CAS perpus sumažino WADA ketveriems metams įvestą draudimą, tačiau tai reiškia, kad Rusijos komandos vis tiek šį laikotarpį negalės dalyvauti tarptautinėse varžybose dėl antidopingo taisyklių pažeidimų.

„WADA džiaugiasi laimėjusi šią istorinę bylą“, – pareiškė agentūros prezidentas Witoldas Banka.

Pasak jo, verdiktu „aiškiai patvirtinamos mūsų išvados, kad Rusijos valdžia įžūliai ir neteisėtai klastojo Maskvos laboratorijos duomenis, siekdama nuslėpti oficialią dopingo schemą“.

Tuo metu pranešėjo Rusijos dopingo skandale Grigorijaus Rodčenkovo advokatas pasmerkė CAS sprendimą ir pavadino jį „nesąmoningu“.

Savo pareiškime Jimas Waldenas pažymi, kad CAS sprendimas sušvelninti Rusijai taikomą draudimą nuo ketverių iki dvejų metų rodo, kad tribunolas „nenori ir nesugeba prasmingai kovoti su sistemingu ir ilgalaikiu Rusijos nusikalstamumu“.

„CAS sprendimas iš esmės „padalyti kūdikį“ yra nesąmoningas ir nepelnytas“, – pabrėžė J. Waldenas ir pridūrė, kad sprendimas buvo priimtas nepaisant „įtikinamų įrodymų“ dėl Rusijos institucijų korupcijos ir sukčiavimo dėl dopingo.

Pagal CAS sprendimą rusų atletams bus uždrausta dalyvauti dvejose artimiausiose olimpinėse žaidynėse, taip pat pasaliniuose turnyruose, įskaitant 2022-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą.

Tačiau rusų sportininkams bus leidžiama varžytis, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie nevartoja dopingo.

Istorija prasidėjo 2016 metais, kai buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas G. Rodčenkovas atskleidė, kad per 2014-ųjų Žiemos olimpiadą Rusijos Sočio kurorte šalies sportininkai įsitraukė į valstybės finansuotą dopingo programą.

G. Rodčenkovas vėliau pabėgo iš Rusijos ir dabar gyvena slapstydamasis Jungtinėse Valstijose.

JAV antidopingo priežiūros institucijos ragina laikytis griežtosios linijos Rusijos atžvilgiu, o prezidentas Donaldas Trumpas neseniai pasirašė įstatymą, leidžiantį JAV prokurorams patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už tarptautinius dopingo sąmokslus.

J. Waldenas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV priimtas teisės aktas – vadinamasis „Rodčenkovo antidopingo įstatymas“ – padės veiksmingiau kovoti su dopingo vartojimu.

„Rodčenkovo antidopingo įstatymas dabar suteikia JAV Teisingumo departamentui įgaliojimus užpildyti nuolat Rusijos Federacijoje giliai įsišaknijusią korupciją menkinančio CAS paliktą spragą“, – pažymėjo J. Waldenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)