„Pirma reakcija būna „nežinau, kad yra tokia komanda Lietuvoje“, paaiškiname, kad dabar jau net dvi komandos yra mūsų šalyje, Vilniuje ir Kaune, pakviečiame atvykti į rungtynes ir susipažinti. Ateina žmonės pasižiūrėti, kas čia yra, išmoksta taisykles ir grįžta, nes pradeda patikti, – pasakojo Vilniaus „Iron Wolves“ komandos generalinis vadybininkas ir žaidėjas Lukas Alijošius. – Su kiekvienais metais ta egzotika pas mus vis priimtinesnė. Kai 2016 metais susikūrė komanda, tai buvo visiška naujovė ir patiems žaidėjams mėginome aiškinti, kokios taisyklės ir kaip viskas vyksta. Pirmieji metai buvo mokymasis ir publikos edukavimas“.

Amerikietiško žaidimo tikslas – nunešti kamuolį į taip vadinamą „touchdown“ arba žeminimo zoną. Trumpai pagrindines taisykles pristatęs L. Alijošius teigė, kad su visais stabdymais rungtynės užsitęsia iki 2,5 val. ir daugiau.

„Amerikietiškame futbole, skirtingai nuo regbio, smūgio jėga daug didesnė, todėl žaidėjai dėvi daug kūno apsaugų ir šalmus. Visa tai sumažina traumų galimybę. Aš esu gaudytojas, tai mano pozicijoje žaidžiant dažniausios traumos gaudant kamuolį – sužeidžiami pirštai. Per 4 sezonus rimtos traumos dar neturėjau“, – dėl viso pikto belsdamas į medį tris kartus sakė pašnekovas.

„Šis sportas intensyvus, daug emocijų. Mane nustebino, kad amerikietiškame futbole yra didelė pagarba varžovams. Normalu prabėgant su varžovais susidaužti rankomis. Jei priešingos komandos žaidėjas gauna traumą, kol jam suteikiama pagalba, visi priklaupia ant vieno kelio. Taip parodoma pagarba. Kitas dalykas, žaidimo ir jau nekalbant ne žaidimo metu, negalima ranka liesti varžovo veido. Jei netyčia – bauda, jei tyčia – diskvalifikacija. Pagriebus už šalmo gali pasukti kaklą, o galvos zona labai saugoma. Ar visuomet sugeba žaidėjai susivaldyti? Būna tų techninių pražangų. Kovojame ir savo komandoje su tuo. Ugningesni žaidėjai pratrūksta. Kiekvienas toks pašokimas net ir nieko nedarant gali užtraukti baudą komandai. Negalima ginčytis ir su teisėjais“, – pasakojo L. Alijošius.

Sportinė forma

Ko reikia, norint žaisti amerikietišką futbolą?

„Labiausiai reikia noro. Tiek taisyklės, tiek ir fizinė forma yra pritaikomos. Žmogus tobulėja konkrečioje pozicijoje, bet kas gali surasti savo vietą. Įžaidėjo pozicija – geidžiamiausia. Jis yra smegenys aikštėje, seka varžovų veiksmus, dėlioja taktiką, atakai turi 40 sek. ir per tą laiką turi „suvirškinti“, koks kitas derinys turėtų pasisekti“, – aiškino „Iron Wolves“ žaidėjas, amerikietišku futbolu susidomėję anksčiau.

„Kai gyvenau Amerikoje, pamėgau šį žaidimą. Grįžęs į Lietuvą po kelių metų sužinojau, kad yra tokia komanda, nusprendžiau prisijungti, labai patiko. Visada šis sportas žavėjo savo atletiškumu, jaučiau, kad atradau savo vietą, – prisipažino pašnekovas. – Man mieliausias veiksmas amerikietiškame futbole yra žinoma „touchdown'as“.

Taip pat kamuolio pernešimas turi savo žavesio. Iš įdomesnių veiksmų – prieš kamuolio pagavimą atitrūkimas nuo gynybos, kaip apgauti savo gynėją ir nubėgti priešais jį. Jei neatsiplėši nuo gynėjo, nebus šanso ir gaudyti kamuolio. Man tai asmeniškai labai įdomus momentas“.

L. Alijošius teigė labiausiai norintis, kad išgirdus pavadinimą Lietuvoje „amerikietiškas futbolas“ žmonės nenustebtų, o susidomėjimas šiuo sportu ir rungtynėmis sėkmingai augtų. „Taip pat turime ne vieną pavyzdį, kur jaunimas išvyko į užsienį ir ten sėkmingai auga. Tų sėkmės istorijų neturime daug, bet jaunimas, laiku pradėjęs žaisti, gali pasiekti labai daug“, – neabejojo „Iron Wolves“ generalinis vadybininkas ir žaidėjas.

Vilniaus "Iron Wolves" ir Varšuvos "Eagles" rungtynės

„Pirmas dalykas, kuris kelia painiavą žmonėms, yra tas, kad vieną komandą sudaro tarytum trys mažesnės komandos: puolėjų, gynėjų ir vadinamoji specialioji komanda. Tai yra tobula sporto šaka, nes, pavyzdžiui, žaidžiant krepšinį reikia ūgio, o amerikietiškajame futbole gali būti bet kokio kūno sudėjimo, bet kokio ūgio ir svorio. Vis tiek atsiras pozicija, kurioje galėsi žaisti. Tai yra didelis amerikietiškojo futbolo pranašumas, – aiškino „Iron Wolves“ strategas Jeremy Meyeras. – Kalbant apie komandos treniravimą, pasitaiko įvairių situacijų. Pavyzdžiui, komandos gynyba gali būti labai stipri, bet puolimas šlubuoja. Arba atvirkščiai. Todėl žaidžiant reikia atsižvelgti į stipriąsias ir silpnąsias puses“.

Lietuvoje treneris giliai įleido šaknis, o jo istorija verta kino filmo siužeto.

„Nepatikėsite, bet atvykau į Lietuvą aplankyti bičiulio, o paskui pramiegojau skrydį namo. Visko pasitaiko. Pasilikau čia gyventi ir dirbti. Vedžiau, turiu vaikų, – juokėsi amerikietis. – Apie „Iron Wolves“ sužinojau maždaug prieš dvejus metus. Sporto salėje prie manęs priėjo vyrukas ir paklausė, ar žaidžiu. Atsakiau, kad žaidžiu, ir jis man papasakojo apie komandą. Po kelių mėnesių mane paaukštino į vyriausiojo trenerio postą“.

Anot jo, JAV amerikietiškas futbolas toks populiarus, nes reguliarusis sezonas – tik 16 rungtynių (skirtingai nei NBA krepšinio – 82, NBL beisbolo – 160) ir tuomet prasideda atkrintamosios varžybos, tad klaidos kaina nepaprastai didelė.

„Žmonėms supratus, kad amerikietiškąjį futbolą galima žaisti turint bet kokį kūno sudėjimą... Nereikia puikios fizinės formos. Pavyzdžiui, mūsų linijos puolėjai yra apkūnūs. Jie dievina savo darbą. Gali valgyti, ką nori, ramiai atsigerti alaus. Galiniams puolėjams reikalingos tvirtos kojos ir didelė fizinė jėga. Puolėjai treniruojasi dar intensyviau. Nesvarbu, ką darai, amerikietiškajame futbole vietos atsiras visiems. Žmonės turi suvokti, kad žaisti gali bet kas. Esi žemo ūgio ir netinkamas krepšiniui?

Nieko baisaus, amerikietiškajame futbole tau puikiai tiks galinio puolėjo pozicija. Taip pat šios sporto šakos populiarumui už JAV ribų neigiamą įtaką daro klaidingas požiūris, jog amerikietiškasis futbolas yra labai žiaurus. Taip, tai yra gana kietas žaidimas... Bet drauge ir teikiantis didelį pasitenkinimą bei naudingas. JAV nemažai vaikų pagerina savo gyvenimą žaisdami amerikietiškąjį futbolą. Aš buvau vienas iš jų“, – prisipažino J. Meyeras, pats amerikietišką futbolą žaidęs koledžo laikais.

Vilniaus "Iron Wolves" ir Varšuvos "Eagles" rungtynės

Treneris kalbėjo, kad jaučia didelį malonumą galėdamas vadovauti „Iron Wolves“ komandai: „Komanda nepaliaujamai tobulėja. Man patinka analizuoti nuo pradžios padarytą pažangą. Po metų nemažai žaidėjų man padarė didelį įspūdį. Organizuojame komandos susirinkimus, kurių metu apdovanojame naudingiausius žaidėjus ir labiausiai patobulėjusius žaidėjus komandos dvasiai pakelti. Jiems tai patinka. Man irgi. Panašiai kaip tėvams patinka stebėti, kaip jų vaikai užauga gerais žmonėmis. Tiesą sakant, žaidėjus laikau savo vaikais. Kartais tenka nemažai šaukti, bet nieko nepadarysi. Mums visai neblogai sekasi. Prieš prasidedant karantinui, turnyre Minske užėmėme antrą vietą. Tai pirmasis medalis komandos gyvavimo istorijoje. Lėtai, bet užtikrintai judame pirmyn, daug treniruojamės“.

Liepos 4-ąją minint JAV Nepriklausomybės dieną sostinės Vingio parke esančiame Vilniaus regbio akademijos stadione buvo sužaistos amerikietiškojo futbolo rungtynės tarp Vilniaus „Iron Wolves“ ir Varšuvos „Eagles“ antrosios komandos. Tai buvo pirmas oficialus amerikietiškojo futbolo mačas Europoje po visuotinio karantino, sulaukęs ir tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.

Svečiai iš Varšuvos užbaigė mačą rungtynių eigos nelabai atspindinčia 25 taškų persvara – 40:15. Vilniaus „Iron Wolves“ šansų atsirevanšuoti antrajai Varšuvos „Eagles“ komandai turės jau šį rudenį. Šios ekipos vėl susitiks Baltijos lygos varžybose, kuriose dalyvauti taip pat ketina Kauno „Dukes“ klubas bei amerikietiškojo futbolo komandos iš Latvijos bei Estijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)