IOC įvertino kaltinimus, jog protestuose prieš rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų rezultatų klastojimą dalyvavę atletai buvo suimami, mušami ir kankinami.

Be to, viešai nepalankią nuomonę apie A. Lukašenką, kuris yra ir Baltarusijos olimpinio komiteto prezidentas, išsakę sportininkai netekdavo stipendijų ir kitų socialinių garantijų.

„Baltarusijos olimpinio komiteto vadovai tinkamai neapsaugojo sportininkų nuo politinės diskriminacijos. Tai prieštarauja fundamentaliems Olimpinės chartijos principams ir kartu smarkiai kenkia olimpinio judėjimo reputacijai“, – teigė IOC prezidentas iš Vokietijos Thomasas Bachas.

IOC vykdomasis komitetas taip pat įšaldė visas išmokas Baltarusijai, išskyrus tiesiogiai susijusias su jos olimpiečių dalyvavimu artėjančiose žaidynėse.

Be to, IOC paragino visas tarptautines sporto federacijas „užtikrinti, jog visi tokią teisę turintys Baltarusijos sportininkai galėtų dalyvauti atrankos į olimpines žaidynes varžybose nepriklausomai nuo jų politinių pažiūrų“.

Toks IOC žingsnis turėtų galutinai paskatinti Tarptautinę ledo ritulio federaciją (IIHF) atimti iš Baltarusijos teisę 2021 metais organizuoti pasaulio čempionatą.

Minskas jį rengti turėjo kartu su Latvija, kurios atstovai dar rudenį pareiškė nebeketinantys bendradarbiauti su baltarusiais. Praėjusį mėnesį buvo pasirodę pranešimų, jog IIHF vadovas Rene Faselis norėtų dalį čempionato iš Minsko iškelti į Rusijos sostinę Maskvą.

IOC nepageidaujamų asmenų sąraše taip pat atsidūrė prezidento sūnus ir Baltarusijos olimpinio komiteto viceprezidentas Viktoras Lukašenka bei Baltarusijos ledo ritulio federacijos vadovas Dmitrijus Baskovas, kuris įtariamas dėl dalyvavimo menininko Romano Bondarenkos, vėliau mirusio ligoninėje, užpuolime.

Dalis Baltarusijos olimpiečių ragino IOC suspenduoti visą šalies olimpinį komitetą, nors tai ir reikštų, jog Tokijo žaidynėse baltarusiai galėtų dalyvauti nebent po olimpine vėliava.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)