Visų pajėgiausių Lietuvos irkluotojų valtys liko įstrigusios Graikijoje arba Italijoje, kur vyko pirmosios treniruočių stovyklos ruošiantis naujam sezonui.

Vis dar neaišku, kada jas pavyks parvežti. Dėl to irkluotojai Trakuose priversti treniruotis su senomis valtimis. Pavyzdžiui, viena tituluočiausių šalies irklavimo atstovių Milda Valčiukaitė įgūdžius atgauna su 10 metų senumo Donatos Vištartaitės-Karalienės valtimi.

„Nuo pirmadienio galėjome irkluoti trasoje, pasiimti valtis, o treneriai taip pat labai norėjo pradėti darbą. Buvo gana keista visiems po truputį susirinkti.

Problema, kad mūsų visos valtys yra Graikijoje ir Italijoje. Jų negalėjome parsivežti, nes valstybių sienos labai greitai užsidarė. Dėl to pirmiausiai ieškojome valčių, kuo panašesnių į tas, kurias irklavome, ir pirmoji diena buvo skirta valčių komplektavimui, – kalbėjo M. Valčiukaitė. – Smagu grįžti ant vandens, pamatyti kolegas po ilgo laiko. Džiugu, jog į treniruočių procesą gali įsijungti treneris. Po pusantro mėnesio be irklavimo ir įgūdžiai šiek tiek dingo, ir fizinis pasiruošimas, kurį buvome įgiję tikrai neblogą, suprastėjo. Buvo žengti keli žingsniai atgal, todėl pirmos treniruotės buvo tikrai sunkios – tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Džiugina tai, kad pagaliau galima pakeisti aplinką ir laisviau treniruotis“.

Karantino laikotarpiu M. Valčiukaitė, kaip ir kiti atletai, stengėsi sportuoti namų sąlygomis. Kol dar buvo planuojama, kad Europos čempionatas vyks gegužės pabaigoje, o olimpinėse žaidynės – šiemet, krūvis, net ir sportuojant namuose, buvo didelis.

„Pastarosios šešios savaitės buvo labai banguotos. Per tą laiką labai keitėsi varžybų planas. Kai grįžome į Lietuvą, galvojome, kad bus atšaukti tik pavasario startai, ruošėmės Europos čempionatui ir olimpinėms žaidynėms. Tada sužinojome, kad visos varžybos yra atšaukiamos, todėl ir treniruotės tapo lengvesnės“, – sportas.info teigė M. Valčiukaitė.

Vėliau Tarptautinė irklavimo federacija pranešė, kad, jeigu situacijas pasaulyje nepablogės ir bus atidarytos sienos, Europos čempionatas bus rengiamas spalio mėnesį. Tuomet M. Valčiukaitė, kartu su savo draugu, kitu olimpiečiu irkluotoju Sauliumi Ritteriu namo garaže įsirengė nedidelę salę su treniruokliais ir vėl didino treniruočių intensyvumą.

„Būsiu sąžininga, namuose nepavyko laikytis tokio režimo, kokio norėčiau, ir koks įprastai būna stovyklų metu. Aplinka visgi yra kitokia, todėl ritmą palaikyti yra labai sunku. Bet kiek pavyko pasportuoti, tiek. Dabar stengsimės įsivažiuoti jau lauke ir sunkinti programą“, – pridūrė irkluotoja.

Artimiausiomis savaitėmis ar net mėnesiais irkluotojams veikiausiai teks sportuoti Lietuvoje. Padėtį gerina tai, kad Trakuose yra puiki irklavimo bazė, tačiau sunkumų kelia nepastovūs orai.

„Didžiausias skirtumas lyginant su Graikija ar Italija yra orai. Lietuvoje jie šiek tiek nelepina. Užsienyje galima mažiau rengtis, jaustis laisviau, o tas daro įtaką rezultatui. Bet svarbiausia, kad galime pagaliau normaliai sportuoti po ilgos pertraukos. Čia buvo tas pats, kas šešias savaites plaukikui neplaukti, o bėgikui – nebėgti“, – aiškino M. Valčiukaitė.

Koronaviruso sukelta pandemija smarkiai koreguoja viso pasaulio sporto tvarkaraščius. Olimpinės žaidynės nukeltos į 2021 metus, tačiau vis dar nėra garantijų, kad jos įvyks. Profesionaliems sportininkams atšaukiamos ar nukeliamos varžybos smarkiai sumažina motyvaciją.

„Motyvacija buvo nukritusi po žinios apie olimpinių žaidynių nukėlimą. Tada atsirado nežinia – kam ruoštis ir koks bus artimiausias žingsnis. Dabar planuose vis dar yra Europos čempionatas, todėl tai suteikia vilties, kad dar bus artimesnis startas ir atsirado nusiteikimas ruoštis jam. Taip automatiškai pakyla ir motyvacija, todėl šiuo metu nuotaika yra gana pozityvi. Tarpinės varžybos iki olimpinių žaidynių yra būtinos normaliam pasiruošimo procesui“, – pabrėžė irkluotoja.

M. Valčiukaitė 2016 metais su D. Vištartaite iškovojo olimpinių žaidynių bronzos medalius. Kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes ji iškovojo su kita porininke – Ieva Adomavičiūte. Su ja Milda 2018 metais tapo pasaulio čempione. Pagal valstybės nurodymus, sportininkams yra leidžiama irkluoti dvivietę, todėl jau netrukus Milda ir Ieva galės susigrąžinti savo formą irkluojant įprastoje komandoje.

„Šiuo metu treniruojamės su vienvietėmis valtimis, kad atgautume įgūdžius, prarastus per šešias savaites. Kai šiek tiek sustiprėsime ir patobulėsime, tada persėsime prie dviviečių“, – pridūrė M. Valčiukaitė.

Jeigu Europos čempionatas įvyks, tai Lietuvos rinktinės treneriai tradiciškai vykdys atranką tarp šalies sportininkų ir mėgins suburti geriausias įgulas. Kol kas dar nėra numatyta, kada tai galėtų vykti.