Penktadienį aikštyne prie Baltojo tilto prasidės tris dienas truksiantis Tarptautinės tinklinio federacijos (FIVB) vienos žvaigždutės serijos paplūdimio tinklinio turnyras, kuriame rungsis tiek vyrai, tiek moterys.

LTF anksčiau ketino Klaipėdoje surengti aukštesnės kategorijos – dviejų žvaigždučių – moterų turnyrą, tačiau šiuos planus sugriovė pandemija.

Koronavirusas negailestingai nušienavo tarptautinį tinklinio kalendorių – šiemet Europoje vyko tik trys vienos žvaigždutės serijos turnyrai.

Tad varžybų stygių jaučiančios komandos veržėsi į Vilnių, tik pasiekti Lietuvos sostinę pavyko ne visiems.

Dalį dalyvių atbaidė griežti saugumo reikalavimai – šiuo metu į šalį be privalomos izoliacijos galima atvykti tik iš Estijos, Latvijos ir Suomijos.

Kitiems sportininkams prieš turnyrą reikėjo pereiti kryžiaus kelius: per 72 valandas savo šalyje pasidaryti COVID-19 testą, gauti neigiamą atsakymą, užpildyti paraišką Nacionaliniam sveikatos centrui, gauti jo atsakymą bei atskristi į Lietuvą.

„Kai kurie išsigando padidintų reikalavimų – žmonės tiesiog netikėjo, kad suspės viską sklandžiai sutvarkyti. Juk nelipsi į lėktuvą nežinodamas, ar galėsi startuoti varžybose. Įsivaizduokite, jei atskristumėte į Lietuvą, bet čia net negalėtumėte išeiti iš viešbučio.

Kitos poros ketino užsukti į Vilnių pakeliui į Jūrmalą (rugsėjo 19 d. Latvijoje prasideda Europos paplūdimio tinklinio čempionatas – Delfi). Bet kuomet susisiekimui tarp Lietuvos ir Latvijos iškilo kliūčių, žaidėjai atsisakė tokių planų“, – aiškino LTF prezidentas Darius Čerka.

LTF prezidentas Darius Čerka

Galutinis dalyvių skaičius paaiškės ketvirtadienį vakare per registraciją renginio vietoje.

Tačiau jau aišku, kad tiek vyrų, tiek moterų komandų Vilniuje susirinks mažiau nei po 16, tad atrankos varžybos nebus rengiamos, o laisvas vietas užpildys Lietuvos poros.

Dabartiniais duomenimis, Vilniuje su šeimininkais konkuruos tinklininkai iš Latvijos, Estijos, Prancūzijos, Italijos, Lenkijos, Šveicarijos ir... Čilės.

Iš Andų šalies atvyko dvi moterų komandos: Marijos Zapatos ir Chris Villablancos bei Marijos Mardones ir Paulos Vallejos duetai.

„Mes patys labai apsidžiaugėme, nes svečių iš taip toli Lietuvoje berods dar nesame turėję. Čilietės pasirodė labai atkaklios, viską susitvarkė, atskrido ilgiausią kelią, ir vakar jau mačiau jas treniruotėje“, – sakė D. Čerka.

Čilės tinklininkių ryžtas nustebino ir Lietuvos čempionę Ievą Dumbauskaitę, kuri Vilniuje pergalių sieks poroje su Gerda Grudzinskaite.

„Labai keista, kad tokioje situacijoje čilietės ryžosi atvažiuoti. Taip pat bus italės, šveicarės, latvės, estės. Manau, turnyras bus visai stiprus, tikrai turėsime ką veikti“, – kalbėjo 26-erių klaipėdietė.

Ieva Dumbauskaitė

Jai pačiai teko tarpininkauti talkinant kelionę į Lietuvą šiomis ekstremaliomis pandemijos sąlygomis planavusioms konkurentėms.

Anot I. Dumbauskaitės, tinklininkai – bendruomeniški, padėti vieni kitiems jiems nėra neįprasta.

„Vakar prieš vidurnaktį šveicarė parašė žinutę – jos partnerė paliko namuose akinius nuo saulės. Tad rytoj viena šveicarė žais su mano akiniais. Prieš tai Izraelio pora, tos pačios šveicarės ne kartą rašė klausdamos informacijos. Stengiausi padėti, kuo galiu, pasakiau, ką žinojau, ir vienos susitvarkė, o kitos nusprendė, kad bus per sudėtinga. Mes visuomet tarpusavyje draugiškos. Dabar tik susitikusios nebegalime pasisveikinti ispaniškai – bučkiais“, – šypsojosi žaidėja.

Ji ir kiti lietuviai vasarą turėjo galimybių pramankštinti rankas – ne viena pora dalyvavo ir kopė ant prizininkų pakylos kaimyninės Latvijos čempionato etapuose, o rugpjūčio viduryje Vilniuje įvyko Lietuvos pirmenybės.

„Kaip ir visiems sportininkams, mums šis sezonas – visiškas balaganas. Aišku, džiugu bent tai, kad Latvijoje vyko turnyrai, kad surengtas Lietuvos čempionatas. Ir labai smagu, jog vargais negalais pavyko organizuoti šį turnyrą“, – LTF dėkinga I. Dumbauskaitė.

Tiesa, pačiai federacijai šios kelios savaitės – kaip reikiant įtemptos dėl ant pečių užsikrautos naštos.

„Rizikos yra: dėl testavimo, socialinės distancijos reikalavimų gali kilti visokių nesklandumų. Puikiai suprantame, kad bet kuris teigiamas testas labai pakeistų visus reikalus“, – neslėpė D. Čerka, kuris pats kartu su visu aptarnaujančiu personalu prieš varžybas pagal FIVB reikalavimus turėjo atlikti koronaviruso testą.

Turnyro Vilniuje prizinį fondą sudarys 10 tūkst. eurų, o iš viso jo organizaciniai kaštai siekia apie 30-40 tūkst. eurų.

Anksčiau Lietuvos sostinėje yra vykę įvairių amžiaus grupių Europos jaunimo čempionatai, CEV „Satellites“ turnyrai, Kontinentinės taurės varžybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)