Regėjimo negalią turinti plaukikė 2012 metų parolimpiadoje laimėjo sidabro medalį 100 m plaukimo krūtine rungtyje, jos trofėjų kolekcijoje – pasaulio ir Europos čempionės titulai.

Berlyne gyvenanti sportininkė tikisi atidėtose Tokijo parolimpinėse žaidynėse laimėti auksą. Iš Kazachstano kilusi ir Vokietijai atstovaujanti atletė dėl regos netekties nepuolė į depresiją – atvirkščiai, dar labiau ėmė džiaugtis gyvenimu.

„Dar būdama 7 metų pradėjau prasčiau matyti, kol galiausiai viskas, kas buvo mano regėjimo centre, tapo visiškai išblukę. Dabar galiu tik kažką matyti, kas yra regos lauko kraštuose. Nėra taip, kad centre būtų tamsa, ten viskas išsilieję, o matyti galiu tik 3 proc.“, – vokiečių leidiniui „Die Welt“ apie savo genetinę akių ligą pasakojo E. Krawzow.

Net mano močiutė klausė, kas man atsitiko, kad aš rodau save nuogą. Iš savo patirties žinau, kad nėra paprasta turint negalią „įsipaišyti“ į visuomenę. Mados versle pagrindinė sąlyga yra tobulumas. Su tomis nuotraukomis norėjau parodyti, kad ir moteris su negalia gali tai padaryti.
Elena Krawzow

„Sunku pasakyti, ką galiu matyti, nes jau neprisimenu, kaip buvo, kai galėjau gerai matyti. Turiu kelis kartus pažvelgti į tą patį pavidalą, kad kažkas ten išryškėtų. Mažo rašto apskritai negaliu matyti, nes man trūksta ryškumo“, – tęsė ji ir pridūrė, kad „Playboy“ žurnale savo nuotraukas ji galėjo įžiūrėti tik dideliu formatu.

Kokia parolimpietės kasdienybė, kaip ji orientuojasi aplinkoje?

„Stengiuosi kiekvienoje situacijoje susiorientuoti pagal aplinką. Jei kažkur einu gatvėje, dažnai seku paskui kitus pėsčiuosius arba pasikliauju garsais. Taip pat naudojuosi telefonu – pasidarau nuotrauką, ją išdidinu ir taip galiu kažką perskaityti“, – pasakojo plaukikė, apgailestaudama, kad negali matyti kitų žmonių veido išraiškos, kas jai yra svarbu.

E. Krawzow tapo pirmąja parolimpiete, patekusia ant „Playboy“ žurnalo viršelio.

„Labiausiai bijojau savo šeimos reakcijos, nes mano gimtinėje didžioji dauguma yra musulmonai. Net mano močiutė klausė, kas man atsitiko, kad aš rodau save nuogą. Iš savo patirties žinau, kad nėra paprasta turint negalią „įsipaišyti“ į visuomenę.

Mados versle pagrindinė sąlyga yra tobulumas. Su tomis nuotraukomis norėjau parodyti, kad ir moteris su negalia gali tai padaryti. Man svarbiausia buvo pasiųsti žinutę, kad žmonės pernelyg greitai nenuvertintų žmonių su negalia. Nėra blogai būti kitokiai nei likęs pasaulis. Už tai reikia kovoti, save priimti tokia, kokia esu ir tokią save mylėti“, – kalbėjo parolimpietė.

Ji prisipažino, kad visa „Playboy“ sesija jai suteikė daug džiaugsmo, nes tuomet galėjo pasijusti it tikras modelis: „Paviešinus nuotraukas buvo daug susižavėjimo. Kai kas buvo šokiruotas, tačiau sulaukiau labai daug komplimentų“.

E. Krawzow į Vokietiją su šeima iš Kazachstano persikėlė gyventi būdama 12 metų, o būdama 16 metų pradėjo lankyti plaukimo treniruotes.

Plaukimo krūtine ir laisvuoju stiliumi rungtyse rezultatai sparčiai augo ir 2012 metais ji jau laimėjo parolimpinį sidabro medalį. 2013 ir 2019 metų pasaulio čempionė, 5 kartus Europos pirmenybių nugalėtoja kvalifikavosi ir į Rio de Žaneiro parolimpiadą, tačiau ten liko šalia apdovanojimų pakylos.

Pasirodymas „Playboy“ puslapiuose praėjusį rudenį išgarsino atletę – jai teko net gerokai pastumdyti savo dienotvarkę, kad suspėtų į visus interviu ir filmavimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)