Absoliučios laisvės pojūtis


Šiek tiek pažengusius jėgos aitvarų mylėtojus labiausiai masina absoliučios laisvės pojūtis, kurį šis ekstremalus sportas suteikia. „Po poros valandų vandenyje praleistų bandant pažaboti ir aitvarą, ir vėją jautiesi tarsi naujai gimęs. Visoms kitoms gyvenimo problemoms nelieka nei laiko, nei erdvės.

Atsistojęs ant lentos nori nenori iškeliauji į čia ir dabar pasaulį. O išlipus į krantą jautiesi taip lyg porą valandų būtum praleidęs itin aktyvioje meditacijoje. Nurimsta ir kūnas, ir siela “, – tikina ilgametis Svencelėje įsikūrusios kaitavimo mokyklos„Life is Life“ instruktorius Antanas Šiaučiulis.

Antanas žino, ką sako. Per metus nuo pirmos pažinties su jėgos aitvarais vyras nusprendė kardinaliai pakeisti savo gyvenimą. „Iki tos lemtingos vasaros dirbau teisininku. Kasdien, kaip ir daugelis, nuo devynių iki šešių praleisdavau biure. Pajutęs vėjo ir vandens teikiamą laisvę, supratau, kad savaitgalių prie jūros man neužteks. Susiėmiau ir per pusę metų gavau instruktoriaus sertifikatą. Mečiau darbą, atėjus rudeniui susikroviau daiktus ir išsikrausčiau į Afriką dirbti jėgos aitvarų instruktoriumi.

Nuo to sprendimo jau praėjo penkeri metai. Vasaras leidžiu Svencelėje, o šaltuoju metu išvykstu. Sezoną mokydamas leidau Balyje, Tailande, Graikijoje, Kape Verde ir kitur. Esu be galo laimingas, kad atradau tokį gyvenimo būdą. Net sunku apsakyti, kaip džiaugiuosi, kad tada, prieš gerus šešerius metus baimė manęs nesustabdė “, – pasakoja Antanas.

Jėgos aitvarai / FOTO: Kaitavimo mokykla "Life is Life"

Pirmieji žingsniai Svencelėje


Netoli Klaipėdos esanti Svencelė – tikras buriuotojų rojus, viena saugiausių vietų visame pasaulyje pradėti kelionę jėgos aitvarų pažabojimo link. Kuršių marių vanduo negilus, tesiekia bambą, yra nesūrus ir negraužia akių. Po kojomis čia nesipainioja akmenys ar aštrios kriauklės.

„Čia yra vėjo, tačiau bangos – labai nedidelės. Pradinukui sąlygos Svencelėje yra tobulos. Nukritęs į vandenį – nepaskęsi, aitvaras, net jei jį ir pagauna stipresnis vėjo gūsis, tiesiog nukrenta kur nors netoli kranto. O tie vakarai čia, kai leidžiasi saulė, nuspalvindama ir dangų, ir marias raudonai, o horizonte matyti daugybė spalvingų aitvarų – na, kiekvienam rekomenduoju tai pamatyti“, – apie tai, kas daugelį, išbandžiusių jėgos aitvarų sportą, kiekvieną savaitgalį masina sugrįžti į Svencelę užsimena „Life is Life“ mokyklos instruktorius A. Šiaučiulis.

Be to, čia kiekvienas atvykęs gali susirasti visą būrį naujų, dėl vėjo ir vandens pamišusių draugų. 36 km nuo Klaipėdos ir 331 km nuo Vilniaus nutolusioje Svencelėje yra ir viešbutis, ir restoranas. Savaitgaliais tarp jėgos aitvarų mylėtojų galima sutikti pačių įvairiausių žmonių. Čia buriuoja ir verslininkai, ir sportininkai, ir muzikantai. O vakare daugelis tarpusavyje vakarieniaudami dalijasi patirtais įspūdžiais.

Pažabojus vėją baimės jausmas dingsta


Vienas iš Antano auklėtinių, vilnietis Ignas jėgos aitvarus išbandė prieš metus. Kaip ir daugelį – pradžia gąsdino.

„Pirmasis lipimas į vandenį, nesumeluosiu, kėlė siaubą. Mačiau ir jaučiau, kokie galingi gali būti jėgos aitvarai. Tačiau šalia buvęs instruktorius kantriai ir aiškiai pasakojo, ką darau ne taip ir kaip pasitaisyti. Nuolatinė jo globa suteikė saugumo jausmą, o atsistojus ant lentos ir praplaukus pirmuosius keliasdešimt metrų, ir pats suvokiau ką ir kaip reikia vandenyje daryti. Nuo tada jėgos aitvarai tapo visu mano laisvalaikiu. Kol kas neįsivaizduoju geresnio būdo atsipalaiduoti,“, – užtikrintai sako nuolat įvairovės ir iššūkių gyvenime ieškantis Ignas.

Pasak specialistų – mokytis saugiausia pradėti kartu su instruktoriumi. Tai beveik garantuotai padės išvengti traumų. Įvadinis kursas „Life is Life“ mokykloje trunka šešias valandas, mokoma tris dienas, kasdien po dvi valandas.

„Pasitaiko entuziastų, užsimojančių viską išmokti iš karto. Tačiau po pirmų poros valandų daugelis supranta, kodėl tam reikia skirti šiek tiek daugiau laiko. Pirmąją dieną pradinukai supažindinami su vėju, aitvaru ir jo valdymo taisyklėmis. Dėstome, kaip reikėtų elgtis ekstremaliomis sąlygomis, o vėliau jau laukia ir pirmoji praktika vandenyje, kurios metu mokome pajausti save, lentą ir aitvarą, trečiasis užsiėmimas – daugelį gąsdinantis stojimasis ant lentos. Džiugu, kad pirmųjų kursų metu ant lentos atsistoja vidutiniškai 85 procentai mokinių. O tada viskas tampa daug paprasčiau“, – pasakoja ilgametis „Life is Life“ mokyklos instruktorius A. Šiaučiulis.

Jėgos aitvarai / FOTO: Kaitavimo mokykla "Life is Life"

Šioje mokykloje kursai vyksta ir paaugliams nuo 14 metų. Jie dažniausiai ant lentos atsistoja dar greičiau, mat turi mažiau baimių ir išankstinių nuostatų nei suaugusieji.

„Vyrauja toks stereotipas, kad buriavimas jėgos aitvarais – ekstremalus sportas, tačiau tiesa ta, kad gali rinktis. Niekas neverčia šokinėti. Daugelis išmokusių vėliau aitvarą naudoja ilgesniems pasiplaukiojimams. Labai populiarus maršrutas – Palanga-Klaipėda, kai vėjo pagalba judi ir tiesiog mėgaujiesi jūra, saule ir nuostabiais Baltijos pakrantės vaizdais“, – pasakoja A. Šiaučiulis.

Entuziastai vieningi – įveikus baimę pradėti jėgos aitvarų sportas atrakina naują laisvalaikio leidimo kokybę, suteikdamas galimybę pamiršti visą aplinkinį pasaulį, išvykstant į alternatyvią realybę čia pat Lietuvoje, netoli Klaipėdos įsikūrusioje Svencelėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)