Naujosios Zelandijos sunkiaatletė Laurel Hubbard Tokijuje veikiausiai taps pirmąją translyte sportininke per visą olimpinių žaidynių istoriją.

43-ejų moteris, kuri gimė kaip vyras, bet prieš beveik dešimt metų pakeitė savo lytį, į olimpiadą turėtų automatiškai kvalifikuotis kaip antroji Okeanijos atstovė.

Naujosios Zelandijos olimpinis komitetas jau patvirtino, kad 2017-ųjų pasaulio čempionės dalyvavimas Tokijo žaidynėse yra labai tikėtinas.

Nepaisant to, kad bus vyriausia svorio kategorijos per 87 kg varžybų dalyvė, L. Hubbard šansai iškovoti medalį – daugiau nei realūs. Jos dabartinis dvikovės rezultatas tarp 14-os geriausių sunkiaatlečių yra ketvirtas.

Zelandietė iki 2013-ųjų rungėsi kartu su vyrais, tačiau skambių pergalių nepasiekė, kol netapo moterimi.

Tiesa, galimas L. Hubbard pasirodymas olimpiadoje vertinimas kontroversiškai: viena vertus, tai didelis žingsnis į priekį translyčių sportininkų atžvilgiu, kita vertus, kelia klausimų dėl nesąžiningo pranašumo, kurį atletė turi prieš savo varžoves.

Tuo metu Tokijuje neišvysime dukart olimpinės čempionės iš Pietų Afrikos Respublikos Caster Semenyos.

30-metei bėgikei, turinčiai neproporcingai aukštą testosterono lygį, Tarptautinis olimpinis komitetas neleido varžytis jos mėgstamiausioje 800 metrų rungtyje, kurioje ji triumfavo tiek 2012-aisiais Londone, tiek 2016-aisiais Rio de Žaneire.

C. Semenya bandė ginčyti šį sprendimą, tačiau Tarptautinis sporto arbitražas buvo negailestingas. Tada pietų afrikietė kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą, bet iki žaidynių jos apeliacija nebus suspėta išnagrinėti.

Nors C. Semenya kurį laiką dar teigė bandysianti savo laimę keturiskart trumpesnėje – 200 metrų – bėgimo rungtyje, galiausiai persigalvojo ir nutarė nesikankinti atrankose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)