Iš viso jose dalyvaus 7 iš 8 vandenynų Dakaro bolidais vadinamų „Volvo 65“ klasės jachtų. Lenktynių prologas planuojamas gegužės 7-9 d. Klaipėdoje.

„Tai – istorinis įvykis. „The Ocean Race“ vardas yra sportinio buriavimo Everestas, ne mažesnis nei olimpinės žaidynės. Mums, kaip Lietuvos buriuotojams, yra didelė garbė, kad Lietuva yra tarp tų 7 komandų, kurios startuos išskirtiniame „The Ocean Race Europe“ formate. Apie tokį dalyką neseniai būtų buvę galima tik svajoti, tačiau šiandien jis – jau aiškią vietą ir laiką turintis įvykis. Mes neabejotinai sieksime kiek įmanoma aukštesnio rezultato, tačiau jau pats dalyvavimas tokio masto įvykyje yra didelė pergalė Lietuvai“, – teigė „Ambersail 2“ projekto vadovas Raimundas Daubaras.

„The Ocean Race“ nuo 1973-ųjų kas trejus metus organizuoja visame pasaulyje žinomas lenktynes aplink pasaulį. Šios varžybos – tai viena didžiausių siekiamybių kiekvieno profesionalaus buriuotojo karjeroje, greta olimpinių žaidynių ir „Amerikos taurės“ varžybų.

Nors dėl pandemijos „The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį startą teko atidėti 2022 metams, šiuo sudėtingu laikotarpiu nuspręsta lenktyniauti aplink Europą.

Organizatorių teigimu, visi renginiai – tiek pačios lenktynės, tiek renginiai jas priimsiančiuose uostuose – vyks griežtai užtikrinant dalyvių ir žiūrovų saugumą.

Planuojama, kad lenktynės aplink Europą susidės iš dviejų dalių. Lietuvos ir Lenkijos komandų iniciatyva organizuojamas prologas apims Baltijos jūros akvatoriją bei uostus. Planuojama, kad dėl pandemijos į Klaipėdą atvykti galės 4 „Volvo 65“ jachtos. Kitos trys komandos prisijungs nuo „The Ocean Race Europe“ starto Lorjane (Prancūzija) gegužės pabaigoje.

Lenktynių distancija drieksis per Baltijos, Šiaurės, Viduržemio jūras bei Atlanto vandenyną. Lietuvos komandai šiose lenktynėse vadovaus olimpietis, pirmasis ir kol kas vienintelis Lietuvos buriuotojas, dalyvavęs „The Ocean Race“ lenktynėse aplink pasaulį, Rokas Milevičius.

„Dauguma mūsų konkurentų komandas formavo samdydami profesionalius buriuotojus. Mūsų komandos išskirtinumas tas, kad ji kone visa bus sudaryta būtent iš Lietuvos buriuotojų. Jos branduolyje bus 6 visuose etapuose plauksiantys buriuotojai, o kita komandos dalis kiekviename etape keisis – šią komandos dalį sudarys „Ambersail 2“ klubo nariai. Meluočiau, jei sakyčiau, kad profesionalūs vandenynų buriuotojai tokiose varžybose nėra privalumas. Tačiau esu tikras, kad mūsų stiprybė yra vienybė, užsidegimas, motyvacija ir noras atiduoti visas savo jėgas tam, kad Lietuvos vardas būtų matomas tokio masto renginyje“, – teigia R. Milevičius.

Pasak „Ambersail 2“ globalios programos vadovo Regimanto Buožiaus, dalyvavimas „The Ocean Race Europe“ yra laimėjimas dar vienu aspektu.

„Tai pirmas tokio masto globalus mūsų komandos pasirodymas tarptautinėje buriavimo arenoje. Tai proga pristatyti „Ambersail 2“ komandą, jos siekius, ryžtą ir motyvaciją. Mums tai – dar vienas strateginis žingsnis ieškant pasaulinio masto komandos rėmėjų 2022 m. startuosiančioms „The Ocean Race“ lenktynėms aplink pasaulį“, – teigia R. Buožius.

Pasak buriuotojų, „The Ocean Race Europe“ tikslas nėra tik sportinės lenktynės, tačiau ir Europos „Žaliojo susitarimo“ idėjų sklaida, todėl šis įvykis svarbus ir globaliu politiniu aspektu.

„The Ocean Race“ varžybų buriuotojai savo pačių patirtimi gali paliudyti prastėjančią vandneynų ekologinę situaciją. Būtent dėl šios priežasties mes organizuojame „The Ocean Race“ konferencijas ir kitus renginius, kurių tikslas yra paskatinti vandenynams palankesnę politiką. Mes manome, kad pasaulis turi susivienyti ir žengti tvirtus žingsnius link sveikesnės ir švaresnės vandenynų būklės“, – teigia „The Ocean Race“ konferencijų vadovas Johnanas Stirdas.

„The Ocean Race Europe“ ir prologo etapai:

Klaipėda – Gdynė
Gdynė – Stokholmas
Stokholmas – Pietų Švedija
Lorjanas – Kaškaisas
Kaškaisas – Ispanija
Ispanija – Genuja

"The Ocean Race Europe" maršrutas (Foto: Christophe Jouany)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)