Turėjo pastabų dėl technikos

Jei D. Rapšio ir Andriaus Šidlausko duetą įsivaizduotume lyg I. Paipelienės vairuojamą automobilį dviem varomaisiais ratais, dabar jis riedėtų trečia pavara. O gal net ketvirta.

Dėl pandemijos D. Rapšys oficialių startų neturėjo nuo praėjusį sausį Kinijoje vykusio FINA Čempionų lygos etapo. Nepaisant to, dvi dienas vykusiose Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) sprinto taurės varžybose 25-erių panevėžietis išvystė kovinį tempą.

Geriausių 2020-ųjų planetos rezultatų suvestinėje šalies rinktinės lyderio plaukiant 200 m laisvu stiliumi užfiksuotas laikas – 1 min. 42,13 sek. – artimiausią konkurentą pranoktų beveik 7 sekundėmis.

Bėda ta, kad minėtoje suvestinėje tėra vos keli įrašai iš dvejų varžybų, žiemą vykusių Jungtinėje Karalystėje ir Švedijoje.

Koronavirusas sugriovė visą plaukikų sezoną trumpame (25 m) baseine, nepasigailėjo ir olimpinio kalendoriaus.

Tačiau D. Rapšio antradienio plaukimą galima palyginti su ankstesniais jo rezultatais. Nuo šalies ir asmeninio rekordo, užfiksuoto pergalingame 2017-ųjų Europos čempionate Danijoje, I. Paipelienės auklėtinis atsiliko 1,28 sek. Pernai žemyno pirmenybėse Škotijoje jis buvo greitesnis lygiai sekunde.

I. Paipelienės nuomone, skirtumas būtų dar mažesnis, jei ne tvankuma Fabijoniškių baseine.

„Tikėjausi gal net šiek tiek geresnio laiko. Todėl Danas gavo pastabų iš manęs dėl išnėrimo po posūkių. Jam nebūdingos tokios klaidos. Jis pats sakė, kad baseine buvo per karšta, o kai karšta, savaime sunku judėti. Iš kitos pusės, tiek laiko nedalyvavus varžybose natūralu, kad smegenys nebesisuka taip automatiškai, kaip įprasta“, – Delfi komentavo trenerė.

Danas Rapšys

Norėjo vykti į Ispaniją

Priartėti prie rekordinės spartos pavyko ir A. Šidlauskui, Vilniuje laimėjusiam visus tris plaukimo krūtine nuotolius ir aplenkusiam pagrindinį konkurentą Lietuvoje Giedrių Titenį.

Geriausiai sekėsi 100 m distancijoje, kurią 23-ejų panevėžietis įveikė per 57,98 sek. – iki asmeninio rezultato trūko vos 0,02 sek.

„Ir Dano, ir Andriaus rezultatai pakankamai geri. Sakyčiau, dabar važiuojame trečia ar net ketvirta pavara. Stengiamės pernelyg nekelti sportinės formos, bet kartu jos ir nepaleisti. Bandome palaikyti tokį lygį, kad prireikus per 15-16 savaičių galėtume pasiruošti rimtoms varžyboms ir jose siekti aukščiausių rezultatų“, – aiškino I. Paipelienė.

„Rimtos varžybos“, kurių labiausiai laukia ne tik panevėžiečiai, bei ir visas pasaulis, be abejo yra Tokijo olimpinės žaidynės. Nors apie sporto šventę, perkeltą į kitų metų vasarą, plaukikai kalba tariamąja nuosaka, abejodami, ar olimpiada iš tiesų įvyks.

Tuo tarpu jokių kitų alternatyvų tarptautiniame kalendoriuje ir toliau nematyti.

Tokios komandinės sporto šakos kaip futbolas, krepšinis ar ledo ritulys išpūtė „burbulus“, kuriuose saugiai pasislėpė nuo koronaviruso, į stadionus grįžo lengvoji atletika, į plentus – dviračių sportas.

O Tarptautinėje plaukimo federacijoje (FINA) spengia kapų tyla.

Ina Paipelienė

Iniciatyvos bandė imtis pernai debiutavusi komercinė Tarptautinė plaukimo lyga (ISL), tačiau po gandų apie planus rengti varžybas Australijoje nesekė jokie oficialūs pranešimai.

Tuščias ir I. Paipelienės asmeninis kalendorius, nors jame trenerė bandė pažymėti stovyklą aukštikalnėse.

„Turėjome planų išvažiuoti į Ispanijos kalnus. Bet dabar sienos vėl užsiveria – jeigu ir nukeliautume ten, paskui reikėtų dvi savaites izoliuotis. Taigi, nėra jokios prasmės – visas įdėtas darbas vis tiek nueitų šuniui ant uodegos. Džiaugiamės, kad bent jau baseinai Lietuvoje veikia ir mus priima“, – pažymėjo plaukimo specialistė.

Įprastai į aukštikalnes pasikrauti baterijų I. Paipelienės komanda vykdavo bent kelis kartus per metus.

Tad keisti įprastą rutiną – ne tik varžybų, bet ir pasirengimo – plaukikams teks ir kitame sezone.

Lyderis treniravo jaunimą

Štilis viso pasaulio baseinuose – gera proga išbandyti naujoves treniruočių procese.

Nors I. Paipelienė teigė savo pagrindiniams auklėtiniams eksperimentų nesiūliusi, užtat naujų galimybių atsivėrė jų pamainai.

Andrius Šidlauskas

Pavasarį sušvelnėjus karantino apribojimams pajėgiausi šalies plaukikai iš pradžių atnaujino treniruotes Panevėžyje, o daugiausiai laiko praleido Klaipėdoje, kur yra olimpinis 50 m baseinas.

Iki tol D. Rapšiui ir A. Šidlauskui kompaniją treniruotėse dažnai palaikydavo Deividas Margevičius. Vis dėlto kilus pandemijai plaukimo peteliške specialistas nusprendė laikytis arčiau gimtojo Kauno ir kartu su G. Titeniu sportavo prižiūrimi trenerio Pauliaus Andrijausko.

Tačiau I. Paipelienės komanda sulaukė svečių.

Prie jos prisijungdavo Jokūbas Keblys, Deividas Kazilas, Daniilas Pancerevas ir kiti dar jaunesni Panevėžio bei Klaipėdos plaukikai.

„Galbūt pavėluotai tą jaunimą prijungėme, bet geriau dabar negu niekad. Iš to naudos bus visiems, Lietuvos plaukimui – tai tikrai.

Turėjome nemažą kompaniją, manau, visiems buvo smagu. Anksčiau būdavome išsibarstę po skirtingas varžybas, o šie metai palankūs jaunimui norint semtis patirties, kelti savo lygį. Tuo labiau, kad šalia visą laiką turime kineziterapeutą, kuris jaunimui suteikia nemažai vertingų žinių, kaip dirbti salėje, kad vandenyje laikysena būtų optimali. Taip pat ir Danas patardavo jaunesniems, padėdavo pataisyti pastebėtas klaidas. Toks jau jis yra – gerietis“, – pasakojo I. Paipelienė.

(iš kairės) Deividas Margevičius, Danas Rapšys, Daniilas Pancerevas

Dėl policijos išrašytų baudų nebara

Pats D. Rapšys per ilgą pertrauką neišvengė nemalonumų.

Gegužės pabaigoje jis dukart per savaitę pateko į policijos radarus. Iš pradžių geriausias praėjusių metų Lietuvos sportininkas buvo nubaustas dėl dalyvavimo neteisėtose automobilių traukos lenktynėse Šiauliuose. Iš plaukiko trims mėnesiams atimta teisė vairuoti.

Po kelių dienų jį sustabdė Panevėžio pareigūnai. Šįkart užfiksuoti pažeidimai – greičio viršijimas ir vairavimas neturint tam teisės.

D. Rapšys viešai atsiprašė ir teigė nežinojęs, jog prarado vairuotojo teises, mat atitinkamas policijos pranešimas buvo nusiųstas atleto registruotos, o ne realios gyvenamosios vietos adresu.

I. Paipelienė jo nebarė.

„Galvoju, kad buvo išpūstas pernelyg didelis burbulas. Juk tame drage buvo daugiau nei tūkstantis žmonių, ir iš jų visų nubaudė dešimt. Tarp jų – ir Daną.

Kiek man teko su Danu važinėti, jis visada vairuoja ramiai, atsakingai. Šiaip gyvenime jis pakankamai ramus ir protingas. Tad nematau reikalo barti už tai, kad kažkur nuvažiavo. Jaunimas vis tiek yra jaunimas, per karantiną neturėjo jokios veiklos, nebuvo jokių renginių.

Galvoju, kad Danas kaip tik padarė gerą darbą. Jeigu tada nebūtų jo pagavę ir nubaudę, manau, dar ilgai jaunimas nebūtų turėjęs oficialių dragų, važinėtų nelegaliai. O dabar jau rengiamos legalios lenktynės, visiems ten leidžia dalyvauti, visiems viskas galima“, – juokėsi ilgametė D. Rapšio trenerė, turėdama omenyje nuo birželio įvairiuose šalies miestuose vykdomą projektą „Legalus Dragas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)