Tokį žingsnį išprovokavo Rusijos federacijos (RUSAF) nesugebėjimas per nustatytą terminą sumokėti dalį milijoninės baudos, skirtos dėl nuolatinių dopingo skandalų.

Iki liepos 1 d. „World Athletics“ nesulaikė nei pinigų, nei paaiškinimų, kada bauda bus apmokėta.

Dėl to stabdoma dopingo peržiūros komisijos veikla, kurią ketinta finansuoti iš Rusijos gautomis lėšomis.

Minėta komisija vertindavo individualias Rusijos lengvaatlečių paraiškas ir įsitikinusi, jog konkretus sportininkas nėra susijęs su valstybės palaikytos dopingo sistemos byla, suteikdavo specialų statusą, leidžiantį startuoti tarptautinėse varžybose.

„Esame nusivylę progreso stygiumi. Kuomet pasikeitė Rusijos federacijos administracija, tikėjomės realių permainų ir šioje srityje. Deja, buvome smarkiai apvilti. Dar smarkiau RUSAF apvilia savo sportininkus. Darėme viską, kad sąžiningi atletai nenukentėtų, kad RUSAF greičiau grįžtų į lengvosios atletikos šeimą, deja, stengėmės bergždžiai“, – sakė „World Athletics“ prezidentas Sebastianas Coe.

Iki liepos 1 d. RUSAF privalėjo sumokėti 6,31 mln. JAV dolerių baudų ir įvairių teismo procesų išlaidų.

Rusijos delsimas didina riziką, jog į kitus metus perkeltose Tokijo olimpinėse žaidynėse nebus nė vieno šalies lengvaatlečio.

Dėl šio akligatvio įniršusi bene ryškiausia dabarties Rusijos lengvosios atletikos žvaigždė Marija Lasickienė prakalbo apie išvykimą į kitą šalį.

„Tokiomis sąlygomis neįmanoma atmesti jokios galimybės, įskaitant ir pasitraukimą iš komandos. Pavargau nuo betvarkės, kuri vyrauja pastaruosius penkerius metus, nuo atsakingų mūsų sporto vadovų nebaudžiamumo ir neveiklumo“, – pareiškė triskart šuolių į aukštį pasaulio čempionė.

Nepaisant favoritės statuso, dėl tėvynę apėmusio dopingo skandalo ji jau buvo priversta praleisti 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Vėliau M. Lasickienė grįžo į sektorių kaip neutrali atletė – be savo šalies vėliavos ir himno.

„World Athletics“ pirmoji iš tarptautinių federacijų ėmėsi griežtos politikos Rusijos atžvilgiu, 2015 metais sustabdžiusi jos narystę organizacijoje.

Pernai Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) kontroversiškai buvo panaikinusi Rusijos suspendavimą, tačiau sugrąžino sankcijas paaiškėjus, jog iš Maskvos antidopingo laboratorijos po ilgų derybų gauti duomenys yra sufabrikuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)