Rusijos olimpinio komiteto sportininkų komisija pasiūlė pakeisti nacionalinį himną „Katiuša“ – liaudies daina, pasakojančia apie moterį, kuri laukia į karą išvykusiojo mylimojo.

Nors pati daina – lyrinė, ji išpopuliarėjo per Antrą pasaulinį karą ir virto sovietiniu maršu. „Katiuša“ pramintas ir Raudonosios armijos naudotas salvinis reaktyvinis minosvaidis BM-13.

„Aptarėme šį klausimą, išklausėme įvairių himno versijų, net modernių. Tačiau apsistojome ties „Katiuša“. Tai – patriotinė daina, žinoma ne tik Rusijoje. Vaikai ją mėgsta“, – aiškino sportininkų komisijos vadovė, 2016 metų Rio de Žaneiro fechtavimo olimpinė čempionė Sofija Velikaja.

Rusijoje ši idėja sutikta entuziastingai.

„Mano nuomone, tai lengvai atpažįstama ir nuostabi melodija. Niekas nepainios mūsų sportininkų su kažkuo kitu, kai girdės „Katiušą“. Tai galėtų būti ir „Kalinka“, abi šios melodijos stipriai asocijuojasi su Rusija“, – sakė buvęs Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narys iš Rusijos Aleksandras Žukovas.

„Katiuša“ turi labai gilias tradicijas Rusijoje, Sovietų Sąjungoje. Aš, žinoma, gerbiu sportininkų pasirinkimą ir jį palaikysiu“, – antrino Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas.

Apie galimybę pakeisti uždraustą himną kita daina praėjusį mėnesį pirmasis prakalbo Rusijos olimpinio komiteto vadovas Stanislavas Pozdniakovas.

Tiesa, rusų pageidavimai šioje vietoje gali neturėti jokios įtakos. IOC kol kas niekaip nesureagavo į agitaciją už „Katiušą“.

Primename, kad dėl tarptautinių sankcijų Rusija pirmą kartą formaliai nedalyvavo 2018-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse – tuomet rusų olimpiečiai oficialiai traktuoti kaip „olimpiniai atletai iš Rusijos“.

Pernai Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paskelbė Rusijai naują ketverių metų diskvalifikaciją dėl manipuliavimo skandalo epicentre atsidūrusios Maskvos antidopingo laboratorijos duomenimis.

Nors Tarptautinis sporto arbitražo teismas praėjusį mėnesį nuobaudą sušvelnino perpus, Rusijos simbolių neturėtų būti nei šių metų Tokijo vasaros žaidynėse, nei 2022-ųjų Pekino žiemos olimpiadoje.

Pavyzdžiui, praėjusią savaitę Egipte prasidėjusiame pasaulio rankinio čempionate oficialiai dalyvauja ne šios šalies rinktinė, o „Rusijos rankinio federacijos komanda“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)