Rezonansinė byla

Formaliai – suspenduotas, realiai – dirba. Toks neįprastas nuo sausio vidurio buvo tėvo ir sūnaus Vyšniauskų statusas, dėl kurio Klaipėdos savivaldybė net sudarė specialią komisiją.

Sankcijų du sunkiosios atletikos specialistai susilaukė pasibaigus rezonansinei dopingo bylai.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas metų pradžioje kaltu dėl dopingo medžiagų laikymo turint tikslą jas platinti pripažino tik 72-ejų B. Vyšniauską, kuriam skirta 5 tūkst. eurų piniginė bauda.

43-ejų R. Vyšniauskas tuomet buvo išteisintas.

Tačiau pareigūnų surinktą medžiagą perėmusi Lietuvos antidopingo agentūra pradėjo savo tyrimą ir suspendavo abu klaipėdiečius iki galutinio sprendimo.

Atrodytų logiška, jei antidopingo taisyklių pažeidimais įtariamiems treneriams užsitrenktų visos sporto durys.

Tačiau B. Vyšniauskui pakako palikti Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidento ir rinktinės trenerio pareigas.

Biudžetiniame uostamiesčio „Viesulo“ sporto centre iki šiol tebedirba tiek jis, tiek jo sūnus.

Mes darėme tam tikrą spaudimą, kad B. Vyšniauskas būtų atleistas. Bet direktorius atsakė, kad neturi jokio popieriaus, kuriuo remdamasis galėtų tai padaryti. Išeina tokie neaiškūs reikaliukai. Direktorius mane patikino, jog B. Vyšniauskas nebetreniruoja. Bet toliau ten dirba. O ką dirba, ką aš žinau.
Arvydas Cesiulis, Klaipėdos vicemeras

Ragina išeiti savo noru

Žiemą kai kuriems Klaipėdos politikams susirūpinus, jog savivaldybei pavaldžioje įstaigoje įdarbinti suspenduoti specialistai, kurių vienas – teismo pripažintas kaltu dėl dopingo laikymo, buvo sudaryta darbo grupė situacijai ištirti.

Bet jai pirmininkaujantis vicemeras Arvydas Cesiulis iki šiol neturi vienareikšmio atsakymo, ką reikėtų daryti.

„Darbo grupė turi išanalizuoti visus su šia nemalonia situacija susijusius faktus ir priimti atitinkamą sprendimą. Arba rekomendaciją – kaip suprantate, savivaldybė negali pati atleisti trenerio iš įstaigos, kurioje jis dirba. Tai – tos įstaigos direktoriaus kompetencija.

Mes darėme tam tikrą spaudimą, kad jis, B. Vyšniauskas, būtų atleistas. Bet direktorius atsakė, kad neturi jokio popieriaus, kuriuo remdamasis galėtų tai padaryti.

Išeina tokie neaiškūs reikaliukai. Sporto centras – juk ne privatus uab'as. Direktorius mane patikino, jog B. Vyšniauskas nebetreniruoja. Bet toliau ten dirba. O ką dirba, ką aš žinau. Tikimės viską išsiaiškinti greitu metu, jau kitą savaitę“, – Delfi sakė A. Cesiulis.

Vis dėlto panašu, kad sukti galvų savivaldybės atstovams daugiau neprireiks.

„Viesulo“ sporto centro direktorius Edmundas Klimas Delfi informavo trečiadienį paprašęs abiejų sunkiosios atletikos trenerių išeiti iš darbo.

„Aš pasiūliau abiem treneriams eiti laukan. Abipusiu susitarimu, įstatymų nustatyta tvarka. Jie turi dar tris dienas pagalvoti, manau, priims atitinkamus sprendimus. Kokius? Beveik neabejoju, kad sutiks. Kalbėjausi su jais, sakiau, supraskite mane, nematau galimybių jums toliau dirbti. Jie sakė, kad 90 proc. yra apsisprendę išeiti. Nors kol nėra oficialaus jų atsakymo, taip tvirtinti negaliu“, – kalbėjo E. Klimas.

Bronislovas Vyšniauskas

Anot jo, padėtis pasikeitė Lietuvos antidopingo agentūrai pirmadienį diskvalifikavus B. Vyšniausko auklėtinius Žygimantą Stanulį ir Irmantą Kačinską.

Prieš metus ilgalaikės diskvalifikacijos susilaukė ir Aurimas Didžbalis, tad iširo visa „Viesulo“ sunkiaatlečių didelio meistriškumo sportininkų grupė.

E. Klimo žodžiais, Vyšniauskams tiesiog nebeliko ką treniruoti.

„Kai gavome oficialią informaciją iš Klaipėdos sporto skyriaus apie tų dviejų sunkiaatlečių diskvalifikaciją, jau kitą dieną išbraukėme juos iš sporto centro sportininkų sąrašų. Dabar treneriai nebeturi sportininkų, su kuriais galėtų dirbti. Mes jiems negarantuojame daugiau darbo, todėl jie turėtų galvoti, kad metas eiti lauk.

Prieš tai jų atleisti neturėjau jokių juridinių teisių. Savivaldybė nėra pasirašiusi kažkokių susitarimų su antidopingo agentūra, o kad kažkas kažką rašo elektroninėje erdvėje – to neužtenka. Tuomet mes tik gavome iš agentūros juristės neoficialų raštą, paaiškinimą. Suprantate, kad tokiu pagrindu, išgirdus Joną ar Petrą kalbant, išmesti žmogaus iš darbo neišeina. Turiu vadovautis įstatymais“, – dėstė „Viesulo“ direktorius.

Apeliuoja į sportininkus

Net jei suspenduoti treneriai atsisveikintų su „Viesulo“ sporto centru, miestas vis tiek finansiškai prisidės prie tolesnės jų veiklos.

Praėjusį mėnesį paramą sporto projektams paskirsčiusi savivaldybė B. Vyšniausko vadovaujamam Klaipėdos miesto sunkiosios atletikos sporto klubui numatė 2,7 tūkst. eurų.

Atsiriboti nuo dopingo šešėlių neskuba ir Panevėžys.

Aukštaitijos sostinės savivaldybė skyrė tik šiemet įkurtam sporto klubui „El-eko sport tempas“ 2,4 tūkst. eurų.

Šiam klubui vadovauja praėjusį sausį taip pat suspenduota dviračių sporto trenerė Solveiga Baleišytė.

Be to, dviračių treko tempo rungčių specialistė toliau darbuojasi Panevėžio sporto centre ir Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje.

Kitaip nei dopingo byloje nuosprendį išgirdęs ir 5 tūkst. eurų baudą užsidirbęs Antanas Jakimavičius, kurio pareigose nebeliko dar praėjusiais metais.

Antanas Jakimavičius (kairėje), Solveiga Baleišytė (dešinėje, Foto: ldsf.lt)

„Įstaigoms išsiuntėme raštą rekomenduodami imtis atitinkamų priemonių, kurias leidžia teisės aktai. Manau, kažkokius sprendimus jos priims ir tą problemą išspręs. Mano asmeniniu vertinimu, tokia situacija yra netoleruotina, už tokius dalykus baustas treneris neturėtų dirbti. Bet yra klausimas, ar ją atleidus teismas paskui nesugrąžintų į pareigas“, – kalbėdamas su Delfi, svarstė savivaldybės sporto skyriaus vedėjas Justinas Jasiukaitis.

Savivaldybių sporto centrai ir mokyklos nėra Pasaulinio antidopingo kodekso reglamentuoti subjektai, todėl dopingo kontrolės sprendimai jiems nėra privalomi.

Kodeksas suspenduotiems treneriams užkerta kelią su savo auklėtiniais dalyvauti sporto federacijų ar lygų organizuojamose varžybose, jie negali užsiimti veikla, kuri reguliuojama nacionalinio lygmens institucijų, tačiau darbo vietų savivaldybių biudžetinėse įstaigose pagal kodeksą pritaikytos sankcijos nepasiekia.

„Jei suspenduotiems asmenims organizacijos, kurios nepatenka į kodeksą priimančių šalių sąrašą, leidžia dirbti, tai šios organizacijos pačios ir vertina, ar tai neprieštarauja jų vidinėms drausmės, etikos, nepriekaištingos pedagogų reputacijos taisyklėms.

Lietuvos antidopingo agentūra pagal kompetenciją neturi teisės spręsti tokių organizacijų darbo teisinių klausimų, bet nedelsiant imasi priemonių, jei suspenduoti asmenys pažeidžia draudimą dalyvauti varžybose ir kitoje kodekso reguliuojamoje veikloje“, – Delfi aiškino agentūros teisininkė Erika Petrutytė.

Negaudami vienareikšmių nurodymų iš dopingo kontrolierių, draudžiamų preparatų byloje nuskambėjusių trenerių darbdaviai bijo rizikuoti.

Panevėžio sporto centro direktorius Saulius Raziūnas siūlė pirmiausia patiems sportininkams apsispręsti, su kokiais treneriais jie nori dirbti.

„Darbo kodeksas nesudaro mums galimybės atleisti darbuotoją vien dėl to, kad jis – suspenduotas. Bet su treneriais mes turime tokius santykius: jeigu jie sukomplektuoja grupes, mes juos tarifikuojame.

Jei yra sportininkų, kurie nori su jais treniruotis, tuomet treneriai turi galimybę pas mus dirbti. O jeigu niekas nenori su jais turėti reikalų, nebus ir darbo“, – Delfi kalbėjo sporto centro vadovas.

Susimąstyti atletus ateityje gali paskatinti ir antidopingo agentūros treneriams paskirtos diskvalifikacijos, kuomet laikinai suspenduotų specialistų bylos bus užbaigtos nagrinėti.

Mat nustačius, kad sportininkai toliau palaiko draudžiamus ryšius su diskvalifikuotais treneriais, jiems patiems grėstų dvejų metų diskvalifikacija.

Primename, kad beprecedentis dopingo bylos tyrimas buvo pradėtas 2017 metais.

Tyrimą vykdę pareigūnai kratas atliko trenerių namuose ir jų darbo vietose. Specialistai buvo kaltinami savo bei artimųjų gyvenamojoje vietoje, taip pat sporto klubo patalpose neteisėtai laikę dopingo medžiagų, turint tikslą jas platinti.

B. Vyšniauskui taip pat buvo pareikšti kaltinimai dėl psichotropinių medžiagų – tablečių laikymo, neturint tikslo jų parduoti ar kitaip platinti. Prokurorai skelbė pas B. Vyšniauską aptikę apie 20 flakonų, 40 pakuočių, 80 ampulių ir daugiau nei tūkstantį tablečių draudžiamų medžiagų. Specialistas teigė, jog preparatai buvo reikalingi jam pačiam.

Per kratas pas A. Jakimavičių aptiktas švirkštas su tirpikliu, keletas buteliukų, flakonų, pakuotė ir apie 50 ampulių įvairių draudžiamų medžiagų.

Rastos medžiagos priskiriamos anabolinių ir androgeninių steroidų grupei, taip pat augimo hormono ir augimo hormono išsiskyrimą skatinančių medžiagų grupei. Kaltinamiesiems grėsė laisvės atėmimas iki ketverių metų.

R. Vyšniauskui buvo pateikti kaltinimai dėl neteisėto psichotropinių medžiagų laikymo. Anot prokuratūros, jis turėjo nedidelį kiekį neleistinos medžiagos tablečių, tačiau teismas nusikaltimo sudėties neįžvelgė.

Ketverių olimpinių žaidynių dalyvis per karjerą du kartus buvo diskvalifikuotas dėl dopingo. 1997 metais jo organizme rasta didelė testosterono koncentracija, o 2015 metais – dehistochlorometilo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)