Buriuojant kone bortas į bortą, į lyderių poziciją vis išsiverždavo tai viena, tai kita pergalės trokštanti vandenynų dakaro bolidais buriuojanti komanda. Po atkaklios kovos Lietuvos komanda „Ambersail-2“ iškovojo antrąją vietą, tačiau nuo pirmosios juos teskyrė vos 6 sekundės.

„Tai buvo vienas sudėtingiausių plaukimų, kokiame man yra tekę būti. Buvo visko, esam labai pavargę, nusikalę, tačiau be proto patenkinti. Vyravo labai permainingos sąlygos, buvo šlapia, tikras nardymas bangose. Paskutines 8 valandas stovėjome šitame štiliuje, kur buvom ir pirmi, ir paskutiniai, ir priešpaskutiniai, bet į finišą vis tiek sugebėjime atplaukti vieni iš pirmųjų laivų. Čia jau net ne tik rezultatas svarbus, tai – geriausios pamokos ir geriausios treniruotės“,– po finišo teigė komandos kapitonas Rokas Milevičius.

Pirmasis „The Ocean Race Europe“ etapas startavo gegužės 29 d. Lorjane, Prancūzijoje, ir daugiau nei 1300 jūrmylių driekėsi per Šiaurės jūrą ir Atlanto vandenyną, kur visos 12 „The Ocean Race Europe“ laivyno jachtų apsukusios virtualų ženklą pasileido link Kaškaiso Portugalijoje.

Apsukus virtualų ženklą Atlanto vandenyne Lietuvos komanda nuo lyderių buvo atsilikusi kone pusšimčiu jūrmylių, tačiau per paskutiniąją lenktynių naktį įgula bendromis komandos narių pastengomis sugebėjo atsikovoti rezultatą ir finišuoti tarp lyderių.

Tokį varžybų permainingumą rodo etapo laimėtojų rezultatai. Kone visą etapą pirmavusi „Mirpuri Foundation Racing Team“ (kpt. Yoann Richomme) komanda prieš finišą pasirinko kitokią palukimo link finišo strategiją nei likęs laivynas ir finišą pasiekė paskutinę. Tuo tarpu pirmąją vietą iškovojusi „The Austrian Ocean Race Project“ komanda kone visą etapą buriavo laivyno gale, tačiau į priekį išsiveržė pačioje etapo pabaigoje.

Įguloms viso etapo metu daugiausiai buriuoti teko pavėjiniais kursais. Tiesa, pradžioje vyravusius lengvus vėjus keitė vis stiprėjantys, o apsukusios ženklą įgulos link finišo lėkė daugiau nei 20 mazgų (apie 37 km/h) greičiu. Ties šia distancijos dalimi jachtos viena nuo kitos buvo išsidėsčiusios kelių dešimčių jūrmylių atstumu, tačiau, likus keliasdešimčiai jūrmylių iki finišo, vėjas vėl stipriai nurimo, taip sukurdamas sąlygas visokiausiems netikėtumams. Šiame distancijos etape į priekį išsiverždavo tai viena, tai kita komanda, o galutinį rezultatą galėjo lemti kiekvienas sprendimas ar klaida. Finišą komandos pasiekė kone tuo pačiu metu – viena po kitos finišuojančias įgulas teskyrė sekundės.

Iki finišo likus nepilnoms porai valandų ir jachtoms buriuojant itin artimoje kovoje, Lietuvos „Ambersail-2“ pateko į nemalonų incidentą – į jachtą iš nugaros atsitrenkė IMOCA60 jachtų klase buriuojanti komanda „11th Hour Racing Team“ (kpt. Charlie Enright). Laimei, komandos teigimu, incidentas gyvybėms grėsmių nesukėlė.

Iš viso lenktynėse varžosi net 7 iš 8 pasaulyje egzistuojančių „Volvo 65“ klasės jachtų. Taip lenktynėse dalyvauja ir 5 IMOCA 60 klasės jachtomis buriuojančios komandos. Jų rezultatai skaičiuojami skirtingose grupėse.

„Ambersail-2“ komandą šiame etape sudarė: kapitonas Rokas Milevičius, Tomas Ivanauskas, Linas Ivanauskas, Domantas Juškevičius, Conradas Colmanas, Deimantė Jarmalavičiūtė, Aistė Ridikaitė, Arnas Eimutis, Saulius Pajarskas, Arvydas Paunksnis, Nerijus Eidukevičius, Ramūnas Janonis, Ramūnas Bložė, Darius Vaičiulis, Jurgis Radzevičius.

„The Ocean Race Europe“ rezultatai po I etapo („Volvo 65“ klasė) (komanda-finišo laikas-taškai):

„The Austrian Ocean Race Project“ (kpt. Gerwin Jansesn) – 13:47:41 – 7 t.
„Ambersail-2“ (kpt. Rokas Milevičius) – 13:47:47 – 6
„Team Childhood 1“ (kpt. Simeon Tienpont) – 13:48:02 – 5
„Sailing Poland“ (kpt. Bouwe Bekking) – 13:49:00 – 4
„Akzonobel Ocean Racing“ (kpt. Chris Nicholson) – 13:50:33 – 3
„Viva Mexico“ (kpt. Erik Brockmann) – 13:51:53 – 2
„Mirpuri Foundation Racing Team“ (kpt. Yoann Richomme) – 13:53:52 – 1.

„The Ocean Race Europe“ etapai:

Lorjanas (Prancūzija) – Kaškaisas (Portugalija): startas gegužės 29 d.
Kaškaisas (Portugalija) – Alikantė (Ispanija): startas birželio 6 d.
Alikantė (Ispanija) – Genuja (Italija): startas birželio 13 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)