Baltarusijos ir Čekijos pilietybes turintis 30-metis A. Protasenija negali susitaikyti su tuo, kas pastarąjį mėnesį vyksta A. Lukašenkos režimo valdomoje šalyje.

Duodamas interviu baltarusių portalui Tribuna.com, Čekijos „Duhla Jihlava“ komandai šiuo metu atstovaujantis sportininkas nerinko žodžių ir apeliavo į A. Lukašenkos vyriškumą.

„Falsifikacija, sugalvoti procentai – tai labai liūdna. Mano komandos draugai Čekijoje nuolat klausinėja, kaip tokie dalykai gali vykti XXI amžiuje. Kaip taip: tu balsuoji, tačiau kažkas vis tiek prirašo tiek procentų, kiek jam reikia? Aš pats negaliu suvokti, kad tokie dalykai krečiami. Užsienyje žmonės sunkiai supranta ir tai, kaip po falsifikuotų rinkimų dar ir žmonės suiminėjami“, – apie Baltarusijos prezidento rinkimus, kuriuos neva triuškinama persvara laimėjo A. Lukašenka, atsiliepė A. Protasenija.

„Aš didžiuojuosi baltarusiais, kurie, nepaisant visos situacijos, vis tiek randa drąsos eiti į gatves, nori taikiais būdais kažką pakeisti, parodo savo požiūrį ir demonstruoja nepasitenkinimą įvykiais šalyje. Mes su šeima esame tiesiog šokiruoti dėl to, kas vyksta Baltarusijoje. Jau 30 dienų kaip protestai nesiliauja – regis, prezidentas turėtų pats suvokti, nusiraminti ir elgtis kaip vyras. Tai yra, suorganizuoti naujus rinkimus, sąžiningus rinkimus. Tačiau... Nežinau, kas vyks toliau“, – tęsė ledo ritulininkas, netrukus ėmęs apeliuoti į paties A. Lukašenkos vyriškumą.

Ledo ritulininkas ironiškai prisiminė paties A. Lukašenkos Minske inicijuotus „draugiškus“ turnyrus, kuriuose sąžiningumo taip pat nebuvo.

„Lukašenka pats žaidžia ledo ritulį, mėgsta šią sporto šaką. O tai – tikrai vyriškas sportas, reikia elgtis pagal nustatytas taisykles. Tačiau čia galima prisiminti Kalėdinius turnyrus Minske – apie kokias taisykles mes kalbame? Čekų mėgėjų komanda vyko į varžybas, tačiau baltarusių komandoje žaidė ir profesionalai iš aukščiausio šalies diviziono – žinoma tam, kad Baltarusijos atstovai laimėtų turnyrą.

Ar tai sąžininga? Lukašenkai, reiškia, tai yra normalu. Akivaizdu, kad ir ledo ritulyje, ir politikoje jis veikia panašiais metodais. Apie kažkokią savigarbą čia net neįmanoma kalbėti. Žinoma, smagu, kai tu laimi – bet reikia mokėti ir pralaimėti, o be pralaimėjimų nebūna ir pergalių. Man atrodo, tokios taisyklės galioja ir sporte, ir įprastame gyvenime“, – akmenis į A. Lukašenkos daržną toliau svaidė sportininkas.

Primename, kad Baltarusijoje masiniai protestai prasidėjo po rugpjūčio 9-osios, kai šalies prezidento rinkimuose A. Lukašenka neva surinko daugiau nei 80 proc. balsų. Neabejojama, kad šie rinkimai buvo falsifikuoti.

Nuo tada šalyje tęsiasi mitingai, protesto akcijos, o Baltarusijos jėgos struktūros periodiškai naudoja jėgą prieš taikius žmones, juos sulaiko.

Pažymėtina, kad kitais metais pasaulio ledo ritulio elito diviziono čempionatas pagal planą turėtų vykti dviejose šalyse – Latvijoje ir Baltarusijoje. Visgi latviai vis ryžtingiau kalba apie tai, kad kartu su režimo kontroliuojamais baltarusiais turnyro nerengs.

Praėjusią savaitę žaisti KHL turnyro atidarymo rugntynių į Minską neišvyko Helsinkio „Jokerit“ komanda iš Suomijos. Jai buvo įskaitytas techninis pralaimėjimas.

A. Protasenija per savo karjerą žaidė ne vienoje Baltarusijos ekipoje – Minsko „Dinamo“, Minsko „Junost“, „Gomel“, Gardino „Neman“, Žlobino „Metalurg“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)