„Šiais klausimais kryptingai dirbome nuo metų pradžios. Remiamės lygiateisiškumo principu, anksčiau įtvirtintu galiojančioje Kūno kultūros ir sporto įstatymo redakcijoje. Galime pasidžiaugti, kad mūsų siūlymai buvo kokybiškai išdiskutuoti su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kuri pateikė pataisas.

Jeigu Seimas patvirtins pakeitimus, neįgaliesiems sportininkams valstybės skiriamų stipendijų skaičius padvigubės“, – apie pateiktas pataisas pasakojo LPAK generalinis sekretorius Paulius Kalvelis.

Siūloma valstybės stipendijas skirti 1-8 vietas paralimpinėse žaidynėse iškovojusiems sportininkams (dabar stipendijos skiriamos už 1-4 vietas). Be to, siūloma sulyginti sveikųjų ir neįgaliųjų sportininkų stipendijų, skiriamų už laimėjimus olimpinėse ir paralimpinėse žaidynėse, dydžius.

Jeigu Seimas priims įstatymo pataisas, neįgaliesiems sportininkams daugiau stipendijų bus skiriama už laimėjimus ir kitose elitinėse varžybose – suaugusiųjų ir jaunimo pasaulio, Europos čempionatuose.

„Gera žinia ir ta, kad, pritarus Seimui, būtų suvienodinti stipendijų dydžiai olimpinių ir paralimpinių žaidynių 1-8 vietų laimėtojams. Tai reiškia, kad aukštas vietas paralimpiadoje užėmęs paralimpietis gautų tokią pat stipendiją, kokią gauna olimpietis už laimėjimą olimpiadoje“, – sakė P. Kalvelis.

LPAK siekia ne tik daugiau ir didesnių stipendijų neįgaliesiems sportininkams, bet ir premijų už aukšto meistriškumo laimėjimus sulyginimo. Dėl to LPAK kreipėsi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę.

„Šiuo metu galiojanti premijų skyrimo tvarka nėra palanki neįgaliųjų sportui. Paralimpinio ir olimpinio judėjimų atletams valstybės skiriamų premijų dydžiai skiriasi net iki 6,6 karto. Kalbame su Vyriausybe ir tikimės, kad nuo kitų metų premijos bus lygios“, – sakė LPAK prezidentas Mindaugas Bilius.

M. Bilių džiugina besikeičiantis visuomenės požiūris į negalią, į paralimpinio judėjimo vaidmenį.

„Laikmetis keičiasi. Matome pasaulyje vykstančius integracinius procesus, kuriuose Lietuvai tenka ne paskutinis vaidmuo. Lietuvoje neįgalieji atletai varžosi kartu su sveikaisiais šalies lengvosios atletikos čempionate, nacionaliniame dviračių plento čempionate. Ir jau niekam tai nekelia jokios nuostabos.

Akivaizdu, kad mes einame tuo keliu, kai stipriai integruojamės į bendrą mūsų šalies sporto sistemą. Logiška, kad stipendijų ir premijų klausimuose irgi neturėtų likti atskirties. Anksčiau ar vėliau mes vis tiek turėsime tuos sprendimus priimti“, – sakė M. Bilius.

Valstybės stipendijos sportininkams su negalia
(Varžybos, skiriamos stipendijos, siūlomos stipendijos)

Paralimpinės žaidynės1 – 6 vietos1 – 8 vietos
Pasaulio čempionatai1 – 3 vietos1 – 8 vietos
Europos čempionatai1 – 3 vietos1 – 3 vietos
Pasaulio jaunimo čempionatai1 vieta1 – 3 vietos
Europos jaunimo čempionatai1 vieta1 vieta



Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)