Aukščiausio rango JAV olimpiečiai kviečiami savo namuose patys paimti šlapimo ir kraujo mėginius, kontrolieriams stebint procedūrą vaizdo konferencijos būdu.

Nauja programa bus bandoma aštuonias savaites, joje savanoriškai sutiko dalyvauti tuzinas sportininkų, tarp kurių yra tituluotos plaukikės Lilly King ir Katie Ledecky.

„Procedūros metu jaučiausi labai patogiai. Manau, ši idėja – puiki, atsižvelgiant į susiklosčiusias aplinkybes“, – įspūdžiais dalinosi pirmąjį mėginį savarankiškai namuose Šiaurės Karolinoje paėmusi penkiskart olimpinė čempionė K. Ledecky.

USADA iš anksto išsiuntė savanoriams sportininkams testavimo komplektus. Vėliau dopingo kontrolieriai neperspėję vaizdo skambučiu susisiekė su olimpiečiais ir paprašė nedelsiant paimti mėginius jų akivaizdoje, o tuomet palikti už durų, kur juos perimtų ir į laboratoriją nugabentų kurjeriai.

Tiesa, imant šlapimo mėginį sportininkams paliekama teisė į privatumą. Pagal USADA reikalavimus, iš pradžių atletas turi parodyti tualetą, kuriame bus imamas mėginys, tuomet įtaisyti filmuojantį įrenginį – telefoną ar kompiuterį – priešais jo duris, kad kontrolieriai galėtų realiu laiku sekti, kiek laiko užtruks tikrinamas sportininkas.

Siekiant apsidrausti nuo klastojimo, matuojama mėginio temperatūra.

„Jei atvirai, iš pradžių buvau šiek tiek skeptiška. Tačiau tokiu būdu pateikusi pirmąjį mėginį, įsitikinau, kad kontrolė yra griežta, paliekanti mažai galimybių sukčiauti – nebent esate absurdiškai gudrus apgavikas“, – samprotavo dusyk olimpinė čempionė L. King.

Neatsiliepus į kontrolierių vaizdo skambutį, tai būtų prilyginama antidopingo taisyklių pažeidimui. Už pakartotinius atvejus grėstų sankcijos.

„Esu pasiruošusi būti tikrinama kiekvieną dieną, bet kuriuo metu. Tai – dalis mano, kaip profesionalios sportininkės, pareigų. Šiek tiek neramu, jog per karantiną išnyko įprasta kontrolė, norėčiau, kad visos mano varžovės galėtų būti tikros, jog konkuruoja su „švaria“ atlete“, – sakė K. Ledecky.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)