„Dziudo sportininkai nesulaukia valstybės lėšų: kaltina viceministrą kerštaujant“ – taip pavadintą pranešimą šalies žiniasklaidai išplatino LDF, pasijutusi „priblokšta“ Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) elgesio ir prabilusi apie „senų nuoskaudų atgarsius“.

„Iki tol jokių problemų nebuvo, o jei ir kildavo neaiškumų, visada rasdavome bendrą kalbą. Tačiau viceministras L. Obcarskas su dziudo oficialiai paskirtomis biudžeto lėšomis ėmė elgtis tarsi su savo asmeniniais pinigais. Noriu – leidžiu išmokėti, noriu – uždraudžiu, taip darydamas spaudimą federacijai“, – cituojamas LDF prezidentas Vigmantas Sinkevičius.

Jis prikėlė prieš dešimtmetį kilusį dviejų giminingų sporto šakų – dziudo ir sambo – kivirčą.

Tuomet dvi federacijos nepasidalino sportininkais, norinčiais dalyvauti jų abiejų varžybose. Keisčiausia, jog tuomet konfliktą išprovokavo pats V. Sinkevičius – ilgamečio prezidento vadovaujama LDF 2010-aisiais uždraudė dziudo imtynininkams dalyvauti kitų sporto šakų pirmenybėse, grasindama net diskvalifikacijomis iki gyvos galvos.

Sambo federacija tuomet laikėsi pozicijos, jog jos organizuojamose varžybose gali dalyvauti visi norintys. Tuo metu jos prezidentas buvo ne L. Obcarskas, o Eduardas Rudas.

L. Obcarskas sambo federacijos vadovu buvo išrinktas 2017-aisiais ir pareigas ėjo iki praėjusio sausio, kai tapo viceministru.

LDF pranešime nurodo, neva „Tarptautinė dziudo federacija (IJF) prieš keletą metų priėmė nutarimą, kategoriškai draudžiantį kitoms kovos menų šakoms naudotis dziudo ištekliais“.

Tiesa, jokie „IJF nutarimai“ prieš tai nesutrukdė LDF sudaryti bendradarbiavimo sutarties su kitos panašios sporto šakos – graplingo – federacija.

„Natūralu, kad tuometinį sambo vadovą L. Obcarską supykdė mūsų sprendimas jų sporto šakai neleisti naudotis mūsų resursais. Tačiau keista, kad buvusias senas nuoskaudas ir asmeninį požiūrį viceministras perkelia į darbą valdiškame poste. Tai įrodo jo žingsniai vos pradėjus eiti pareigas“, – dėstė V. Sinkevičius.

Jis skundėsi dėl ŠMSM centralizuotos vidaus audito tarnybos šiuo metu atliekamo LDF veiklos audito.

„Per visus federacijos gyvavimo dešimtmečius toks auditas buvo paskirtas pirmą kartą. Ir nenuostabu, nes ministerija tam jokio pagrindo niekada neturėjo. Visada pateikiame visus reikiamus dokumentus, griežtai laikomės šalies įstatymų ir organizacijos taisyklių. O poreikis kelti sumaištį ir šokdinti LDF atsirado tik dėl L. Obcarsko pozicijos“, – sakė V. Sinkevičius.

Kol nebaigtas auditas, LDF nėra pervedama valstybės skirta parama, kuri šiemet sudaro 47 tūkst. eurų.

V. Sinkevičius taip pat skundžiasi, jog ŠMSM neignoruoja nuo jo diktato pavargusių ir LDF palikusių sportininkų įkurtos Nacionalinės dziudo asociacijos (NDA), vadovaujamos buvusio olimpiečio Mariaus Paškevičiaus.

„Ši privati organizacija kovą Plungėje surengė Lietuvos jaunimo čempionatu pavadintas varžybas. Kadangi renginys vyko griežto karantino metu, jo organizatoriai privalėjo turėti dokumentus, jog tai yra aukšto meistriškumo varžybos. LDF manymu, jos ne tik neatitiko šių kriterijų, bet ir apskritai galimai buvo nelegalios.

Pagal įstatymus šalies čempionatus gali vykdyti tik oficialios šalies sporto federacijos. Apie galimus pažeidimus pranešus policijai bei šiai pradėjus tyrimą, ŠMSM tik po pusantro mėnesio pateikė raštą, kad renginys pripažintas atitinkančiu aukšto meistriškumo apibrėžimą, nors jis neatitinka net keleto privalomų kriterijų. Maža to, tokiu raštu NDA turėjo pasirūpinti dar prieš renginį bei jį iškart pateikti atvykusiems pareigūnams, o jokiu būdu ne po pusantro mėnesio nuo renginio pabaigos. Teisininkų teigimu, jei NDA varžybas rengė neturėdama tokio rašto, o jį iš ministerijos gavo atgaline data, toks renginys šiurkščiai pažeidė Lietuvos įstatymus.

Beje, vėliau NDA karantino metu vykdė ir čempionatą Kėdainiuose bei varžybas Elektrėnuose. Į šį renginį atvykęs pats viceministras L. Obcarskas savo asmenine iniciatyva suskėlė sveikinimo kalbą, taip išreikšdamas ministerijos palaikymą ne oficialiai pripažintai LDF, o tarptautinių bei Lietuvos institucijų nepripažintai NDA“, – rašoma LDF pranešime.

Atsakomąjį pranešimą išplatino ir ŠMSM – jame cituojamas L. Obcarskas tikina, kad LDF audituojama dėl niekaip nesibaigiančių dziudo pasaulio tarpusavio vaidų.

„Valstybės finansuojamos sporto federacijos privalo būti valdomos skaidriai. Todėl šiemet planuojame atlikti ne tik LDF veiklos, bet ir dar bent 3 sporto federacijų, kurios gauna valstybės finansavimą aukšto meistriškumo sporto programoms įgyvendinti, auditą.

LDF tapo pirmąja todėl, kad konfliktas šalies dziudo bendruomenėje yra tikrai įsisenėjęs, juo skundžiasi sportininkai, jis žinomas ir visuomenei, ir politikams. Spręsti konfliktą bando Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisija. Ypač apmaudu dėl to, kad dėl LDF konflikto su alternatyvia NDA nukenčia sportininkai, kurie privalo rinktis tarp organizacijų, jei nori profesionaliai sportuoti“, – dėsto viceministras.

Valstybės finansavimo negaunanti NDA, kaip alternatyva LDF, įsteigta 2018 metais. Anot NDA atstovų, LDF priimami sprendimai dėl dalyvavimo tarptautinėse varžybose ir čempionatuose diskriminuoja sportininkus dėl materialinės padėties ir nevienodų konkurencinių sąlygų. NDA kaltina LDF piktnaudžiaujant valdžia, neskaidriai skirstant valstybės skirtus sporto rėmimo pinigus, ribojant galimybes dalyvauti varžybose.

L. Obcarsko teigimu, ŠMSM savo kompetencijų ribose prižiūri, kad valstybės lėšos būtų naudojamos įstatymuose numatyta tvarka.

ŠMSM nurodo, kad LDF lėšos kol kas nepervestos, nes iš federacijos laukiama atsakymo į auditorių prašymą pataisyti dokumentus. Audito išvados turėtų būti baigtos šį mėnesį.

Atsakydamas į kaltinimus, esą naudodamasis užimamomis pareigomis kerštauja už ankstesnius nesutarimus tarp dziudo ir sambo, L. Obcarskas priminė, jog kuomet LDF 2011–2013 m. diskvalifikavo daugiau nei 200 sportininkų, jis nebuvo federacijos prezidentas.

„Tikrai gaila, kad nesutarimai dziudo bendruomenėje, panašu, asmeninėmis ambicijomis grįsti LDF sprendimai bei kaltinimai visiems aplinkiniams žlugdo olimpinę sporto šaką“, – sakė L. Obcarskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)