„Su šaudymo iš lanko aikštynais Vilniuje turėjome problemų. Ypač su didelėmis teritorijomis. Šaudymas iš lanko yra sunkiai pritaikomas stadionuose dėl saugumo. Prieš keletą metų suradome ir įsigijome šį sklypą. Jis yra netoli miesto, o kas svarbiausia – tai saugi ir rami vieta“, – kalbėjo „Strėlės“ klubo vadovas Mantas Balsys.

Šiame aikštyne, kurį supa gražus miškas bei Vokės upė, surengtos Viktoro Černiausko atminimo varžybos vyko jubiliejinį – 20-ą – kartą.

Šiomis varžybomis Lietuvoje tradiciškai uždaromas vasaros sezonas.
Naująjį aikštyną įspūdingais rezultatais pakrikštijo paprastaisiais lankais šaudę sportininkai. Vyrų kvalifikacijoje Ernestas Vilkauskas (LSK) surinko 589 taškus ir pasiekė naują Lietuvos rekordą. Vos vienu tašku kvalifikacijoje atsiliko jo komandos draugas Aidas Jurgaitis.
Neatsiliko ir moterys – Halina Radvilienė („Ugninė strėlė“) kvalifikacijoje surinko 520 taškų ir taip pat pagerino Lietuvos rekordą.

Visgi atkrintamosios varžybos Lietuvos rekordininkams susiklostė skirtingai. Vyrų tarpe čempionu tapo E. Vilkauskas, sidabras atiteko A. Jurgaičiui, o bronza – Rimantui Šuliokui („Gaja-Kauno lankininkai“). Tuo tarpu moterų finale H. Radvilienė 2:6 turėjo pripažinti Rūtos Kairiūkštytės (ULK) pranašumą. Trečioji vieta atiteko Aistei Stagniūnaitei („Ugninė strėlė“).

Olimpinių lankų varžybose dominavo patyrę sportininkai. Vyrų varžybų finale Vladas Šigauskas (KSA) 6:2 pranoko Dalių Mačernių (LSK). Trečioji vieta atiteko Ramūnui Kašėtai (KSA). Moterų finale Inga Timinskienė („Žaliasis lankas“) 6:0 pranoko Pauliną Ramanauskaitę („ASRC-Žaliasis lankas“). Trečia liko dar viena „ASRC-Žaliojo lanko“ atstovė Kristina Abramaitytė.

Vyrų skriemulinių lankų varžybų finale Arvydas Prapuolenis (KSA) 139:135 įveikė Algirdą Šaumaną (ULK). Trečiąją poziciją užėmė Marius Grigaravičius (ULK). Tarp moterų triumfavo Asta Grigaravičienė (ULK), antra liko Jolita Antanaitytė-Garškienė (LSK), trečia – Greta Šaumanė (ULK).

Ilgųjų ir tradicininkų lankų grupėje prizininkais tapo Stasys Svetlauskas („Žaliasis lankas“), Marcinas Kozlovskis („Strėlė“) ir Vladimiras Mosinas (LSK). V. Černiausko atminimo turnyro medalius sportininkai išsidalino ir komandų varžybose.

Viktoras Černiauskas – šaudymo iš lanko Lietuvoje pradininkas. Jo iniciatyva 1959 metais prie Šiaulių pedagoginio instituto įkurta pirmoji šaudymo iš lanko sekcija. Pirmą kartą V. Černiausko atminimo taurė organizuota 2000 metais ir nuo to laiko tradiciškai vyksta kiekvieną rudenį.

Šaudymo ir lanko varžybos / FOTO: "Strėlės" klubas

Varžybose dalyvavę sportininkai sutartinai pabrėžė, kad naujasis aikštynas yra išskirtinis savo vieta.

„Aikštė yra labai įdomioje vietoje. Labai patinka visas jos išdėstymas. Smagu, kad ji yra gamtos prieglobstyje, bet ir tuo pačiu – netoli miesto. Labai smagu, kad atsirado nauja šaudykla.

Treniruotėms tai tobula vieta ir, ko gero, daug klubų galės pavydėti tokios aikštės“, – kalbėjo Europos žaidynių dalyvė I. Timinskienė.

„Labai smagi vieta. Pastebėjau, kad vieta labai palanki šaudymui, nes saulė čia dienos metu šviečia į nugarą, todėl šaudyti galima ir ryte, ir vakare. Čia taip pat telpa optimalus skaičius taikinių, todėl man šis aikštynas tikrai patinka“, – pridūrė patyręs Lietuvos lankininkas V. Mosinas.

Naujajame aikštyne Pagiriuose bus vystomas ne tik šaudymo iš lanko sportas, bet ir nauja sporto šaka mūsų šalyje – šaudymas arbaletu. Šiuo metu yra kuriama Lietuvos arbalentininkų sąjunga. Numatoma ir nemažai pramoginių veiklų.

„Tiek teritorija, tiek taikiniai yra tinkami abiem sporto šakoms. Pagal galimybes čia planuojame rengti įvairias varžybas, bet svarbiausia, kad čia galės vykti kokybiškos treniruotės vasaros sezono metu. Kadangi šalia yra miškas, tai galvojame organizuoti šaudymo iš lanko į trimačius žvėris renginius bei treniruotes. Taip pat bus galima išbandyti ir daugiau atraktyvių rungčių, netradicinių šaudymo būdų“, – pabrėžė M. Balsys.

Lankininkų klubas „Strėlė“ visus norinčius į treniruotes naujajame aikštyne kvies nuo pavasario. Žiemos sezono metu treniruotės ir varžybos vyksta uždarose patalpose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)