IOC vykdomoji taryba nusprendė „nepripažinti“ valdžios pasikeitimo Baltarusijos nacionalinio olimpinio komiteto (NOK) vadovybėje vasario 26 dieną, kai valstybės vadovas Aleksandras Lukašenka perdavė komiteto vairą savo sūnui Viktorui Lukašenkai, anksčiau ėjusiam šios organizacijos viceprezidento pareigas.

Taigi, V. Lukašenkai, taip pat NOK vykdomosios tarybos nariui Dmitrijui Baskovui tebebus draudžiama dalyvauti „visose IOC renginiuose ir veikloje, įskaitant olimpines žaidynes“. Tokios priemonės buvo imtasi gruodžio pradžioje, reaguojant į NOK susidorojimą su atletais dėl jų politinių pažiūrų.

Pirmadienį TOK išreiškė „didelį nusivylimą“, kad NOK neišsprendė pagrindinės problemos – „kad ankstesnė vadovybė... tinkamai neapsaugojo Baltarusijos sportininkų nuo politinės diskriminacijos NOK, federacijose, kurių nariai jie yra, ar sporto judėjime“.

Gruodį IOC taip pat įšaldė savo finansavimą NOK, „išskyrus mokėjimus, susijusius su sportininkų stipendijomis ir Baltarusijos komandos pasirengimu bei jų dalyvavimu olimpinėse žaidynėse“.

Olimpinė organizacija taip pat pareiškė prašysianti visų atitinkamų tarptautinių federacijų užtikrinti, kad visi reikalavimus atitinkantys Baltarusijos sportininkai galėtų dalyvauti artėjančių žaidynių Tokijuje ir Pekine atrankos varžybose „be jokios politinės diskriminacijos“.

Ginčijamas A. Lukašenkos perrinkimas šeštajai Baltarusijos prezidento kadencijai rugpjūtį sukėlė rimčiausią politinę krizę šalies istorijoje: protestuotojai masiškai išėjo į gatves, o valdžia ėmė slopinti demonstracijas griežtomis priemonėmis.

Nemažai garsių baltarusių atletų išreiškė palaikymą A. Lukašenkos kritikams ir reikalavo nutraukti represijas.

Dėl neramumų iš Baltarusijos taip pat buvo atimta teisė organizuoti šių metų ledo ritulio ir šiuolaikinės penkiakovės pasaulio čempionatus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)