23-ejus metus šias pareigas ėjęs šalies lyderis Aleksandras Lukašenka kandidatavo ir šįkart. Tačiau nelaimėjo.

Naujuoju olimpinio komiteto prezidentu išrinktas Viktoras Lukašenka – 45-erių vyriausias A. Lukašenkos sūnus, taip pat priklausantis aukščiausiems valstybės aparato sluoksniams ir iki šiol buvęs komiteto viceprezidentu.

Prieš balsavimą, kuriame keltos tik tėvo ir sūnaus kandidatūros, A. Lukašenka pats parėmė savo „oponentą“.

„Neplanavau dar vienos kadencijos. Jeigu jums tinka, į jūsų rankas perduodu savo vyriausiąjį sūnų. Pažadu, kad nebus vagysčių, korupcijos, pinigų švaistymo. O požiūris į atletus ir trenerius bus labai palankus. Aš pats taip pat neketinu nutolti nuo sporto klausimų“, – olimpinio komiteto nariams sakė A. Lukašenka.

Tokia kosmetinė permaina neturėtų padėti Baltarusijai išsisukti nuo gresiančių Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sankcijų.

Pastarasis jau anksčiau buvo uždraudęs į Tokijo olimpines žaidynes atvykti ne tik A. Lukašenkai, bet ir jo atžalai.

Veiksmų prieš Baltarusijos vadovą imtasi šios šalies sportininkams ėmus skųstis patiriamu persekiojimu dėl politinių įsitikinimų.

Praėjusį gruodį IOC nusprendė, jog A. Lukašenka kaip Baltarusijos olimpinio komiteto prezidentas neužtikrina atletų apsaugos nuo diskriminacijos, o tai pažeidžia Olimpinę chartiją.

Demonstracijose prieš režimą dalyvavę sportininkai buvo sulaikomi ir baudžiami areštu, panaikintos jų socialinės garantijos, kai kurie prarado darbus, daugiau nei šimtui neleista dalyvauti varžybose.

IOC prezidento Thomaso Bacho teigimu, dėl tokios situacijos sankcijos gali būti griežtinamos. Kaip ir Rusija, Baltarusija gali likti be savo vėliavos Tokijo olimpinėse žaidynėse.

Primename, kad dėl politinių neramumų šalyje iš Baltarusijos buvo iškelti šiemet turėję vykti pasaulio ledo ritulio ir šiuolaikinės penkiakovės čempionatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)