T. Morgunovas pabrėžė, kad jam nereikės net pereinamo 3 metų karantino, nes paskutinį kartą Rusijai jis atstovavo 2015 metais, o vėliau turėjo neutralaus atleto statusą.

„Lengvąją atletiką ir savo tėvynės nepradėjau mylėti mažiau, Čeliabinskas visuomet bus mano gimtasis miestas. Tačiau mums nepalieka išeities. Neslėpsiu: jei bus galimybė atstovauti kitai šaliai, išeisiu. Juk į mus tiesiog numojo ranka. Federacijos prezidentas ėmė ir išėjo praėjus vos keliems mėnesiams ir nieko nepadaręs. Federacijoje niekas nesikeičia, o patriotiškumo stoka kaltina sportininkus, – leidiniui „Izvestija“ kalbėjo T. Morgunovas. – Galvoju, kad dabar visi mūsų geriausi sportininkai svarsto galimybę pereiti į kitų šalių rinktines.

Apmaudu, kad visi gali išsibėgioti ir liūdna, kad mūsų karta, kuri niekuo nekalta, pateko į tokią bėdą. Įsivaizduokite, iš kiek žmonių atėmė svajones. Mes juk visi nuo vaikystės svajojome apie sportines pergales, daug metų atidavėme, iškentėjome traumas. Ir kas dabar? Jei taip būčiau anksčiau žinojęs, galėjau siekti mokslų, eiti kitu keliu. Dabar jau to nesugrąžinsi. O tie, kurie paaukojo savo gyvenimą lengvajai atletikai, atsidūrė akligatvyje. Tai didelis nusivylimas. Mūsų sportas Rusijoje miršta. Apmaudu“.

Priminsime, kad neseniai kylanti Rusijos šuolių su kartimi žvaigždutė M. Volkovas kalbėjo ketinąs persikelti į Baltarusiją, kad apeitų jo tėvynės lengvosios atletikos federacijai taikomas sankcijas. M. Volkovas teigia, kad tėvo patirtis privertė jį sunerimti.

„Norime išvykti, antraip tiesiog negalėsime treniruotis ir dalyvauti varžybose. Panašu, kad Rusijai manęs ir kitų lengvaatlečių nereikia. Mane tai tikrai jaudina, ir mano tėvas nenori, kad man nutiktų tas pats kaip jam“, – „Match TV“ kalbėjo 16-metis šuolininkas, praėjusį kovą užfiksavęs savo amžiaus grupės planetos rekordą (5,50 m).

Primename, kad galimybės išvykti neatmeta ir bene ryškiausia dabartinės Rusijos rinktinės žvaigždė, šuolininkė į aukštį Marija Lasickienė. Liepos pradžioje Pasaulinė lengvosios atletikos federacija („World Athletics“) nutraukė komisijos, pavieniams Rusijos sportininkams suteikdavusios neutralių atletų statusą, darbą.

Tokį žingsnį išprovokavo Rusijos federacijos nesugebėjimas per nustatytą terminą sumokėti dalį milijoninės baudos, skirtos dėl nuolatinių dopingo skandalų.

Iš viso pervesti reikėjo 6,31 mln. JAV dolerių baudų ir įvairių teismo procesų išlaidų. Bet iki liepos 1 d. „World Athletics“ nesulaikė nei pinigų, nei paaiškinimų, kada bauda bus apmokėta.

Dopingo peržiūros komisija iki tol vertindavo individualias Rusijos lengvaatlečių paraiškas ir įsitikinusi, jog konkretus sportininkas nėra susijęs su valstybės palaikytos dopingo sistemos byla, suteikdavo specialų statusą, leidžiantį startuoti tarptautinėse varžybose.

Rusijos delsimas didina riziką, jog į kitus metus perkeltose Tokijo olimpinėse žaidynėse nebus nė vieno šalies lengvaatlečio.

„World Athletics“ pirmoji iš tarptautinių federacijų ėmėsi griežtos politikos Rusijos atžvilgiu, 2015 metais sustabdžiusi jos narystę organizacijoje.

Pernai Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) kontroversiškai buvo panaikinusi Rusijos suspendavimą, tačiau sugrąžino sankcijas paaiškėjus, jog iš Maskvos antidopingo laboratorijos po ilgų derybų gauti duomenys yra sufabrikuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)