2020-ųjų lygos varžybos startavo dar sausio mėnesį Panevėžyje, tačiau pavasarį numatytus etapus iš kalendoriaus išbraukus pandemijai varžybos buvo sutrumpintos iki 6 ratų ir dviejų etapų.

Tai leido po beveik aštuonių mėnesių pertraukos užbaigti svarbiausias šalyje komandines šachmatų varžybas.

LŠL šiemet startavo 20 komandų, LMŠL – keturios. Nors metų pradžioje kelių komandų paraiškos žadėjo aukšto lygio konkurenciją, keletas klubų smarkiai nukraujavo dėl atvykti negalėjusių legionierių. Nepaisant to, klubai į savo gretas sukvietė daugumą eilitinių šalies šachmatininkų ir elitinėms ekipoms nekilo problemų kiekviename mače išleisti po penkis (moterų lygoje – tris) šalyje gerai žinomus žaidėjus. Vienintelis etapo legionierius – ilgametis „MRU–ROSK Consulting“ atstovas iš Latvijos IM Olegas Krivonosovas (FIDE reitingas 2381).

Nors antrajame etape iš LŠL pasitraukė dvi į apdovanojimus nepretendavusios komandos, varžybos toliau vyko sklandžiai. Po pirmojo etapo LŠL taškų neišbarsčiusios buvo vos keturios komandos, kurios tarpusavyje susitiko 3-ajame rate.

Pajėgiausių Kauno moksleivių vedamas ŠBK „Kaunas“ susitiko su titulą ginančia ir vos prieš savaitę greitųjų bei „žaibo“ šachmatų pirmenybėse triumfavusia „MRU–ROSK Consulting“ ekipa.

Intriguojančiame mače pirmosios lentos apsikeitė greitomis pergalėmis – kauniečių atstovas FM Karolis Jukšta (2394) prispaudė šalies čempioną IM Tomą Laurušą (2503), o MRU gretose šį sezoną debiutavęs GM Paulius Pultinevičius (2510) paskelbė matą Pijui Stremavičiui (2189). Tačiau tiksliau sužaidę apatinėse lentose MRU atstovai pasiekė pergalę 3,5:1,5.

Tuo metu kitame lyderiaujančių komandų mače praėjusių metų vicečempionai Vilniaus „LKŠF–Chess United“ užtikrintai nugalėjo stipriai startavusius Vilniaus sporto mokyklos „Tauras“ atstovus (4:1), ir įpusėjus turnyrui lygoje buvo dvivaldystė.

4-ajame rate šie du klubai susitiko tarpusavyje. Net keturiose iš penkių lentų nei vienai pusei nepavyko įgyti pranašumo prieš varžovą ir partijos baigėsi taikiai, todėl mačo baigtis buvo palikta spręsti prie pirmosios lentos. Čia ilgai neįgavęs pranašumo, galiausiai T. Laurušas baltaisiais žirgu įsiveržė į FM Dmitrijaus Chocenkos (2333) stovyklą ir užtikrino komandinę pergalę. Po jos „MRU–ROSK Consulting“ pirmosios vietos nebesidalino su niekuo, o vėliau laimėjo ir likusius mačus su Kauno ŠK „Margiris“ bei Plungės VŠK „Bokštas“. Po 6-ojo rato čempionai, surinkę visus 12 komandinių taškų, buvo karūnuoti antrąjį kartą iš eilės.

Vicečempionais su 10 komandinių taškų taip pat antrąkart iš eilės užtikrintai tapo „LKŠF-Chess United“, suklupusi tik mače su MRU. Paskutiniame mače surėmę ragus su ŠBK „Kaunas“, vilniečiai permainingoje ir daug jaudulio kėlusioje kovoje pasiekė pergalę 3:2.

Dėl bronzos buvo varžytasi aršiau – po 8 komandinius taškus surinko net 4 komandos, kurias skyrė vos vienas papildomo rodiklio taškas. Aukščiausiai pagal jį liko ambicijų neslėpęs, tačiau legionierių trūkumą itin pajutęs Panevėžio ŠK „Gigant Chess“. Nepaisant nukraujavimo, klubui atstovavo GM Darius Zagorskis (2413) bei du praėjusių metų rinktinės atstovai FM Rokas Klabis (2342) ir FM Andrius Brazdžionis (2322). Dėl palankių burtų panevėžiečiai išvengė susitikimo su abiem lyderiais, tačiau nusileido „Margiriui“ bei pametė taškus mačuose su Plungės „Bokštu“ bei Kauno „Gambiteriais“.

Po tiek pat komandinių taškų turėjo ir 4-ąją vietą kiek netikėtai iškovojusi vilniečių moksleivių komanda „Tauras JB“, penktoje liko pralaimėjimą finiše patyrę ŠBK „Kaunas“, šešti – tituluotą „Margirio“ ekipą nugalėję Vilniaus „Bongcloud“.

Lietuvos moterų šachmatų lygoje, kuri vyko dviguba ratų sistema, praėjusiais metais nugalėjusios Vilniaus šachmatų klubo atstovės šiemet nedalyvavo, tačiau ambicijų perimti iš jų čempionių vardus turėjo ir kitos komandos. Šiemet LMŠL ilgą laiką dominavo Vilniaus SM „Tauro“ ekipa. Pirmajame rate nugalėjusi visas savo varžoves bei sėkmingai pradėjusi ir antrąjį ratą, finišo tiesiojoje vilniečių komanda antrą kartą susirėmė su tik prieš jas pralaimėjusia ŠBK „Kaunas“ moterų komanda.

Nedaug trūko, jog vilnietės susvyruotų, kadangi Kauno atstovė Aušra Plutaitė (1325) nugalėjo Lietuvos vicečempionę Eveliną Ravluševič (1579), tačiau „Tauro“ lyderė WGM Kamilė Baginskaitė (2133) nugalėjo Kaunui atstovaujančią čempionę WFM Mariją Šibajevą (1973) ir atstatė pusiausvyrą. Trečiojoje lentoje vilnietei Ievai Šitkauskaitei (1401) užfiksavus lygiąsias su kauniete Gabija Versekėnaite (1362), Vilniaus „Tauro“ atstovės iškovojo auksą, o kaunietės tenkinosi antrąja vieta.

Mače dėl bronzos sukaupusios visą sportinį pyktį Ukmergės ŠK „Juodasis rikis“ merginos atsirevanšavo už pralaimėjimą Kauno ŠK „Margiris“ moterų komandai. Ukmergės klubo atstovės Gabija Šimkūnaitė (1931), Asta Valčiukienė (1703) ir Agnė Mickūnaitė (1213) laimėjo savo partijas ir mačui pasibaigus 3:0 „Margirio“ atstoves paliko be medalių, pačios iškovodamos bronzą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)