtis“, – sakė vartininkas Sergejus Bobrovskis.

„Laikau šį čempionatą mūsų nesėkme. Labai gaila, kad viskas taip baigėsi“, – graužėsi gynėjas Dmitrijus Orlovas.

„Varžovai gynėsi be klaidų, nesugebėjome jų užpulti. Kanadiečiai yra kanadiečiai, jie visada gerai žaidžia. Būtų neetiška vertinti jų sudėtį, tiesiog galbūt mes ne itin blizgėjome“, – dėstė treneris V. Braginas.

Rusijos ledo ritulio rinktinė

Buvęs komandos puolėjas Maksimas Sušinskis įsitikinęs, kad pastarojo mesti iš pareigų dabar neverta.

„Buvau tikras, kad Kanados barjerą peršoksime, bet negaliu pasakyti, kad susimovėme – būtų pernelyg skambu. Aišku, buvo ir trenerių štabo klaidų. Tačiau kokia prasmė būtų dabar keisti trenerį? Vis tiek nenusamdytų specialisto, turinčio savo nuomonę“, – svarstė buvęs pasaulio čempionas.

Tuo metu praeities šalies ledo ritulio įžymybė Pavelas Bure, priklausantis Rusijos ledo ritulio federacijos valdybai, teigė, jog daryti tragedijos dėl vieno čempionato neverta.

„Suprantu, kad kilo didžiulė nusivylimo banga. Aš taip pat labai nuliūdęs dėl šio pralaimėjimo. Tačiau dabar reikia suvokti tikrąsias jo priežastis, be emocijų ir isterijos įvertinti, kas yra kas. Negalima spręsti apie viso šalies ledo ritulio būklę iš vieno turnyro. Švedai net neišėjo iš grupės, bet niekas nesako, kad jų valstybėje ledo ritulys prastai vystomas.

Nereikia drastiškų žingsnių, turime ramiai ruoštis olimpinėms žaidynėms. Trenerio pakeitimas niekuo nepadės, tačiau klaidas būtina taisyti. Turime suprasti, kodėl žaidėjai iš Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) netapo naujais rinktinės lyderiais, kodėl pratęsimą žaidžiant formatu trys prieš tris buvo pasirinkti būtent tokie ledo ritulininkai. Yra daug klausimų, bet šalta galva visus juos galima išspręsti“, – kalbėjo 50-metis pasaulio čempionas, olimpinis vicečempionas ir NHL finalininkas.

Iki nesėkmės ketvirtfinalyje per septynis sužaistus mačus ROC komanda buvo pralaimėjusi tik kartą – slovakams – ir užėmė pirmą vietą grupėje.

Primename, kad kitame Latvijoje į pabaigą artėjančių planetos pirmenybių pusfinalyje šeštadienį grumsis titulą ginanti Suomija ir nuo 1953 metų medalių nelaimėjusi Vokietija. Apdovanojimų likimas paaiškės sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)