Vaizdas – kaip filme apie pasaulio pabaigą

12 metų statytas analogų šalyje neturintis sporto infrastruktūros objektas toliau aptarnauja vaiduoklius.

Kuomet Delfi lankėsi sportininkų rengimo centre praėjusią vasarą, atrodė, lyg pro jo duris bet kurią akimirką turėtų pasipilti Lietuvos ir užsienio atletai.

Išdėlioti treniruokliai, patiesti imtynių kilimai, nupjauta 1,5 tūkst. vietų stadiono veja, 25 m baseine teliuskuojantis vanduo – 9,9 hektarų sklype iškilusioje milžiniškoje bazėje buvo viskas, ko reikia bent keliolikos sporto šakų profesionalams.

Net sportininkų viešbutyje svečių jau laukė lovos, kiti baldai ir buitinė technika. Laukė tuščiai – 15 tūkst. kvadratinių metrų ploto rūmuose tebešvilpauja skersvėjai.

29 mln. eurų vertės sportininkų rengimo centro statybas rangovu pasirinkta bendrovė „Mitnija“ pradėjo dar 2008 metais. 2015-aisiais pirmą kartą atidaryta dalis komplekso – administracinis pastatas su baseinu ir sporto salėmis.

Tačiau iškart teko vėl užsidaryti – dėl pasikeitusių teisės aktų statybų pabaiga nebegalėjo būti įteisinta, kol neužbaigtas visas projektas. Ir laukti teko dar penkerius metus, vietoje kalendoriaus lapų plėšant tuščius pakartotinių atidarymų pažadus.

Delfi jau rašė, kad ištisą dešimtmetį neveikiantį objektą administravo specialiai jam sukurta biudžetinė įstaiga, kurios reikmėms per metus valstybė išleisdavo dar 170 tūkst. eurų.

Tik pernai susizgribta, jog tokie kaštai nedirbančios bazės prižiūrėtojams – pernelyg dideli, ir įstaiga buvo likviduota, o komplekso valdymą perėmė Lietuvos sporto centras (LSC).

Pastabų nėra tiek daug, manau, kad mes laiku įvykdysime visus reikalavimus. Aišku, pandemija čia irgi turi įtakos: žmonės suserga, darbai sulėtėja. Bet labai nuoširdžiai tikiuosi, kad iki Kalėdų įteiksime dovaną sportininkams.
Arnas Argustas, Lietuvos sporto centro atstovas

Tiesa, ir pastarajame suformuotas atskiras Druskininkų sporto paslaugų skyrius, turintis šešis darbuotojus.

Skyriaus vedėjas Arnas Argustas praėjusią vasarą vylėsi į bazės atidarymą žurnalistus galėsiąs pakviesti rugsėjį.

Rudeniui atėjus LSC išties pateikė prašymą išduoti statybos užbaigimo aktą. Tačiau jo vėl negavo.

Gyvenimas keitėsi greičiau nei kilo bazė

Kaip Delfi informavo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), patikrinus statinių atitiktį projekto sprendiniams ir teisės aktų reikalavimams, statybos užbaigimo komisija nustatė gaisrinės saugos reikalavimų neatitikimų, nebaigtų statybos darbų bei dokumentų trūkumų.

Praėjusį mėnesį LSC paprašė sustabdyti statybos užbaigimo procedūras, kol trūkumai bus pašalinti.

Pagal galiojančius įstatymus, tai galima padaryti per šešis mėnesius, antraip statybos užbaigimo procedūros bus nutrauktos.

Kokiems statybos darbams dvylikos metų buvo per maža?

Anot A. Argusto, pagalius į ratus kiša per tą laiką pasikeitę statybos techniniai reglamentai. Mat morališkai senstelėjęs projektas nebeatitinka kai kurių naujų reikalavimų.

„Jei seniau neįgaliųjų tualete nereikėdavo automatinės pagalbos iškvietimo sistemos, dabar ji jau privaloma. Taip pat pirminiame projekte nebuvo numatytos atskiros priešgaisrinės kopėčios kiekvienam stogui, kas būtina pagal šiuolaikinius reikalavimus. Užsakėme cinkuotas, sertifikuotas kopėčias ir laukiame.

O dėl dokumentų, tai – ginčo objektas. Komisijos nariai prisikabino prie vieno dalyko, nors mes turime patvirtinančius dokumentus. Kalba eina apie stadiono tribūnos stogo metalo konstrukcijas, kurios yra storesnės nei pagal projektą, bet atitinka reikiamą degumo klasę. Mes netgi padarėme ekspertizę, kuri nemažai kainavo ir kuri patvirtino, kad atitinka. Dabar jau komisija tarpusavyje aiškinasi, tinka ar ne“, – Delfi pasakojo A. Argustas.

Jis teigė, jog įgyvendinti statybos užbaigimo komisijos nurodytas pastabas nebus sudėtinga, ir vylėsi, jog centras gali būti atidarytas dar šiais metais.

„Pastabų nėra tiek daug, manau, kad mes laiku įvykdysime visus reikalavimus. Aišku, pandemija čia irgi turi įtakos: žmonės suserga, darbai sulėtėja. Bet labai nuoširdžiai tikiuosi, kad iki Kalėdų įteiksime dovaną sportininkams“, – pažymėjo Druskininkų sporto paslaugų skyriaus vedėjas.

Tik niekas negali pasakyti, kiek kainuos tos dovanos įpakavimas.

Neūkiškumo simbolis

Nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), kuriai pavaldus LSC, tikina, kad papildomo valstybės lėšų poreikio likę darbai nesudarys, tuo galima ir suabejoti.

Dėl jų apmokėjimo LSC derasi su rangovu, bet kol kas nė viena pusė viešai nesimuša į krūtinę prisiimsianti ant savo pečių papildomus kaštus.

„Šiuo metu tai derinama su užsakovu. Bendradarbiavimas vyksta profesionaliai, dalykiškai ir geranoriškai, todėl tikimės, kad likę klausimai bus išspręsti ir objektas priduotas dar šių metų gruodį. Visi likę klausimai yra paprasti ir lengvai išsprendžiami“, – teigė „Mitnijos“ statybos direktorius Valentinas Cilcius.

Neaiški ir papildomų darbų kaina.

„Bus matyti tik tada, kai susives visi galai, kai bus atsiskaityta už darbus. Papildomų lėšų reikia, bet tokia jau situacija“, – sakė A. Argustas.

ŠMSM pateikiamais duomenimis, sportininkų rengimo centro statybos pagal pirminį projektą buvo užbaigtos dar praėjusį gruodį, o visus šiuos metus rangovai taisė defektus, daugiausia atsiradusius dėl per ilgai užsitęsusių statybų.

Dešimtmečio sporto statybomis kompleksą Druskininkuose pavertė strigęs valstybės finansavimas.

Dėl politikų noro įsiteikti rinkėjams vienu metu pradėta daugiau sporto objektų statybų nei leido valstybės kišenė, tad kai kurios iš jų gerokai prailgo, įšaldydamos išleistus milijonus neveikiančiose bazėse.

„Pagrindinė priežastis, kodėl sportininkų rengimo centro statybos buvo ilgos ir nelengvos, yra finansinė. Jeigu projektas būtų turėjęs stabilų ir tvarkingą finansavimą, tokios apimties objektą galėjome pastatyti daugiausia per porą metų“, – aiškino „Mitnijos“ atstovas V. Cilcius.

Druskininkų kompleksą sudaro futbolo ir lengvosios atletikos stadionas su dengtomis tribūnomis ir atskiru metimų treniruočių sektoriumi, dirbtinės dangos futbolo treniruočių aikštė, 8 takų 25 m ilgio baseinas su 100 vietų žiūrovams, dvi krepšinio salės su 500 vietų tribūnomis, dvikovinių sporto šakų ir teniso salė, bokso salė su ringu, treniruoklių salė, 80 vietų viešbutis su keturiais retinto oro kambariais, konferencijų salė ir valgykla.

ŠMSM teigimu, bazė pirmiausia tarnaus Lietuvos sportininkų rengimui, joje galės vykti nacionalinės ir tarptautinės varžybos, užsienio atletų stovyklos, o taip pat Druskininkų savivaldybės socialinės programos, pavyzdžiui, vaikų mokymo plaukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)