Socialiniuose tinkluose buvęs Estijos vadovas pasaulį ragina imtis griežtų veiksmų prieš Baltarusiją, o vienas iš tokių, jo nuomone, būtų staigus Baltarusijos ledo ritulio rintkinės pašalinimas iš Rygoje vykstančio pasaulio elito diviziono čempionato.

„Tarptautinė ledo ritulio federacija gali ir turi operatyviai išmesti Baltarusijos rinktinę iš pasaulio čempionato. Tai labiau nei koks kitas veiksmas paveiktų ledo ritulį mylintį diktatorių Lukašenką, parodant staigią reakciją į valstybės organizuojamą terorizmą“, – „Twitter“ socialiniame tinkle parašė 67-erių Th. H. Ilvesas.

Primename, kad po skandalingų praėjusių metų įvykių, kai A. Lukašenkos režimas brutalia jėga susidorojo su gatvėse dėl kvestionuotinų prezidento rinktimų taikiai protestavusiais baltarusiais, iš Minsko buvo atimta teisė organizuoti šį čempionatą.

Jį Baltarusija turėjo rengti kartu su Latvija, tačiau vėliau visos teisės organizuoti turnyrą perleistos Rygai.

Baltarusijos rinktinė žaidžia pasaulio čempionato A grupėje ir per dvejas rungtynes yra iškovojusi vieną pergalę. Baltarusiai 1:0 įveikė Švediją ir 2:5 pralaimėjo Slovakijai.

Kol kas ledo tarptautinė ledo ritulio federacija į esto siūlymą nereagavo niekaip, tačiau iš esmės pati reakcija į sekmadienio įvykius Latvijoje yra labai karšta.

Latvijos susisiekimo ministras Talis Linkaitis pirmadienį informavo, kad šios šalies aviakompanija „airBaltic“ jau nusprendė neskraidyti virš Baltarusijos oro erdvės.

„Mūsų nacionalinė aviacijos bendrovė „airBaltic“ nepertraukiamai stebi, kokia yra padėtis, susijusi su saugumu įvairių šalių oro erdvėje. Ir jau priėmė sprendimą kol kas nenaudoti Baltarusijos oro erdvės atliekant savo skrydžius. Savo rekomendacijas pateiks ir Latvijos civilinės aviacijos agentūra“, – pirmadienį kalbėjo T. Linkaitis.

Kaip primena BNS, sekmadienį Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis „Ryanair“ lėktuvas. Minėtu „Ryanair“ lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R. Pratasevičius ir jo draugė Sofia Sapega.

Lėktuvui nusileidus Minske, jie sulaikyti. Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių.

Praleidę Minsko oro uoste maždaug septynias valandas, jie, išskyrus R. Pratasevičių, jo draugę ir dar keturis asmenis, parskrido į Vilnių. Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos vadovas ir užsienio reikalų ministras tai pavadino valstybinio terorizmo aktu, Lietuvos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį sakė kelsiąs klausimą, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, o Baltarusijos aviakompanijos „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO valstybių oro uostuose.

Iniciatyvą šalinti iš čempionato Baltarusijos ledo ritulio rinktinę pasiūlęs T. H. Ilvesas Estijos prezidento pareigas ėjo 2016-2016 m. Anksčiau (1999-2002) jis buvo ir Estijos užsienio reikalų ministru.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)