D grupėje mūsiškės dėl vienintelio kelialapio į finalinį turnyrą kovojo su gerokai aukščiau reitinge esančiomis Lenkijos, Nyderlandų ir Prancūzijos komandomis.

Pirmajame mače lietuvės 0-3 (15:25, 12:25, 11:25) pralaimėjo vėliau visas rungtynes laimėjusiai ir kelialapį į finalinį etapą pelniusiai Lenkijos komandai. Lietuvėms po 8 taškus pelnė Aistė Bardauskaitė ir Arina Petuchova, 5 – Anastasija Jesipenko, 2 – Rusnė Kalendraitė, po 1 – Roberta Gabulaitė, Morta Gailiūtė ir Liepa Urbonaitė.

Antrosiose rungtynėse mūsiškės 0-3 (16:25, 18:25, 23:25) nusileido Nyderlandų bendraamžėms. Šįkart mūsų šalies ekipai 10 taškų pelnė A. Bardauskaitė, 7 – R. Kalendraitė, po 4 – A. Jesipenko, A. Petuchova ir Emilija Mukaitė, 2 – Austėja Žukaitė, 1 – M. Gailiūtė.

Paskutinėse rungtynėse lietuvės pasipriešino Prancūzijos ekipai, bet patyrė nesėkmę 0-3 (21:25, 21:25, 20:25). Lietuvai 15 taškų pelnė A. Petuchova, 10 – R. Kalendraitė, po 4 – E. Mukaitė bei A. Jesipenko, po 2 – A. Bardauskaitė bei A. Žukaitė, 1 – M. Gailiūtė.

„Iki galo nesu patenkinta pasirodymu, nes išnagrinėjus varžoves, kėlėme tikslą prancūzes nugalėti, bet to padaryti nepavyko. Dėl to šioks toks kartėlis yra. Visgi nesu nusivylusi mūsų žaidimu. Pavyko kažkiek atsilaikyti prieš stiprius padavimus, rinkome nemažai taškų“, – kalbėjo Lietuvos rinktinės trenerė Jolita Kontvainienė.

U16 amžiaus Europos reitinge Nyderlandai užima ketvirtą vietą, Lenkija – 15-ąją, Prancūzija – 24-ąją, o Lietuva – 30-ąją.

„Prancūzės buvo kiek silpnesnės negu lenkės ar olandės, todėl galėjome kautis dėl pergalės, bet paskutinę dieną abi komandos jau buvo pavargusios. Reikėjo šiek tiek daugiau pastangų įdėti, bet jau jėgų nebebuvo, – mintimis dalinosi J. Kontvainienė. – Reikia prisipažinti, kad mums labai pritrūko dviejų mergaičių, kurios negalėjo atvykti į Lenkiją. Tai buvo dvi pagrindinės krašto žaidėjos. Jos būtų sustiprinusios priėmimą ir tuo pačiu suteikusios puolimui daugiau efektyvumo. Taip pat būtų padidėjusi rotacija, kuri leistų atlaikyti visų rungtynių tempą“.

Trenerė prisipažįsta, kad surinkus visas žaidėjas ir turint geras pasiruošimo sąlygas, Lietuvos rinktinė yra pajėgi kautis antrajame Europos čempionato atrankos etape. Bent jau dėl aukštesnių vietų grupėje.

Įdomu tai, kad lietuvės, nors ir atsiliko ūgiu nuo varžovų, pagal blokų statistiką buvo stipresnės tiek prieš olandes, tiek prieš prancūzes.

„Vis tik reikia pripažinti, kad psichologiškai mūsų tokio amžiaus žaidėjos dar nėra stiprios“, – pridūrė J. Kontvainienė.

Lietuvos jaunių (iki 16 metų) merginų tinklinio rinktinė

Lietuvos rinktinės trenerė pastebėjo ir spragą jaunųjų tinklininkų ugdyme: „Visos mūsų varžovės Lenkijoje pasižymėjo labai aukšta gynybos, apsaugos, priėmimo kultūra. Lietuvoje mes visi vertiname žaidėjus, kurie stipriai smūgiuoja ar stipriai paduoda, o gale stovime ištiestomis kojomis. Palinkėčiau visiems išmokti dirbti tą nematomą, juodą darbą, kad visi kamuoliai būtų pakelti nuo grindų“.

Tokio lygio turnyrai yra neįkainojama patirtis talentingiausioms Lietuvos tinklininkėms. Svarbiausia dabar yra tą patirtį įsiminti ir siekti kaskart tapti vis geresnėmis.

„Visos merginos pamatė, kad reikia labai daug dirbti. Neužtenka vien tik ateiti į treniruotes, bet reikia ir jose atiduoti visus 100 proc. savęs. Pusei mūsų komandos žaidėjų dar nėra 15 metų. Joms dar viskas prieš akis. Iki šiol žaidėme tik jaunučių čempionatuose, o Lenkijoje patekome tarsi į kitą dimensiją.

Atrodė tarsi iš jaunučių patekome iškart į moterų čempionatą. Didžiulė salė, erdvės, aukštas lygis, labai stiprūs padavimai. Ir tai dar neblogai sugebėjome prisiderinti. Ūgio mes pasididinti labai negalime, todėl reikia dirbti, dirbti ir dar kartą dirbti. Per darbą galima kompensuoti savo trūkumus ir pasiekti norimus tikslus“, – linkėjo trenerė.

Europos jaunių tinklinio čempionate varžysis 12 komandų. Prie jau anksčiau vietas turėjusių Vengrijos, Rusijos, Čekijos, Slovakijos, Italijos ir Serbijos komandų po antrojo atrankos etapo prisijungė Lenkijos, Bulgarijos, Belgijos, Kroatijos, Turkijos ir Rumunijos rinktinės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)