Šią sporto šaką itin mėgstančioje Rusijoje dėl IIHF sprendimo būta įvairių nuomonių, o tarp savo poziciją šios šalies žiniasklaidai išreiškusių asmenų buvo ir JAV gyvenantis lietuvis Darius Kasparaitis.

„Viskas teisingai. Ten vyksta politinis karas. Tai padarė ne tam, kad nubaustų Lukašenką, o dėl saugumo. Visi matome, kas ten darosi. Koks pasaulio čempionatas gali būti šalyje, kur vyrauja tokia betvarkė?“, – portalas „Sport-Express“ cituoja D. Kasparaitį.

„O kalbant apie nuomones, kad nukentės eiliniai žmonės, o ne politikai... Žmonės vis tiek kentės nuo politikos. Kaip amerikiečiai gali atvažiuoti į Baltarusiją, kur vyksta politinis karas? Svarbus faktorius – ir ledo ritulininkų bei turistų saugumas. Apie kokią Baltarusiją dar galime kalbėti? Čia lygiai tas pats, jei Čečėnijoje būtų surengtas pasaulio futbolo čempionatas, kai ten vyko visa betvarkė“, – dėstė ilgametis NHL lygos žaidėjas.

Pasaulio čempionatą Baltarusija turėjo rengti kartu su Latvija. Kol kas nėra aišku, ar pirmenybės bus patikėtos organizuoti vien tik latviams – IIHF dar turi priimti galutinį sprendimą.

Anot D. Kasparaičio, čempionatas galėtų būti rengiamas Rusijoje. „Yra tokia galimybė, tai būtų pats optimaliausias variantas“, – cituojamas lietuvis.

Ilgus metus NHL komandose žaidęs D. Kasparaitis yra gana dažnas Rusijos žiniasklaidos pašnekovas. Lietuvis prisimenamas dėl savo sėkmingo žaidimo rusų pagrindu suformuotoje Jungtinėje rinktinėje (buvusi Sovietų Sąjungos komanda), su kuria 1992-aisiais tapo olimpiniu čempionu. Vėliau jau Rusijos rinktinės gretose jis iškovojo olimpinį sidabrą (1998) ir bronzą (2002).

Prabėgus keliolikai metų po šių įvykių D. Kasparaitis apsivilko ir Lietuvos rinktinės aprangą. 2018-aisiais legendinis gynėjas padėjo lietuviams laimėti B I grupės diviziono aukso medalius Kaune.

D. Kasparaičio paminėtoje Čečėnijoje žiaurus karas tarp vietos kovotojų ir Rusijos kariuomenės vyko 1994-1996 m., antrasis karinis konfliktas ten įsiliepsnojo 1999-aisiais ir truko beveik dešimtmetį.

Laiko pergale

Sviatlana Cichanouskaja

Primename, kad pasaulio čempionatas turėtų vykti gegužės mėnesį. Kaip deklaravo IIHF, sprendimas atimti iš Minsko teisę rengti turnyrą priimtas dėl saugumo priežasčių – IIHF taryba nutarė, kad Baltarusijos sostinėje negalės užtikrinti žaidėjų, teisėjų, žiūrovų ir žiniasklaidos atstovų gerovės bei saugaus judėjimo tiek dėl šalyje augančios politinės įtampos, tiek ir dėl sudėtingos COVID-19 situacijos.

Latviai yra pasiryžę organizuoti čempionatą vieni, tačiau IIHF to dar nepatvirtino. Turnyras gali užsukti ir į Daniją arba Slovakiją.

Primename, kad jeigu pirmenybės vis dėlto būtų buvusios rengiamos Minske, jos būtų praradusios svarbius rėmėjus: automobilių gamintoja „Škoda“ ir asmens higienos prekių įmonė „Nivea“ grasino atsisakyti remti čempionatą, jei jis iš tikrųjų vyktų Baltarusijoje.

Kompanijos tvirtino, kad turnyro organizavimas neįmanomas dėl šioje šalyje pažeidinėjamų žmogaus teisių ir laisvių.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sakė, kad baltarusiai pasiekė savo, ir pasaulio čempionato perkėlimą iš Minsko pavadino šalies piliečių pergale.

„Tai pergalė, nes nebus papildomos represijų bangos „valant“ miestą prieš pasaulio čempionatą. Tai pergalė, nes Lukašenkai nepavyko sudaryti įspūdžio, esą jis viską kontroliuoja. Tai pergalė, nes baltarusiai pasiekė savo ir padarė tai drauge“, – sakoma baltarusių opozicijos lyderės pareiškime, kuris pirmadienį buvo paskelbtas jos oficialiu „Telegram“ kanalu.

S. Cichanouskaja pažymėjo, kad tai taip pat yra baltarusių plaukikės Aliaksandros Herasimenios ir jos įkurto Sportinio solidarumo fondo pergalė.

„Tai baltarusių diasporos pergalė. Baltarusiai įvairiose šalyse ėjo piketuoti prie IIHF ir čempionato rėmėjų būstinių, padėjo užsienio žiniasklaidos priemonėms rašyti apie įvykius“, – taip pat pabrėžė S. Cichanouskaja.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Tarp baltarusių opozicijos iškeltų klausimų yra ir ledo ritulio pasaulio čempionato perkėlimas iš Minsko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)