Sprendimas, kiek žiūrovų apskritai galės būti rungtynių vietose, turėtų būti priimtas iki balandžio mėnesio.

2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių vadovė Seiko Hashimoto žurnalistams sakė, kad Japonijos piliečių saugumas yra „pagrindinis prioritetas“. Tokį pareiškimą ji padarė pasitarusi su aukščiausio rango pareigūnais iš Tarptautinio olimpinio ir paralimpinio komiteto, Japonijos vyriausybės ir Tokijo municipaliteto.

Tas susitikimas įvyko vietos žiniasklaidoje pasirodžius pranešimui, kad japonų valdžia ketina surengti žaidynes be užjūrio sirgalių, nors S. Hashimoto pažymėjo, jog sprendimas bus priimtas vėliau šį mėnesį – idealiu atveju iki atidėtos olimpinio deglo estafetės pradžios kovo 25 dieną.

„Tikrai turime ilgai ir gerai pagalvoti dėl mutuojančio viruso atmainų“, – pabrėžė ji.

„Piliečių balsuose tebesigirdi susirūpinimas, o kol šis nerimas išlieka, turime stengtis užtikrinti saugumą“, – kalbėjo Olimpiados vadovė.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas Thomas Bachas prieš susitikimą perspėjo, kad organizatoriai „sutelks dėmesį į esminius žaidynių aspektus“, o olimpinių žaidynių ministrė Tamayo Marukawa (Tamajo Murakava) vėliau pareiškė, jog „būtina priimti apdairų sprendimą“.

Th. Bachas praėjusią savaitę sakė, kad sprendimas dėl užjūrio sirgalių dalyvavimo tikriausiai bus priimtas balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje, tačiau S. Hashimoto trečiadienį pabrėžė, kad sirgaliams, viešbučiams ir kelionių agentūroms būtina sužinoti šią informaciją anksčiau.

„Tiek užsienio, tiek vietos sirgaliai nori stebėti žaidynes, bet reikės pasirūpinti jų saugumu“, – nurodė ji.

Pasak S. Hashimoto, balandį bus galima pasitelkiant „mokslines įžvalgas“ ir nepažeidžiant vyriausybės gairių priimti sprendimą dėl rungtynių vietų užimtumo.

Tokijuje šiuo metu galioja nepaprastoji padėtis, todėl sporto renginiuose leidžiama dalyvauti iki 5 tūkst. žmonių.

Nepaprastoji padėtis turi baigtis kovo 7 dieną, tačiau, kaip pranešta trečiadienį, ministrų kabinetas veikiausiai pratęs šį režimą dar dviem savaitėmis, kilus susirūpinimui dėl infekcijos plitimo tempo lėtėjimo.

Anot Th. Bacho, bet kokie sprendimai dėl stebėtojų bus priimami pasitarus su visomis šalimis, prisidedančių prie žaidynių organizavimo.

„Pagrindinį dėmesį būtina skirti pastangoms surengti saugias ir sąžiningas varžybas visiems atletams, nes tai yra Olimpinių žaidynių esmė“, – sakė jis.

„Šiuo atžvilgiu mums gali tekti nustatyti vieną ar kitą prioritetą. Turime laikytis suderinto požiūrio į šiuos prioritetus, bet nemanau, kad tai yra iššūkis, nes sutariame dėl šio principo“, – pridūrė TOK vadovas.

Olimpiados organizatoriai ir japonų pareigūnai tvirtina, kad pirmąkart taikos metu atidėtos žaidynės prasidės numatytu laiku – liepos 23 dieną.

Tačiau Japonijoje ir kitose šalyse žiemą pablogėjus epidemiologinei padėčiai kilo abejonių, ar realu surengti tokį didelį tarptautinį renginį.

Apklausos rodo, kad dauguma japonų nepritaria Olimpiados organizavimui šiais metais, o dėl sugriežtintos sienų kontrolės į šalį šiuo metu neįleidžiami beveik jokie užsieniečiai.

Dėl šių priemonių teko atidėti šių metų pirmuosius bandomuosius renginius – sinchroninio plaukimo atranką.

Siekdami nuraminti skeptiškai nusiteikusią visuomenę, organizatoriai ir valdininkai paskelbė viruso kontrolės gaires, kuriomis ribojamas sportininkų judėjimas ir įvedamas reikalavimas dažnai tikrintis dėl koronaviruso.

Tačiau žaidynių žiūrovai neprivalės nei karantinuotis, nei vakcinuotis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)