Senojo žemyno čempionatas numatytas birželio 23-27 dienomis.

Nepaisydama politinių neramumų Baltarusijoje, Europos dviračių sporto sąjunga (UEC), kitaip nei kolegos iš ledo ritulio ar šiuolaikinės penkiakovės, iki šiol nesiryžo ieškoti naujos vietos varžyboms.

Bet dabar jau ir UEC žada svarstyti šį klausimą, vis daugiau valstybių reaguojant į sekmadienio aviacijos incidentą ir atsisakant kelionės į Minską.

Nedalyvausiančios čempionate pranešė pajėgios Vokietijos ir Nyderlandų rinktinės, jų pėdomis ketina pasekti britai, jau aišku, kad Baltarusijos sostinėje nebus ir Lietuvos dviratininkų.

Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) vykdomasis komitetas posėdžiaus ketvirtadienį, bet prezidentas Darius Levickis teigia jau dabar galintis užtikrinti, jog Europos čempionatą Minske Lietuva praleis.

„Mes jau esame apsitarę, kad nevažiuosime, rytoj tik priimsime sprendimą formaliai. Mes nepritariame Baltarusijos valdančiajam režimui, jo vykdomiems žmogaus teisių pažeidimams, represijoms prieš sportininkus“, – Delfi komentavo LDSF vadovas.

Nevažiuoti į pirmenybes paskatino sekmadienio skandalas, kuomet virš Baltarusijos buvo perimtas ir nutupdytas reisinis laineris, skridęs iš Graikijos į Vilnių. O juo keliavęs opozicijos aktyvistas Romanas Protasevičius – sulaikytas kartu su drauge.

Vardan bendro reikalo galėtume pasistengti, jei tik sulauktume Vyriausybės palaikymo. Techniškai būtų įmanoma pasirengti priimti Europos čempionatą Panevėžyje gana greitai.
Darius Levickis, LDSF prezidentas

Dar prieš šį beprecedentį lėktuvo perėmimą lietuviai dvejojo dėl dalyvavimo čempionate Minske.

„Jei ir būtume ten važiavę, tai tik sportininkai ir treneriai, be jokių oficialių asmenų delegacijos. O po paskutinių įvykių klausimų išvis nebeliko. Gal ir gerai, kad režimas parodė savo tikrąjį veidą – tik patvirtino, kad buvome teisūs“, – kalbėjo D. Levickis.

Jis buvo vienas tų, kurie dar praėjusį mėnesį ragino UEC dėl nestabilios situacijos šalyje iškelti varžybas iš Baltarusijos.

LDSF tuomet siūlėsi pati priimti geriausius žemyno dviratininkus Panevėžyje. Panašių ketinimų prieš tai turėjo ir olandai bei danai, tačiau UEC prezidentas iš Italijos Enrico Della Casa visais atvejais liko kurčias.

„Prieš mėnesį mano iniciatyva įvyko vaizdo konferencija, kurioje kartu su mumis, latviais, estais ir kai kurių šiaurės šalių atstovais dalyvavo UEC prezidentas. Pasakėme, kad nepritariame ketinimams nepaisant aplinkybių rengti čempionatą Minske.

Mūsų siūlymas buvo perimti pirmenybių organizavimą. Tada mes jau buvome pradėję kalbėtis su Vyriausybe dėl renginio finansavimo. Bet UEC atsisakė keisti planus“, – pasakojo D. Levickis.

Darius Levickis

LDSF prezidento nuomone, tokio delsimo motyvas buvo pinigai.

Pavyzdžiui, Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) atimti iš Baltarusijos teisę organizuoti Rygoje (Latvija) šiuo metu vykstantį pasaulio čempionatą ryžosi tik tada, kai to pareikalavo pagrindiniai jos rėmėjai.

„Kaip supratau, ledo ritulio atveju svarbiausia priežastis buvo „Škoda“ spaudimas iškelti varžybas iš Minsko. O UEC finansiškai labai priklausoma nuo rėmėjų iš tos pačios Baltarusijos, todėl nesiryžo padaryti to paties. Tiesiog neturėjo kaip, buvo įvaryta į kampą“, – svarstė pašnekovas.

Vis dėlto dabar UEC į kampą dar giliau įspraudžia nuogąstavimas, jog į pirmenybes Minske paprasčiausiai nesusirinks sportininkų.

Čempionato likimą UEC valdyba svarstys ketvirtadienį, D. Levickis prognozuoja, jog varžybos veikiausiai bus atidėtos, kol bus surasti nauji šeimininkai.

„Manau, kad dabar jau nelieka kitos išeities kaip tik atšaukti, nes net skrydžių į Baltarusiją nebėra, nebus kaip nukeliauti“, – įsitikinęs LDSF vadovas.

Minske įvairios elitinės dviračių treko varžybos vykdavo gana dažnai

Jo teigimu, pasiūlymas pirmenybes priimti „Cido“ arenos treke vis dar galioja.

„Kaip federacija, mes vieni neturime pakankamai resursų organizuoti tokį renginį. Tuo labiau, kad lapkritį Panevėžyje rengsime inauguracinio dviračių treko Čempionų lygos sezono etapą. Būtų sunku „suvirškinti“ du tokius stambius renginius per metus.

Bet vardan bendro reikalo galėtume pasistengti, jei tik sulauktume Vyriausybės palaikymo. Techniškai būtų įmanoma pasirengti priimti Europos čempionatą Panevėžyje gana greitai“, – kalbėjo D. Levickis.

Anot jo, čempionatas galėtų kainuoti apie 350 tūkst. eurų: 200 tūkst. sudaro vienkartinis mokestis UEC už teisę rengti pirmenybes, organizaciniai kaštai siekia maždaug 150 tūkst.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas Delfi patvirtino, jog LDSF prieš kurį laiką teiravosi dėl paramos Europos čempionato rengimui, jei jis būtų perkeltas į Lietuvą.

„Tokia kalba buvo, pats lankiausi Panevėžyje ir žiūrėjau, kokios būtų galimybės priimti čempionatą. Paskui labai tos temos nebeplėtėme, bet situaciją zondavome.

Jau esame patvirtinę savo šių metų finansinį planą. Jeigu prireiktų jį keisti, turėtume reaguoti labai operatyviai, bet tikrai ieškotume sprendimų“, – sakė L. Obcarskas.

Dviračių treko varžybos Panevėžyje

Primename, kad praėjusią žiemą Vyriausybė pati siūlėsi vietoje Baltarusijos Lietuvoje rengti dalį planetos ledo ritulio čempionato, bet IIHF rimčiau tokios galimybės nesvarstė ir visą turnyrą nusprendė vykdyti Latvijoje.

Europos dviračių treko čempionatas Panevėžyje jau yra vykęs 2012 metais.

Lapkričio 27 d. Aukštaitijos sostinėje vyksiančiam Čempionų lygos etapui iš valstybės biudžeto numatyta skirti 235 tūkst. eurų.

Dviratininkai – ne vieninteliai, kurie po sekmadienio lėktuvo nutupdymo iš savo kelionių maršrutų išbraukė Baltarusiją. Lietuvos futbolo federacija (LFF) taip pat pranešė atsisakanti planų žaisti draugiškas rungtynes Minske, į kurį turėjo vykti šalies jaunimo (iki 21-erių metų) ir vyrų nacionalinė rinktinės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)