LSŠF Breiko lyga įkurta prieš pusantrų metų – 2019-ųjų rudenį. Kaip pripažįsta patys breikeriai, iki šiol breiko bendruomenės veikla mūsų šalyje vyko gana aktyviai, tačiau struktūrizuotos organizacijos neturėjo, tad visi darbai gulė ant šios sporto šakos entuziastų pečių.

Prieš kelerius metus Pasaulio sportinių šokių federacijai (WDSF) pradėjus bendradarbiavimą su Tarptautiniu olimpiniu komiteto (IOC) breiko šokį stengtasi įtraukti į Olimpinių žaidynių programą ir galutinai šis tikslas pasiektas praėjusį gruodį – 2024-aisiais Paryžiuje tarp stipriausių planetos atletų išvysime ir breiko šokėjus.

LSŠF mažu žingsneliu aplenkė šį sprendimą, nes jo laukiant ir tikintis 2020 m. pavyko surengti pirmąjį oficialų Lietuvos breiko čempionatą, kuriame dalyvavo virš šimto šį šokio žanrą propaguojančių sportininkų. Pirmieji medalius iškovoję atletai – iš viso 12 žmonių – jau įtraukti į LTOK pamainos programą, tad tikimasi, kad šių metų antroje pusėje pavyks patekti ir į LTOK Paryžiaus programą, skirtą pasiruošimui 2024 m. Paryžiaus Olimpiadai.

Šiais metais pirmą kartą virtualiai susirinkusi Lietuvos breiko bendruomenė aptarė, kas jau buvo nuveikta ir kokius planus pavyko įgyvendinti per pusantrų veiklos metų. Tačiau daug aktyviau diskutuota ateities klausimais: kaip toliau reikėtų planuoti ir vykdyti breiko judėjimo veiklą, kaip planuoti aukšto meistriškumo sportininkų pasirengimą tiek nacionalinėms, tiek tarptautinėms varžyboms, kaip populiarinti breiko šokį Lietuvoje, kaip efektyviai paskirstyti lėšas.

Iškelti klausimai ir dėl sporto bei meno mokslo bendruomenės įtraukimo į breiko tobulinimą, bendradarbiavimo su šalies mokslo įstaigomis. Susitikime dalyvavo virš 30 breikerių, kurie pasiūlė daug idėjų, o tarp jų išsiskyrė Lietuvoje žinomas menininkas ir pats šokantis breiką – Algirdas Gataveckas.

Dalis tų pačių klausimų vėliau buvo keliami ir susitikime su LTOK. LSŠF Breiko lygai jame atstovavę direktorius Mindaugas Bružas bei LSŠF viceprezidentas Virginijus Visockas pristatė perspektyvius Lietuvos breiko sportininkus bei aptarė, kaip turėtų būti plėtojama olimpinio pasirengimo programa.

Šiame susitikime taip pat buvo atkreiptas dėmesys į tarptautinių varžybų svarbą. Kadangi breikas, kaip olimpinis sportas, yra nauja šaka, kol kas nesant patvirtintų olimpinės atrankos taisyklių, Lietuvos breikeriams svarbu sudalyvauti tarptautiniuose renginiuose, įvertinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses lyginant save su kitų šalių atletais.

2021 m. LSŠF Breiko lyga planuoja surengti Lietuvos čempionatą – birželio 5 d. Šiauliuose; taip pat gegužės 23 d. – nacionalines varžybas Ukmergėje, o lapkričio 20 d. – ir tarptautines varžybas Alytuje. Kaip ne kartą buvo pabrėžta visų susitikimų metu, breiko ateitis Lietuvoje atrodo labai įkvepiančiai, bereikia tik sulaukti pandemijos pabaigos. O kol kas breikeriai aktyviai propaguoja nuotolines treniruotes, kurias organizuoja tiek šio šokio klubai, tiek lyga, tiek LSŠF.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)