Dalyvauti žiemos paralimpinėse žaidynėse siekiantis lietuvių duetas – neregys kalnų slidininkas Karolis Verbliugevičius ir treneris-vedlys Vytenis Makauskas – dalijasi, kokie neeiliniai procesai lydį jų kelią šio tikslo link.

„Šią vasarą viršijome visus savo lūkesčius. Karoliui treniruotės su kiekviena diena tampa vis efektyvesnės, o rodomi rezultatai – geresni. Tam įtakos turi būtent mūsų duetui, sukonstruota garso perdavimo technologija“, – sako treneris-vedlys V. Makauskas.

Sportininkų duetas visą vasarą dirbo su specialia garso kolonėle, sukurta dar karantino metu, kuri, anot jų, ne tik gerokai palengvina treniruotes, bet ir priartina prie užsibrėžto tikslo. Prieš tai sportininkai naudojosi paprasta įranga, kurią atstojo įprastos ausinės. Visgi, siekdami pagerinti kasdienius rezultatus, K. Verbliugevičius ir V. Makauskas nusprendė, jog komandai būtina stiprėti ne tik fiziškai, bet ir naudoti profesionalesnį, geriau veikianti inventorių.

Neregys kalnų slidininkas Karolis Verbliugevičius ir treneris-vedlys Vytenis Makauskas

„Mūsų garso kolonėlė nėra niekur parduodama, ji yra rankų darbo. Žinoma, ilgiausiai užtrukome ties diskusija, kokia kolonėlė turėtų būti, kokias funkcijas atlikti, detalių parinkimu ir paieška, tačiau pats konstrukcinis procesas buvo gana greitas“, – aiškina V. Makauskas.

Neregys kalnų slidininkas K. Verbliugevičius sako, kad priprasti prie naujos treniruočių technikos ir naudojamos įrangos nebuvo sunku, kadangi abu turimus metodus sportininkai jau yra išbandę.

„Pratinimasis prie naujos įrangos yra natūralus veiksnys, kadangi garsas, jo kryptis, atstumas iki šaltinio turi tapti visiškai natūralia proceso dedamąja dalimi. Perėjimas nuo ausinių iki specialios kolonėlės buvo gana nesudėtingas. Tiesa, kurį laiką toje pačioje treniruotėje naudojome abi technikas. Dabar, jau apsipratus, ausinių galutinai atsisakėme“, – sako K. Verbliugevičius.
Treneris-vedlys V. Makauskas pabrėžia, kad kalnų slidininkas neregys, dėka naujos įrangos, ne tik girdi reikiamas komandas, bet ir žino kokia kryptimi ir kokiu atstumu priekyje jo yra garso šaltinis – vedlys.

Neregys kalnų slidininkas Karolis Verbliugevičius ir treneris-vedlys Vytenis Makauskas

Ši nauja technika leidžia labai aiškiai įsivaizduoti priekyje esančią saugią zoną ir gana tiksliai sekti vedlio rodoma kryptimi.
Neeilinės sporto šakos atstovai pastebi, jog dėka šios specialių poreikių sportininkams pritaikytos technikos, treniruočių metu yra išvystomas dar didesnis greitis, o įvykdoma trajektorija tampa tikslesnė.

„Jaučiamės stipresni kaip komanda. Vasaros sezonu treniravomės Vilniaus Vingio sporto centro stadione, o nuo rugpjūčio mėnesio pabaigos Druskininkų „Snow Arenoje“, tad patirties įgavome įvariapusės, o ir technika buvo išbandyta vis kitose aplinkose. Pasiruošėme ne tik morališkai, bet ir fiziškai“, – sako V. Makauskas, pridurdamas, jog net ir pajutę teigiamus pokyčius sportininkai toliau sieks gerinti rezultatus, kurie leis priartėti prie tikslo – dalyvavimo 2022-ųjų žiemos paralimpinėse žaidynėse Pekine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)