Y. Mori komentarai, kad moterys per susirinkimus per daug kalba, tapo dar vienu galvos skausmu olimpiados organizatoriams, susiduriantiems su visuomenės nerimu dėl žaidynių, kurios pernai buvo metams atidėtos kilus COVID-19 pandemijai.

Buvęs premjeras Y. Mori per skubiai sušauktą spaudos konferenciją, kurioje turėjo atsiprašyti, išprovokavo dar daugiau kritikos pripažinęs, kad „su moterimis daug nekalba“.

Nors sakė, kad jo pastabos buvo nederamos, 83 metų Y. Mori teisinosi ir tvirtino girdėjęs skundų, kad moterys labai ilgai kalba.

Kai padidini vadovių moterų skaičių, jei jų kalbėjimo laikas nėra tam tikru mastu ribojamas, joms sunku baigti [kalbėti], o tai erzina.
Youshiro Mori

Kaip pranešė dienraštis „Asahi Shimbun“, Y. Mori trečiadienį pareiškė, kad „direktorių tarybos posėdžiai, kuriuose dalyvauja daug moterų, ilgai užtrunka“.

„Kai padidini vadovių moterų skaičių, jei jų kalbėjimo laikas nėra tam tikru mastu ribojamas, joms sunku baigti [kalbėti], o tai erzina“, – sakė Y. Mori, garsėjantis netaktiškais pareiškimais.

„Tai, ką pasakiau,... prieštarauja olimpinių ir paralimpinių žaidynių dvasiai, ir pripažįstu, kad tai buvo nederama, – ketvirtadienį sakė jis. – Gerai tai apgalvosiu. Taip pat norėčiau atsiimti savo žodžius. Norėčiau atsiprašyti visų, kas buvo įžeisti.“

Tačiau jis pridūrė, kad „apie atsistatydinimą negalvoja“, ir tvirtino savo komentarais reagavęs į „dažnai girdimas“ kitų pastabas, kad moterys per ilgai kalba.

„Pastaruoju metu su moterimis daug nekalbu, tad negaliu žinoti“, – pridūrė jis.

Y. Mori komentarai Japonijoje išprovokavo piktą reakciją. Socialiniame tinkle „Twitter“ plito tokios frazės kaip „jau gana“, „mizoginija“ ir „reikalaujame Yoshiro Mori atsistatydinti“.

Anksčiau ketvirtadienį Y. Mori vienam laikraščiui sakė, kad jo žmona jį „gerai išbarė“ dėl minimų komentarų Japonijos olimpinio komiteto (JOK) nariams, kurių kai kurie, kaip pranešta, į juos reagavo juoku.

Pernai JOK nusprendė siekti, kad valdyboje būtų 40 proc. moterų, bet lapkričio mėnesį tarp 24 jos narių buvo penkios moterys.

„Turime maždaug septynias moteris organizaciniame komitete, bet visi supranta, kur jų vieta“, – sakęs Y. Mori JOK nariams.

„Prašom liautis“, – „Twitter“ parašė garsi Japonijos opozicijos politikė Renho. „Tai gėdinga“, – pridūrė ji.

Nors Japonija pagal daugelį tarptautinių rodiklių vertinama labai gerai, ji nuolat atsilieka kalbant apie lyčių lygybės skatinimą. Pasaulio ekonomikos forumo 2020 metų ataskaitoje dėl lyčių lygybės Japonijai skirta 121 vieta 153 tirtų valstybių sąraše.

Y. Mori ir anksčiau yra pareiškęs prieštaringai vertinamų komentarų, o anksčiau šią savaitę sukėlė bangų paskelbęs, jog Tokijo olimpiada šią vasarą įvyks, „kad ir kaip plėtotųsi koronaviruso“ situacija.

Tuo metu apklausos rodo, kad maždaug 80 proc. japonų nepritaria olimpiados organizavimui šiais metais, o keliose Japonijos prefektūrose galioja dėl koronaviruso paskelbta ekstremalioji padėtis.

Sofia Bekatorou

Visai neseniai Graikijoje kilo kitas skandalas, susijęs su olimpietės seksualiniu išnaudojimu. Apie tai prabilusi olimpinė čempionė Sofia Bekatorou kalbėjo apie neįvardintą Graikijos buriavimo federacijos sporto funkcionierių.

Tačiau šios šalies buriavimo federacija tokius kaltinimus griežtai atmetė, teigdama, kad S. Bekatorou niekada nesiskundė ir prašė įvardinti vyrą, „kadangi jau ėmėsi iniciatyvos pasakoti apie nemalonų incidentą po tiek metų“.

Sportininkės drąsa paskatino ir kitas jos koleges prabilti apie nutylėtus panašius incidentus taip įsiūbuodamas #Metoo judėjimą Graikijoje. Šios šalies vadovas pareiškė susižavėjimą olimpine čempione, kad nutraukė tylą ir kad tai sukrėtė ne tik sportą, bet ir visą visuomenę.

Būdama 21 metų S. Bekatorou su likusia Graikijos buriavimo rinktine 1998 metais išvyko į užsienį, kad iškovotų kvalifikacinėse varžybose bilietą į Sidnėjaus olimpiados. Prie komandos prisijungė ir federacijos sporto funkcionierius, šventęs kartu laimėtą kvalifikaciją.

Dabar 43 metų dviejų vaikų motina pasakojo, kad to asmens buvo seksualiai išnaudota sporto funkcionieriams skirto viešbučio kambaryje.

Sofia Bekatorou

S. Bekatorou iškovojo du olimpinius medalius ir laimėjo kelis pasaulio čempionato aukso medalius. Jai buo suteikta garbė nešti Graikijos vėliavą per atidarymo ceremoniją 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje. Tačiau minėtas incidentas lydėjo ją per visą karjerą.

Sportininkė tylėjo, nes norėjo tęsti karjerą, o „prireikė daug metų terapijos“, anot jos, kad jis galėtų apie tai prabilti viešai ir minėtas asmuo daugiau jokio posto sporto organizacijoje negautų.

Kaip tyčia tuo pat metu iš Graikijos buriavimo federacijos viceprezidento pareigų atsistatydino Aristeidis Adamopoulos, tačiau jis neigia, kad yra susijęs su minėtu olimpinės čempionės incidentu, o tokį jo žingsnį paskatino noras apsaugoti gerą federacijos ir Graikijos olimpinio komiteto vardą.

Sofia Bekatorou
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)